Νέες κινητοποιήσεις των διανομέων της Wolt τη Δευτέρα – Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Must Read

Με 4ωρη στάση εργασίας συνεχίζουν αύριο, Δευτέρα 7/10, τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς της Wolt, καθώς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα έχουν δώσει ραντεβού στην πλατεία Βικτωρίας για μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενόψει της έκδοσης της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας του ΟΜΕΔ.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, και από αυτήν θα εξαρτηθεί η θέσπιση ή μη κατώτατων αμοιβών των διανομέων της εταιρείας, με δεδομένη την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να συνάψει συλλογική συμφωνία εργασίας.

Η Wolt έχει εφαρμόσει από το 2022 ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς αμοιβής των διανομέων της, το οποίο επέφερε αισθητή μείωση των αποδοχών τους κατά 3%. Ειδικότερα, από την άνοιξη του 2022, η Wolt κατήργησε τον κατάλογο σταθερής αμοιβής ανά έργο διανομής και χιλιομετρικής αποζημίωσης και, ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εφάρμοσε το λεγόμενο «δυναμικό μοντέλο τιμολόγησης». Δηλαδή τον προσδιορισμό της αμοιβής ανά έργο διανομής βάσει διαφόρων παραμέτρων, τις οποίες μεταβάλει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των διανομέων και χωρίς να προσδιορίζεται ο τελικός καθορισμός της αμοιβής τους.

Δηλαδή, κάθε φορά που ο αλγόριθμος «προσφέρει» ένα έργο διανομής σε ντελιβερά, ορίζει μια συνολική αμοιβή, χωρίς να είναι κατανοητό από τον διανομέα ο τρόπος υπολογισμού. Με άλλα λόγια, ο διανομέας έχει μονάχα την δυνατότητα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πριν το έργο της διανομής (η παραγγελία) ανακατευθυνθεί από τον αλγόριθμο σε άλλον διανομέα. Με το σύστημα αμοιβών που εφαρμόζεται το οποίο είναι σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, οι διανομείς είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται έως και 30%, όντας ήδη κατώτερο των αποδοχών που λαμβάνουν οι μισθωτοί διανομείς στον κλάδο του επισιτισμού.

Ήδη από τον Δεκέμβριο 2022, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Αττικής κάλεσε σε συλλογική διαπραγμάτευση την εταιρεία Wolt, διεκδικώντας την θέσπιση κατώτατης αμοιβής ανά ενεργή ώρα απασχόλησης και ελάχιστα προσφερόμενα έργα ανά ώρα σύνδεσης στην πλατφόρμα, σε μια προσπάθεια να είναι ανθρώπινες οι αποδοχές των διανομέων της εν λόγω εταιρείας. Έτσι, την άνοιξη του 2023 προσέφυγαν ενώπιον της διαδικασίας μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ και, ακολούθως, στη διαιτησία.

Σημειώνεται πως οι κινητοποιήσεις των διανομέων υποστηρίζονται από το Σωματείο στον κλάδο του επισιτισμού στην Αθήνα, καθώς και τα αντίστοιχα Σωματεία σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This