Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κορινθία – Σε Σοφιανά και Γελίνι το μεγαλύτερο πρόβλημα

Τρεις οι παράγοντες εξάπλωσης της φωτιάς - Ξεπέρασαν τα 80 χλμ οι ριπές των ανέμων

Must Read

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κορινθία, με το πύρινο θηρίο να «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμά του. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο έχει μήκος περισσότερο από 32 χιλιόμετρα, ενώ δύο νεκροί οικογενειάρχες συμπληρώνουν τον τραγικό απολογισμό της πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στα Σοφιανά και στο Γελίνι, ενώ, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και αρκετός καπνός. Λίγα λεπτά πριν από τις 7:30 σήμερα το πρωί, εστάλη στα κινητά των κατοίκων νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι», έγραφε το προειδοποιητικό sms.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

«Όλο το βράδυ προσευχόμασταν να μην φυσήξει. Οι φλόγες ήταν ορατές και κατευθύνονταν προς το χωριό μας. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, μόνο να ελπίζουμε ότι ο άνεμος δεν θα ενισχυθεί και θα μας αφήσει λίγο χρόνο», αναφέρει κάτοικος της περιοχής. Η απειλή για το τουριστικό ορεινό χωριό των Τρικάλων είναι σοβαρή, με τις αρχές και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 132 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα και ειδικότερα πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στα Ροζενά μετέβη και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο κινητό κέντρο «Όλυμπος» της Πυροσβεστικής.

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τραγική», με πολλές ενεργές εστίες φωτιάς να κατακαίουν μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής.

Όπως εξήγησε, η κατάσταση σε πολλά χωριά της περιοχής είναι απελπιστική, με κατοίκους και πυροσβέστες να δίνουν μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στους οικισμούς, προσπαθώντας παράλληλα να αποτρέψουν την εξάπλωσή τους στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα.

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη.

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας. Μείνετε ασφαλείς» τονίζει ο δήμος.

 

«Δυνατοί άνεμοι με ισχυρές ριπές και πλούσια καύσιμη ύλη»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Λαυράνος, εξηγεί τους τρεις παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15 – 20 λεπτά. Από κει και πέρα, αν οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει. Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα», τόνισε αρχικά και συνέχισε:

“Η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής».

Ο ίδιος επεσήμανε πως οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα. «Οπότε έφυγε αυτό που λέμε το εύλογο χρονικό διάστημα όπου μπορείς να προσβάλλεις γρήγορα τη φωτιά», εξήγησε, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εμπρησμού απάντησε:

«Είναι γεγονός ότι πάνω από το 90% μην πω και 95% των πυρκαγιών ξεκινάει από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε με πρόθεση. Αυτό είναι γεγονός. Βέβαια τα αίτια για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά θα αναλάβει να τα βρει το αρμόδιο τμήμα, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Από κει και πέρα ούτε κάποια κεραυνική δραστηριότητα υπήρχε, ούτε κάποιες εργασίες, απ ό,τι λένε τουλάχιστον οι πρώτες μαρτυρίες. Άρα ο ανθρώπινος νους μπορεί να φανταστεί, πιστεύω, το αυτονόητο».

Κλείνοντας, ο κ. Λαυράνος αναφέρθηκε και στους τρεις πυροσβέστες που έχουν τραυματιστεί στις φωτιές. «Επισκέφθηκα στο Αττικό Νοσοκομείο τον συνάδελφο που μεταφέρθηκε από προχθές το βράδυ με χτύπημα ακριβώς κάτω από το μάτι. Έχει κάνει κάποια ράμματα και γίνονται εξετάσεις για να δούμε ότι δεν έχει κάτι περισσότερο από αυτό το χτύπημα. Έχει ένα μικρό αιμάτωμα. Ενημερώθηκα και για δύο συναδέλφους εχθές, ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα, ο άλλος επίσης με ένα χτύπημα στο μάτι. Είναι καλά στην υγεία τους», κατέληξε.

 

Δείτε επίσης: Δίχως τέλος η πύρινη κόλαση στην Κορινθία: Σε δύο μέτωπα η φωτιά – Νέο μήνυμα για εκκένωση από το 112

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This