Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας, παρουσία του Μητροπολίτη Κηφισίας, Κυρίλλου τελέστηκε το 40ημερο μνημόσυνο για τον διακεκριμένο δικαστή, αρεοπαγίτη ε.τ. Γεώργιο Χριστόφιλο και σύζυγο της πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.
Με τον αποχαιρετιστήριό λόγο της, η Βασιλική Θάνου τίμησε την τιμή του εκλιπόντος συζύγου της και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, επαινώντας τον όχι μόνον για την μεγάλη προσφορά του στο δικαστικό σώμα, αλλά και στην ίδια την οικογένειά τους:
«Εκ μέρους όλης της οικογένειας, σας ευχαριστούμε θερμά Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλε, για την παρουσία σας και για τους παρηγορητικούς λόγους σας. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους αγαπημένους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους, που παρευρίσκεσθε σήμερα, για να συμπροσευχηθείτε μαζί μας, στο 40νθήμερο μνημόσυνο του προσφιλούς συζύγου και πατέρας μας.
Θα ήθελα να πω λίγα λόγια, για να τιμήσω την μνήμη του εκλιπόντος Αρεοπαγίτη ε.τ. Γεωργίου Χριστόφιλου, όχι μόνο ως σύζυγος και συνοδοιπόρος του στη ζωή, αλλά και κυρίως ως συνάδελφος ενός διακεκριμένου Δικαστή.
Ο Γεώργιος Χριστόφιλος εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα, επιτυχών πρώτος στον διαγωνισμό της σειράς του 1962 και ανήλθε ευδόκιμα όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας, μέχρι τον βαθμό του Αρεοπαγίτη.
Υπήρξε, με την απόλυτη του όρου έννοια, Λειτουργός της Δικαιοσύνης, ανυποχώρητος ως προς την ακεραιότητα και την εντιμότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στα 41 χρόνια της δικαστικής του σταδιοδρομίας. Διέθετε βαθιά γνώση της Νομικής Επιστήμης και πολύ αυξημένο το αίσθημα Δικαίου. Για εμένα προσωπικά ο Γεώργιος Χριστόφιλος υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος. Και με την ίδια προθυμία μοιραζόταν τις αξιοθαύμαστες νομικές γνώσεις του, με όποιον Δικαστή ζητούσε την συνδρομή του, για την επίλυση των νομικών ζητημάτων, που αντιμετώπιζε, κατά την επεξεργασία μίας δύσκολης δικογραφίας
Ήταν από τους πλέον μορφωμένους Δικαστές, λάτρης της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Η μελέτη της Φιλοσοφίας του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ήταν γι’ αυτόν η καθημερινή ενασχόληση. Όσοι τον εγνώρισαν και τον συναναστράφηκαν νομίζω ότι συμφωνούν ότι τα λόγια μου αυτά δεν έχουν καμμία υπερβολή και ότι ο Γεώργιος Χριστόφιλος υπήρξε ένας Δικαστής με νομική παιδεία και με γενική μόρφωση σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και ένας ευπατρίδης Δικαστής, τόσο στον τρόπο συμπεριφοράς του όσο και στην παρουσία του και την κοινωνική του παράσταση.
Διέθετε και ένα ακόμη προτέρημα ή κατά πολλούς μεγάλο ελάττωμα. Υπήρξε πάντοτε ασυμβίβαστος. Και αυτός ήταν μάλλον ο λόγος, για τον οποίον δεν είχε την υπηρεσιακή ανέλιξη, που του άξιζε, ανάλογα με τα πολύ μεγάλα προσόντα του. Και όταν παραλείφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τις επιλογές των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, το έτος 2003, αντιμετώπισε το ζήτημα στη σωστή του διάσταση, λόγω της βαθειάς παιδείας του και των φιλοσοφημένων απόψεών του.
Είπε, τόσο σε εμένα, όσο και σε όποιον Δικαστή ή Δικηγόρο του εξέφραζε την έκπληξή του, για την παράλειψη του ότι «η καριέρα του Δικαστή φθάνει μέχρι τον βαθμό του Αρεοπαγίτη, οι περαιτέρω βαθμοί (Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος) είναι Κυβερνητικές επιλογές και προφανώς εγώ δεν ήμουν αρεστός στην Κυβέρνηση και δεν ήμουν μέσα στις επιλογές τους.». Και στη συνέχεια, απέστειλε μια επιστολή, προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία, όπως έγραφε «λόγοι αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας καθιστούσαν σ’αυτόν υποχρεωτική».
Γιώργο ,
Αξιώθηκες να καμαρώσεις τα τρία παιδιά μας, τους δύο γιούς μας και την θυγατέρα μας, ως επιτυχημένους επιστήμονες και πήρες μεγάλη χαρά, με την γέννηση και την βάπτιση της εγγονούλας μας.
Ως γιός εκπαιδευτικού είχες μεγάλη φιλοπατρία και ως εγγονός ιερέως είχες ιδιαίτερη ευσέβεια. Έτσι ο Θεός, σου έδωσε τέλος ανώδυνο και ειρηνικό, με τρόπο αιφνίδιο, από ανακοπή, την ώρα που συνομιλούσες τηλεφωνικά με τον γιο μας τον Σπύρο και στη συνέχεια με την θυγατέρα μας την Μάγδα.
Επιλέξαμε να τελέσουμε το μνημόσυνό σου , εδώ , στον ιερό ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας , στην Πολιτεία , όπου εκκλησιαζόσουν και έψαλλες τις Κυριακές και εορτές.
Για τον νομικό κόσμο αφήνεις ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Για εμάς την οικογένεια σου, θα είσαι πάντα μαζί μας.
Καλή ανάπαυση και αιωνία σου η μνήμη, Γιώργο»