Στο πρόβλημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανακοίνωσε πως έχουν γίνει 9.000 συλλήψεις ανηλίκων στο 8μηνο του τρέχοντος έτους, προτείνοντας να αυστηροποιηθούν οι ποινές στους γονείς των παραβατικών παιδιών.
Με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως το 2023 έγιναν 6.150 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ φέτος έχουν αυξητική τάση, καθώς μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι συλλήψεις ανηλίκων έφτασαν τις 9.000, αν και τα περιστατικά είναι κατά 20% λιγότερα.
Αναφερόμενος στην παραβατικότητα ανηλίκων στην περιοχή της Γλυφάδας, ο υπουργός παρατήρησε: «Έχουμε πολλά προβλήματα με 3.000-4.000 παιδιά που μαζεύονται σε πλατείες. Εκεί υπάρχει και ένστολη και χωρίς στολή παρουσία, εκεί υπάρχει διάλογος αστυνομικών με παιδιά, δημιουργούνται σχέσεις, αντλούνται πληροφορίες».
Κατά την άποψή του πρέπει «να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς και για τα παιδιά μια ποινική διαχείριση που αρμόζει σε παιδιά. Είναι δύσκολο αυτό, να κλείσεις ένα παιδί σε αναμορφωτήριο. Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες».
Η εφαρμογή Save Youth
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η Αστυνομία έχει καθιερώσει τον πανελλαδικό αριθμό 10201, στον οποίο μπορούν να δίνονται πληροφορίες για παραβατικά παιδιά, ενώ προανήγγειλε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα εφαρμοστεί η εφαρμογή Save Youth, ένα panic button για τα παιδιά. Θα μπαίνει στο κινητό με μια εφαρμογή που θα δίνει σήμα στο 100 και αμέσως θα υπάρχει ανταπόκριση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην… έκρηξη της εγκληματικότητας από τους Ρομά.
Όπως είπε, το φετινό 8μηνο έγιναν 8.417 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις ομάδες ΟΠΚΕ έναντι 2.919 για το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που επιχειρούμε να μπούμε στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικότητας, που είναι το οργανωμένο έγκλημα με ληστείες, κλοπές, απάτες. Πανηγύριζε η δυτική Αττική για τις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών. Θα είμαστε μέσα στους οικισμούς των Ρομά» τόνισε.
Όσον αφορά τα τροχαία δυστυχήματα και τις παραβάσεις, είπε ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί 1.000.000 περισσότερες παραβάσεις από τροχονόμους, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει σχέδιο για 1.000 κάμερες για κυκλοφοριακές παραβάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα τοποθετούν στην Αττική.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Συμπλοκή ανηλίκων σε σχολείο στα Γιάννενα: «Έγινε για…δύο μηχανάκια», λέει νεαρός – Τρεις οι τραυματίες
- Γλυφάδα: «Την χτυπούσαν για να την τραυματίσουν θανάσιμα, τα περιστατικά έχουν ξεφύγει από κάθε όριο»
Το πρόβλημα είναι να καταλάβουμε τι έχει προκαλέσει αυτήν την έξαρση εγκληματικότητας μεταξύ των νέων, άλλως δεν μπορούν να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Από πότε περίπου άρχισε να γίνεται σοβαρό το φαινόμενο αυτό; Όσον αφορά στους Τσιγγάνους, μπορώ να τοποθετήσω την έξαρση εγκληματικότητάς των μετά την έλευση των Αλβανών στην Ελλάδα (δεκαετία ’90), με τούς οποίους τακίμιασαν. Οι ποινές στην Ελλάδα είναι εντελώς αστείες και δεν εφαρμόζονται πάντα. Οι Τσιγγάνοι χαρακτηρίζονται ακόμη “ευπαθής κοινωνική ομάδα”, όπως και οι λαθρομετανάστες.
Το ΤΑΞΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ είναι υπόσχεση του ΧΡΥΣΟΚΩΛΙΔΗ στην ρημαγμένη κοινωνία που οι ίδιοι κατάντησαν. από τους 50.000 αστυνομικούς οι 40.000 είναι στην προστασία της ΕΛΙΤ χορηγού του ΚΟΥΛΗ και των ΑΒΟΥΛΩΝ (ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ) ΒΟΛΕΥΤΩΝ του, λες και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν την αυτοπροστασία τους μετά τα δισεκατομμύρια που τους έχουν δωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και η @ΛΗΤΕΙΑ συνεχίζεται χωρίς ίχνος ΤΣΙΠΑΣ. Πότε απέκτησε ΤΣΙΠΑ η οικογενειακή ΚΑΜΟΡΑ.