Κίνδυνος για καθυστερήσεις στην καταβολή του τσεκ

Να κλείσει το ΟΣΔΕ θέλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε η πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης 2024 να γίνει το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου

Must Read

Το έργο του ΟΣΔΕ, που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα σε τουλάχιστον 80 ημερολογιακές ημέρες, φέτος έγινε σε 50. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται μια προβληματική πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ για το 2024. Θα υπάρξουν λάθη και κάποιοι θα βρουν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

  • Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ζητούν από την πρώτη στιγμή να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, για να διορθωθούν τα λάθη. Σίγουρα η αγωνία τους είναι μεγάλη, γιατί όταν δουν οι πελάτες (αγρότες) ότι εισέπραξαν λιγότερα χρήματα τότε θα έχουν προβλήματα στην επιχείρησή τους.

Ανακοίνωση για την παράταση του ΟΣΔΕ, που μπορεί να γίνει λόγω ευελιξίας της ΚΑΠ, έκανε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για 10 και πλέον έτη συνδράμει με συνέπεια τα ΚΥΔ και τους δικαιούχους στην υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή των ενισχύσεων της ΚΑΠ. Η συνδρομή αυτή αφορά κυρίως την παροχή τεχνογνωσίας, ψηφιακών υπηρεσιών και εργαλείων στους μετόχους, συνεργάτες και αγρότες, αλλά και τις ψύχραιμες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις της όταν η περίσταση το απαιτεί. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η φετινή χρονιά του ΟΣΔΕ αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα και όλοι οι καλοπροαίρετοι εμπλεκόμενοι στο έργο στηρίζουν την προσπάθεια και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που προέκυψαν, με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της υποβολής των δηλώσεων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι, και κυρίως τα ΚΥΔ όλης της χώρας, έχουν κάνει μια τιτάνια προσπάθεια συλλογής των δηλώσεων σε τόσο μικρό χρονικό πλαίσιο, το στενότερο των τελευταίων ετών, και μάλιστα σε μια περίοδο που ακόμη τα απόνερα της μετάβασης στη νέα ΚΑΠ δεν έχουν κοπάσει. Το μήνυμα από τα ΚΥΔ όλης της χώρας είναι σαφές και έρχεται με ένταση. Ζητείται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων, όσο περισσότερος είναι δυνατόν. Ολοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τους χρονικούς περιορισμούς και τις διοικητικές εργασίες που απαιτούνται για την πληρωμή των ενισχύσεων, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η ποιότητα των δεδομένων είναι αναγκαία συνθήκη για όλα τα επόμενα στάδια, και αυτό εξασφαλίζεται με την ομαλή και άρτια διαδικασία υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων.

Με δεδομένη επίσης την ευελιξία που παρέχει η τρέχουσα ΚΑΠ στα κράτη-μέλη στον καθορισμό του χρονοπρογραμματισμού και των οροσήμων του, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο επιμήκυνσης της περιόδου υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων, στο πλαίσιο των κανονισμών, αλλά χωρίς αγκυλώσεις και υπερβολές, και να δοθούν στα ΚΥΔ όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διευκολύνουν τη δουλειά τους και θα συμβάλουν στην ομαλή πληρωμή των ενισχύσεων».

Το σίγουρο είναι ότι, αν γίνει πληρωμή προκαταβολής στα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνει χωρίς να ακολουθηθεί η κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχει η χώρα μας ακόμη ένα πρόστιμο.

Ευθύνη μιας κακής πληρωμής

Τα ΚΥΔ της ΠΕΦΑΣΥ (Πανελλήνια Ενωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών) αναφέρουν για ακόμη μια φορά σε ανακοίνωσή τους ότι φέτος το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας είναι πολύ μικρό και οδηγεί την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ σε όλεθρο. Και προσθέτουν: «Οπως δεκάδες φορές έχουμε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια, έτσι και τώρα, η καταληκτική ημερομηνία θα βρει:

1. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες να μην έχουν διεκπεραιώσει μερικώς ή ολικώς τη δήλωση καλλιέργειας.

2. Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης χωρίς το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών και με δεκάδες τεχνικές ατέλειες.

3. Λόγω της μη παραλαβής διασταυρωτικού ελέγχου δεν έχει διεκπεραιωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η αποσφαλμάτωση των δηλώσεων καλλιέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες λάθη θα οδηγήσουν σε μια πολύ κακή πληρωμή. Σας αναφέρουμε ότι μόνο τα σφάλματα των επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων θα ξεπερνούν τα 100.000.

4. Πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και σήμερα, απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες, καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας».

Προτάσεις της τελευταίας στιγμής για να μην… κλαίνε αύριο οι αγρότες

Οι προβλέψεις με βάση την εικόνα του ΟΣΔΕ είναι ότι αναμένεται να επαναληφθούν τα λάθη στις πληρωμές των ενισχύσεων της ΚΑΠ, που γίνονταν συνεχώς τα προηγούμενα έτη.
Οσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα -έπειτα από δύο χρόνια εφαρμογής-, έχουν εξελιχθεί σε φάμπρικα για να βγάλουν χρήματα.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς βγαίνουν οι εγκύκλιοι και τι πληρώνεται. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τι είδους είναι και αν έχουν κάποια πιστοποίηση όλες αυτές οι εφαρμογές που τρέχουν τα Οικολογικά Σχήματα. Οι αγρότες πληρώνουν, αλλά κανείς δεν θέλει να κάνει έλεγχο για το αν και πώς λειτουργούν.

Τα ΚΥΔ προτείνουν διορθώσεις της τελευταίας στιγμής:

1. Να προβλεφθεί διαδικασία αποσφαλμάτωσης τουλάχιστον 15 ημερών.

2. Να αποκατασταθούν όλες οι ελλείψεις και τα τεχνικά προβλήματα του έργου.

3. Να αλλάξει πλήρως το χρονοδιάγραμμα για την προσθαφαίρεση των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και της ανάρτησης των δικαιολογητικών – και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει χρονικά να φύγουν μετά την προκαταβολή και κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Τα ΚΥΔ προσθέτουν ότι, από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα, υπερέβαλλαν και υπερβάλλουν εαυτόν, σε άλλη μια αλλοπρόσαλλη χρονιά, αλλά «αυτό που ζητάτε δεν μπορεί για κανέναν μας να πραγματοποιηθεί».

Ολα τα προβλήματα του ΟΣΔΕ του 2024 τα έχουν κοινοποιήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ με εξώδικο από τις 13 Αυγούστου, το οποίο παραμένει αναπάντητο. Γίνεται εκτενής αναφορά τόσο των σφαλμάτων όσο και των παραλείψεων, αλλά και της κακής λογικής χρονοδιαγράμματος που διέπει το ΟΣΔΕ του 2024.

Οσον αφορά την πληρωμή της προκαταβολής, εμείς θα θυμίσουμε τι έλεγαν οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ το καλοκαίρι που άνοιγε η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων, ότι ίσως να σημαίνει έναν νέο κύκλο παράτυπων πληρωμών από τα πληροφοριακά συστήματα, που ξεθάφτηκε για χάρη γνωστού εργολάβου. Είναι απαράδεκτο να αποσιωπάται το έγκλημα που εκτυλίσσεται με το κύκλωμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ…

Τροποποιητική πάει πίσω την προκαταβολή των ΟΕΦ

Τροποποιητική βγήκε στη Δι@ύγεια για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ). Η απόφαση αναφέρει ότι για το 1ο έτος υλοποίησης (δηλαδή, το 2024) κάθε ΟΕΦ δύναται να λάβει προκαταβολή έως τις 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Προς αξιολόγηση είναι 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα, συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. ευρώ.

Η τροποποιητική απόφαση αναφέρει τα εξής:

«Η αίτηση χορήγησης προκαταβολής υποβάλλεται μέσω της σχετικής εφαρμογής από τους ενδιαφερομένους, καταχωρίζοντας και επισυνάπτοντας κατά περίπτωση τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Εγγυητική επιστολή της ΟΕΦ ύψους 110% της αιτηθείσας.

β) Πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων που να καλύπτει την ημερομηνία αίτησης και απαραιτήτως άνευ παρακρατήσεων. Σε περίπτωση λήξης ισχύος πριν από την έκδοση των εντολών πληρωμής, επανυποβάλλονται με ευθύνη της ΟΕΦ.

γ) Αναλυτική κίνηση του ειδικού λογαριασμού/επιχειρησιακού ταμείου, ο οποίος με ευθύνη της ΟΕΦ χρησιμοποιείται αποκλειστικά για όλες τις οικονομικές πράξεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος για κάθε έτος, από την οποία αποδεικνύεται η κατάθεση της χρηματοδοτικής συμμετοχής των φορέων (Κανονισμός Ε.Ε. 2022/126).

δ) Εγγραφο νόμιμης εκπροσώπησης της ΟΕΦ από τον αιτούντα (π.χ., καταστατικό λειτουργίας, απόσπασμα πρακτικού διαχειριστικής επιτροπής, απόσπασμα/πράξη διοικητικού συμβουλίου, ειδικός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας)».

Η αίτηση προκαταβολής

Για το 1ο έτος υλοποίησης του προγράμματος η αίτηση προκαταβολής υποβάλλεται πλήρης σε έντυπο φάκελο, με τα παραπάνω δικαιολογητικά, στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πότε απορρίπτεται

Κάθε αίτηση που δεν πληροί τους όρους θεωρείται μη παραδεκτή και απορρίπτεται. Η ΟΕΦ μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Μέχρι 15 Οκτωβρίου

Οι αιτήσεις έγκρισης των σχεδίων συμβάσεων υποβάλλονται υποχρεωτικά, για όλες τις συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν, μέχρι 15 Οκτωβρίου 2024, για το 1ο έτος υλοποίησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This