Την ώρα που το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την ξαφνική κατάρρευση της βασίλισσας του ελληνικού πενταγράμμου στη σκηνή του Ηρωδείου, πλήθος ερωτηματικών δημιουργείται γύρω από τις συνθήκες που επικρατούν για την ασφάλεια των πολιτών στο σημαντικότερο αρχαίο θέατρο, στην καρδιά της Αθήνας.
Όπως έγινε γνωστό, η Μαρινέλλα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ενώ ερμήνευε πάνω στη σκηνή και αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από γιατρό… θεατή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ιδιωτικό ασθενοφόρο το οποίο έφτασε στο σημείο 40 λεπτά αργότερα. Ουσιαστικά, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενώ η σπουδαία ερμηνεύτρια θα είχε διακομιστεί άμεσα αν στον χώρο υπήρχε ήδη κάποιο όχημα του ΕΚΑΒ.
Πώς είναι δυνατόν σε έναν χώρο που συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι για μεγάλες συναυλίες και παραστάσεις, τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας, να μην έχουν προνοήσει για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού; Η εφημερίδα Espresso αποκάλυψε σήμερα ότι στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπεται να υπάρχει ασθενοφόρο. ΕΚΑΒ όμως δεν υπάρχει όποτε γίνονται εκδηλώσεις ούτε, για παράδειγμα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που είναι μια ανάσα από το Ηρώδειο!
«Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι»
Από πλευράς της η Λίνα Μενδώνη έσπευσε σήμερα να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στην διοργανώτρια εταιρεία λέγοντας ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την υποχρέωση και έχει στην Ακρόπολη όλο το ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρωδείου, που είναι επισκέψιμοι από 8.00 το πρωί με 20.00 το βράδυ, και νοσηλευτές και γιατρούς και νοσοκομειακό, ασθενοφόρο. Αυτό, διότι το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, όταν λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Τώρα, στο Ηρώδειο, έχουμε το Ελληνικό Φεστιβάλ που είναι εποπτευόμενος οργανισμός του ΥΠΠΟ, και όταν έχει τις δικές του παραστάσεις, τις δικές του παραγωγές ή αυτές που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, φροντίζει και έχει ανάλογη εξυπηρέτηση- και με γιατρούς, με νοσηλευτές και με ασθενοφόρο- και είναι σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Από εκεί και πέρα, το Ηρώδειο, όπως όλα τα μνημεία της χώρας μας, προφανώς ανήκουν στο κράτος. Το Ηρώδειο, όμως, το παραχωρεί το κράτος σε ιδιώτες για τις δικές τους ιδιωτικές εκδηλώσεις» είπε προσθέτοντας ότι το ασθενοφόρο είναι καθαρά θέμα του ιδιώτη.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με την ίδια τακτική, κατηγόρησε τη διοργανώτρια εταιρεία: «Το Ηρώδειο όταν διοργανώνει το οποιοδήποτε γεγονός μία ιδιωτική παράσταση έχει δύο επιλογές. Είτε ο ιδιώτης χορηγός βάσει της σύμβασης του να καλύψει και τις υγειονομικές υπηρεσίες και να φροντίσει να έχει ασθενοφόρο γιατρό ή οτιδήποτε άλλο. Είτε να ζητήσει εγγράφως από το ΕΚΑΒ παρουσία του ΕΚΑΒ. Όσες φορές ζητείται από το ΕΚΑΒ να είναι παρών σε ένα φεστιβάλ, σε ιδιωτικό γεγονός το ΕΚΑΒ είναι πάντα εκεί. Καλύπτουμε το 100% των αιτημάτων», είπε στον ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό η εταιρεία παραγωγής δεν ζήτησε την συνδρομή του ΕΚΑΒ ούτε το Ηρώδειο ζήτησε συνδρομή του ΕΚΑΒ».
Εκείνο που προκαλεί αίσθηση ωστόσο είναι η καταγγελία του γιατρού της Μαρινέλλας ο οποίος από το 2018 είχε προειδοποιήσει για την τραγική κατάσταση του ιατρείου στο Ηρώδειο! Όπως είχε καταγγείλει ο Ηλίας Πολιτάκης: «το φορείο που υπήρχε στο Ηρώδειο για τη μεταφορά της ασθενούς είναι επιεικώς ακατάλληλο διότι δεν διέθετε στηρίγματα ασφαλείας στα κάτω άκρα ούτε και τις ειδικές ζώνες ασφάλειάς για την ασφαλή μεταφορά του ασθενούς. Ο χώρος του υποτιθέμενου ιατρείου του θεάτρου βρίσκεται σε ακατάλληλο χώρο, στο υπόγειο, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση. Το «ιατρείο» στερείται βασικού ιατρικού εξοπλισμού (π.χ. Απινιδωτή) που θεωρείται απολύτως απαραίτητος».
Δείτε επίσης:
- Σταθερή και κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της Μαρινέλλας – Τι λέει η αδερφή της
- Μαρινέλλα: «Δεν ήρθε η ώρα μου» φέρεται να είπε στην κόρη της – Η συνομιλία με τον γιατρό της μετά την λιποθυμία
- Οι ευχές του Χρήστου Μάστορα για την Μαρινέλλα – «Να σεβαστούμε την κατάσταση», τόνισε
Δηλαδή το υπουργείο πολιτισμού προκειμένου να διαθέσει τον χώρο στην ιδιωτική εταιρεία δεν έχει την υποχρέωση να ορίσει ως απαράβατο όρο την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης?
Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι δουλειά του κράτους κύριε υπουργέ της υγείας..
Μόνο φυλακή.
Κανονικότητα μη ξεχνάμε. Ρωτήστε και τον Καλλιάνο
Ρε βιβλιοπώλη είσαι μόνο για τα πρωιναδικα