«Καμπάνα» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες

Η έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής ξεκίνησε το 2023, μετά από σχετική καταγγελία πολίτη

Must Read

Σοβαρές παραβιάσεις που αφορούν στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κατά την έκδοση των νέων ταυτοτήτων διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επέβαλε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του, το υπουργείο δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες τροποποίησης του νομικού πλαισίου για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ανεξάρτητης Αρχής. Η εν λόγω τροποποίηση περιλαμβάνει την εφαρμογή της αρχής ελαχιστοποίησης των δεδομένων και την ενημέρωση του σχετικού υλικού στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών να αναμένεται εντός έξι μηνών.

Η έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής ξεκίνησε το 2023, μετά από καταγγελία πολίτη σχετικά με την ανεπαρκή ενημέρωση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που συνδέονται με τις νέες ταυτότητες. Η Αρχή διαπίστωσε ελλιπή πληροφόρηση, ανακριβείς αναφορές και καθυστερημένη εκτίμηση αντικτύπου (DPIA), παραβιάζοντας τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των διαδικασιών και την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Ως εκ τούτου, έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την διαδικασία έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, σύμφωνα με την πρόσφατη εκδοθείσα σχετική απόφαση της Αρχής και προς πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες της και ιδίως για: α) την εφαρμογή της αρχής ελαχιστοποίησης σε σχέση με την αποθήκευση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και β) την επικαιροποίηση του σχετικού ενημερωτικού υλικού προς τους πολίτες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ενέργειες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός έξι (6) μηνών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This