Υπό κατάρρευση το ΕΣΥ: «Βρέχει έξω, βρέχει και μέσα στα νοσοκομεία» – Οργή από την ΠΟΕΔΗΝ

Must Read

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας τις «κακοτεχνίες» μέσα στα νοσοκομεία της χώρας, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

«Δεν έχει μέλλον η δημόσια υγεία εφόσον παραμείνουν οι δημόσιες δαπάνες στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα ιδιωτικοποιείται περαιτέρω το Σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με  ελλειμματικούς προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπό αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που λειτουργούν επί πολλά έτη( από τη περίοδο των μνημονίων), είναι αδύνατον να γίνουν μεγάλης έκτασης κτιριακές συντηρήσεις στα νοσοκομεία, που είναι επιτακτική ανάγκη», σημειώνει ο πρόεδρος, Μιχάλης Γιαννάκος και περιγράφει τη ζοφερή εικόνα και τα πολλά κτιριακά προβλήματα:

«Όπου πέφτουν νερά καταστρέφουν και τα πατώματα. Κουβάδες σε πολλά σημεία των νοσοκομείων σε διαδρόμους, εντός των θαλάμων ασθενών, τοποθετούνται για να πέφτουν τα νερά από τα ταβάνια. Παράθυρα που δεν κλείνουν στεγανά και μπάζουν νερά με τη βροχή».

Ωστόσο, την αρνητική πρωτιά εξασφαλίζει το Νοσοκομείο Κιλκίς, που βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση.

«Το χειρότερο κτιριακά νοσοκομείο της χώρας είναι το νοσοκομείο Κιλκίς. Πρέπει να γκρεμιστεί χθες και να γίνει νέο νοσοκομείο. Ότι χρήματα πέφτουν σε αυτό για επισκευές είναι πεταμένα χρήματα. Το κτίριο που στεγάζεται η παθολογική κλινική είναι 90 χρονών. Βρέχει έξω, βρέχει και μέσα στη Παθολογική Κλινική. Συμπληρωματικά η παθολογική κλινική στην οποία στάζουν τα νερά έχει μία μόνο γυναικεία τουαλέτα και οι νοσηλευόμενες γυναίκες πηγαίνουν σε αυτή. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων. Δείτε εικόνες με τα νερά να στάζουν από το ταβάνι στο πάτωμα. Χρειάζεται επειγόντως νέο νοσοκομείο το Κιλκίς», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Παράλληλα, ο ίδιος κάνει λόγο και για άλλα νοσοκομεία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να στοχοποιήσει καμία μονάδα. «Δεν στοχοποιούμε τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, αφού λίγο πολύ νερά στάζουν σε πάρα πολλά νοσοκομεία λόγω προβλημάτων στη στεγάνωση, εμφανών κακοτεχνιών στη κατασκευή και έλλειψη συντήρησης. Οι εικόνες που δίνουμε είναι γενικά από νοσοκομεία της χώρας», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Πριν λίγες ημέρες είδαμε εικόνες από κεντρικό νοσοκομείο της Αττικής που έσταζαν τα νερά της βροχής στο εσωτερικό. Το παλαιό κτίριο είναι 130 χρονών, πως να μη τρέχει η στέγη; Τώρα 130 χρόνια μετά γίνεται μελέτη για αλλαγή της στέγης. Μεγάλο νοσοκομείο της Ανατολικής Μακεδονίας αποτελείται από τρία νέα σχετικά κτίρια περίπου 20ετίας. Τρέχουν νερά στο εσωτερικό από τους αρμούς σύνδεσης των τριών κτιρίων στις στέγες. Προφανώς κακοτεχνίες στη κατασκευή. Επίσης νέο νοσοκομείο 20ετίας στη Θεσσαλία, προφανώς από κακοτεχνίες στη κατασκευή σε πολλά σημεία στο εσωτερικό στάζει με τη πρώτη βροχή. Και πολλά άλλα…»

«Δεν επαρκούν τα χρήματα»

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα μεγάλο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κτιριακών βελτιώσεων, ενεργειακής αναβάθμισης υγειονομικών μονάδων, στο οποίο έχουν εναποθέσει όλοι οι εργαζόμενοι τις ελπίδες τους, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

«Όμως υπάρχουν νοσοκομεία ή κτίρια νοσοκομείων που δεν είναι ενταγμένα στα εν λόγω προγράμματα, παρότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στεγάνωσης και οι προϋπολογισμοί των δεν αντέχουν να υποστηρίξουν την αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε και προσέθεσε:

«Οι τεχνικές υπηρεσίες στα μεγάλα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τεχνικούς υπαλλήλους, αφού δεν προβλέπονται προσλήψεις εδώ και δεκαετίες. Πως να γίνει συντήρηση και διάγνωση των ζημιών; Ευτυχώς με το πρόγραμμα απασχόλησης μέσω ΔΥΠΑ ηλικίας 55 εως 67 ετών προσελήφθησαν κάποιοι έστω λίγοι τεχνικοί. Με παρεμβάσεις μας προς τον τότε Υπουργό Εργασίας κο Γεωργιάδη ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για 2 έτη. Όμως, δεν φθάνουν. Οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς χρειάζονται περισσότερα χρήματα, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση. «Προειδοποιούμε εν όψει χειμώνα για την ανάγκη άμεσων κτιριακών βελτιώσεων στεγανοποίησης. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα στους προυπολογισμούς των νοσοκομείων, αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας, επαρκές προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες για να διορθωθεί η κατάσταση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. δεν καταλάβατε που πήγαινε το πράγμα; Καλά σαράντα και να ζήσουμε να μάς θυμόμαστε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This