«Φούσκα» τα μέτρα για το Δημογραφικό! Θλιβερή σύγκριση-σοκ για την Ελλάδα με 14 ευρωπαϊκές χώρες

«Συρρίκνωσε» κι άλλο τα παιδιά μας η κυβέρνηση

Must Read

Η στρατηγική του πρωθυπουργού για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας προσομοιάζει με την τακτική του σε κάθε άλλον τομέα: Ανακοινώνει πολιτικές «φούσκες» χωρίς χειροπιαστό όφελος για κανέναν. Το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για το Δημογραφικό που δόθηκε προχθές, με μεγάλη καθυστέρηση, στη δημοσιότητα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι ένα αφηρημένο ευχολόγιο. Στην πράξη πρόκειται για κενό κείμενο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα μία φορά κοροϊδεύει τα εξαθλιωμένα νοικοκυριά τάζοντας χάντρες. Ο πρωθυπουργός αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το 28% των ευρωεκλογών δεν είναι ο πάτος του βαρελιού και ότι κανείς δεν μπορεί να εμπαίζει τον λαό για πάντα. Το σχέδιο, με ορίζοντα ως το… 2035, δεν έχει ουσία. Τα μωρά «εθνικό πρόσταγμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη πολύ απλά δεν θα έρθουν. Οι μίζερες και ανεπαρκείς αυξήσεις ή το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» δεν δίνουν πραγματικά κίνητρα.

Η αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, δυστυχώς γι’ αυτόν, και μετρήσιμη και συγκρίσιμη. Πριν από δέκα χρόνια, το 2014, σε εποχή χρεοκοπίας, Μνημονίων κι όταν ήταν ο Μητσοτάκης υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθμισης επί Σαμαρά, η Ελλάδα ήταν στην προτελευταία θέση της Ε.Ε. στις παροχές οικογένειας/τέκνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Πέντε χρόνια στην πρωθυπουργία ο Μητσοτάκης φαντασιώνεται ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδεισο ανάπτυξης, ενώ τώρα ονειροβατεί πως με τα προχθεσινά ψευδομέτρα θα λύσει και το ∆ημογραφικό. Στις 28 Μαΐου 2024 η Eurostat ανακοίνωσε την επικαιροποιημένη αναφορά της για τα γονεϊκά επιδόματα στην Ευρώπη το 2021. Η εικόνα της Ελλάδας παραμένει το ίδιο ζοφερή όπως και επί Μνημονίων. Κι ας βρέχει επί Μητσοτάκη δισεκατομμύρια ευρώ από την Κομισιόν, κι ας μην είμαστε πλέον υπό καθεστώς τρόικας. Ο στατιστικός χάρτης της Eurostat δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει προτελευταία στις κρατικές δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα. Μια ανάσα πίσω μας είναι, ως είθισται, μόνο η Βουλγαρία.

 

Η Ελλάδα των υπερπλεονασμάτων εξακολουθεί να έχει τις χαμηλότερες δαπάνες σε οικογενειακά επιδόματα, με μόλις 243 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο, όταν ακόμα και η Ρουμανία δίνει 244. Η τελευταία Βουλγαρία βρίσκεται στα 161 ευρώ. Συγκριτικά, το Λουξεμβούργο έδωσε 3.611, η ∆ανία 1.858 ευρώ και η Γερμανία 1.575 ευρώ.

Όμως οι χώρες που δίνουν αληθινή σημασία στο δημογραφικό τους πρόβλημα βλέπουν ήδη βελτίωση. Η Γαλλία είναι η χώρα με τα καλύτερα ποσοστά γονιμότητας στην Ε.Ε. και ως το 2045 ο πληθυσμός της αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν της Γερμανίας. Η Ιρλανδία, που ήδη προσφέρει ουσιαστική χρηματική στήριξη στους γονείς, ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου επιπλέον γενναιόδωρα μέτρα.

Τα κράτη βλέπουν τη δημογραφική κρίση ως μια άμεση υπαρξιακή απειλή και αφιερώνουν κάθε «όπλο» που διαθέτουν στην ελπίδα να την αντιμετωπίσουν. Σήμερα η «δημοκρατία» παρουσιάζει τα μέτρα για το ∆ημογραφικό σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η σύγκριση είναι θλιβερή για κάθε ελληνική οικογένεια. Και γίνεται απογοητευτική, αν αναλογιστούμε ότι η αναφορά μας στις 14 ευρωπαϊκές χώρες είναι ενδεικτική, αφού υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας για τις οικογένειες.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. να παρει απο τους κολλητους του που τον στηριζουν την μπουκια απο το στομα και να τα δωσει σ’αυτους που μπορει να μην πηγαινουν καν να ψηφισουν γιατι εχουν δουλειες η θελουν να πανε βολτα η ειναι αναποφασιστοι ? Δηλαδη να στενοχωρησει τους φιλους τους για να βοηθα τους πλεμπαιους να γεννανε τα μουλικα τους ? Δεν ειναι τετοιος ανθρωπος ο Κυριακος . Και αν γινει καμμια στραβη με την Τουρκια θα στειλουν οι φιλοι του τους σεκιουριταδες και τους φουσκωτους που τους προστατευουν και θα καθαρισουν το θεμα .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This