ΑΠΘ: Εγκαίνια για τα ανακαινισμένα κτίρια του Μετεωροσκοπείου και του Αστεροσκοπείου

Η τελετή θα γίνει από τον Πρύτανη, Χαράλαμπο Φείδα

Must Read

Τα εγκαίνια δύο εμβληματικών κτιρίων του ΑΠΘ, του Μετεωροσκοπείου και του Αστεροσκοπείου, θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 11:00, στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου, αίθουσα «Βασίλειος Κυριαζόπουλος».

Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή, Χαράλαμπο Φείδα, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Νικόλαος Καντηράνης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, και η Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Καθηγήτρια, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Πρόδρομος Ζάνης, με θέμα: «Ιστορική αναδρομή του Μετεωροσκοπείου», και ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Νικόλαος Στεργιούλας, με θέμα: «Ιστορική αναδρομή του Αστεροσκοπείου».

Τα εγκαίνια έρχονται ως επιστέγασμα των ανακαινίσεων που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2024 και αφορούν τόσο το Μετεωροσκοπείο του Τμήματος Γεωλογίας όσο και το Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής, δυο εμβληματικών και ιστορικών κτιρίων του ΑΠΘ, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι ανακαινισμένες υποδομές αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δυο κτιρίων μέσα στην κεντρική πανεπιστημιούπολη και παράλληλα προσφέρουν νέες δυνατότητες στην εκπαίδευση και έρευνα σε τομείς αιχμής.

Το Μετεωροσκοπείο χτίστηκε το 1956, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη και αποτελεί ένα άρτιο αισθητικά κτίριο του ΑΠΘ που παραπέμπει στη Ροτόντα. Και το οποίο διαφοροποιήθηκε από την αρχιτεκτονική των λιτών τετράγωνων όγκων των υπόλοιπων κτιρίων του ΑΠΘ. Σήμερα στεγάζει τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια του ΑΠΘ, καθώς ιδρύθηκε ταυτόχρονα με Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1929. Το εργαστήριο έχει μια μακρόχρονη ιστορία στη συνεχή παρατήρηση, έρευνα και εκπαίδευση σε θέματα μετεωρολογίας και κλιματολογίας και αποτελεί σημείο αναφοράς στα θέματα αυτά στην Ελλάδα.

Το κτίριο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε το 1962, σε σχέδια ενός εκ των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της Ελλάδας του Πάτροκλου Καραντινού, ο οποίος σχεδίασε μεταξύ άλλων και άλλα κτίρια της πανεπιστημιούπολης. Το κτίριο είναι το μοναδικό στο είδος του στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στεγάζει τον Τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής που υπάγεται στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, ο οποίος έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της αστρονομίας στην Ελλάδα και στην εκπαίδευση πολλών γενεών αστρονόμων και αστροφυσικών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This