Υπό πλήρη διάλυση το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας: Οργισμένη επιστολή των γιατρών στον Άδωνι Γεωργιάδη μετά τις μαζικές παραιτήσεις

«Η Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων, τραγική εγκατάλειψη και υποστελέχωση, απάνθρωπες και επικίνδυνες εφημερίες»

Must Read

Την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει να παρουσιάζει μία δική του -ιδεατή- εικόνα για την λειτουργία των νοσοκομείων, η πραγματικότητα έρχεται για ακόμη μία φορά να τον διαψεύσει πανηγυρικά, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό πλήρη διάλυση με υποστελεχωμένες και ετοιμόρροπες δομές.

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας δεν έχει προηγούμενο, με 12 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να υποβάλλουν την παραίτησή τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη κατάρρευση του νοσηλευτικού ιδρύματος άρχισε πριν από λίγες ημέρες, όταν παραιτήθηκε η τελευταία παθολόγος που είχε απομείνει, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας να δηλώνουν πως τίθεται και θέμα νομιμότητας, αφού γιατροί άλλων ειδικοτήτων καλούνται από τη διοίκηση του νοσοκομείου να καλύψουν και το συγκεκριμένο πόστο στο ΤΕΠ. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι 12 γιατροί αποφάσισαν να υποβάλλουν παραίτηση, καταγγέλλοντας, παράλληλα, την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας κ. Κατσίλης, η λειτουργία της δημόσιας δομής «δεν είναι καθόλου καλή»ενώ από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Μπακόπουλος και Καρδιολόγος του Νοσοκομείου Δράμας, υποστήριξε πως μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους ειδικευόμενους καρδιολόγους. «Από εκεί που είχαμε μια πολύ καλά στελεχωμένη κλινική, τώρα τους έχουν βάλει στα εντέλλεστε για 10 εφημερίες στα ΤΕΠ του Παθολογικού και θα πρέπει να εφημερεύουν ως παθολόγοι. Αυτό προκαλεί ήδη μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία και της Καρδιολογικής Κλινικής», επεσήμανε.

Οργισμένη επιστολή στον Άδωνι

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας κοινή επιστολή, επισημαίνοντας πως «το ΕΣΥ καταρρέει λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

«Kαταθέσατε και ψηφίσατε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία όπου ενσωματώσατε και το επίμαχο άρθρο 65, το οποίο επιτρέπει την επίταξη – επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών προκειμένου να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ενεργοποιείται με ΥΑ, οπότε τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Η συζήτηση για την αναγκαστική επίταξη των ιδιωτών ιατρών και την άρση της συνταγογράφησης σε όσους αρνούνται να συνεργαστούν είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Επιστημονικής – Νομικής υπηρεσίας της Βουλής», αναφέρουν σχετικά με το άρθρο 65 το οποίο ορίζει την επίταξη – επιστράτευση των ιδιωτών και συνεχίζουν:

«Το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 22 προστατεύει την ελευθερία της εργασίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει και να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμά του. Στην παρ.4 αναφέρεται πως ”Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται”».

Σε άλλο σημείο κάνουν λόγο για τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ, τονίζοντας πως δεν δίνονται ουσιαστικά κίνητρα για την κάλυψη θέσεων. «Ως Ιατρικός Σύλλογος Δράμας μαζί με τον Σύλλογο Νοσοκομειακών ιατρών Δράμας έχουμε επανειλημμένα τονίσει τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για αυτές τις ελλείψεις δεν ευθύνονται ούτε οι Ιατρικοί Σύλλογοι ούτε οι ιατροί. Ευθύνονται διαχρονικά οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας που λειτούργησαν και λειτουργούν χωρίς να καταγράφουν τις πραγματικές ανάγκες των περιφερειακών νοσοκομείων και χωρίς να δίνουν ουσιαστικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων», σημειώνουν και διερωτώνται: «Τι συμβαίνει λοιπόν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κ Υπουργέ;».

Υποχρηματοδότηση

Τα μέλη των δύο συλλόγων υπογραμμίζουν στην εν λόγω επιστολή πως το ΕΣΥ καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Άστοχες πολιτικές επιλογές χρονών, οδήγησαν σε απουσία από το ΕΣΥ 10.000 ιατρών με αποτέλεσμα την κατάρρευσή του κυρίως στην περιφέρεια. Ιατροί και νοσηλευτές επιλέγουν να μεταναστεύσουν και να εργαστούν με αξιοπρεπείς συνθήκες, ανθρώπινα ωράρια και μισθούς αντίστοιχους του έργου που προσφέρουν. Γιατί δεν καλύπτονται οι θέσεις στα περιφερειακά νοσοκομείας; Γιατί οι αμοιβές είναι χαμηλές και οι συνθήκες εφημέρευσης των ιατρών απάνθρωπες και επικίνδυνες. Ενδεικτικά (μετά τις νέες αυξήσεις) ο επιμελητής παίρνει μεικτά 7€ την ώρα (δηλ. περίπου 5 ευρώ καθαρά) για να δουλεύει συχνά 24 ή και 32 ώρες συνεχόμενα (κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών EWTD του 2003) σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό και πιεστικό, με τεραστία ευθύνη για την υγεία και τη ζωή των ασθενών», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Τη στιγμή που η υποστελέχωση οδηγεί στην υπερεφημέρευση και το brain drain των ιατρών του Ε.Σ.Υ. εσείς θεωρείτε πως δίνοντας τη δυνατότητα του ιδιωτικού έργου θα γίνει το επάγγελμα πιο ελκυστικό. Παρά την εισαγωγή λοιπόν της “μεταρρύθμισης” της άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών εντός και εκτός Ε.Σ.Υ. δυστυχώς το Εθνικό Σύστημα παραμένει μη ελκυστικό. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι δυσλειτουργίες στην ελεύθερη ιατρική πρόσβαση, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με πολιτικές «εντέλλεσθε» αλλά με προτάσεις και ορθολογική αναζήτηση λύσεων στα μείζονα προβλήματα. Μάλιστα η επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες ιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, παραπέμπει σε άλλες εποχές ενώ ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποιεί τον ιατρικό κόσμο».

«Σας καλούμε να επισκεφτείτε το Νοσοκομείο Δράμας»

Ολοκληρώνοντας την επιστολή τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, καλούν τον υπουργό Υγείας, να επισκεφτεί το Νοσοκομείο Δράμας.

«Σας καλούμε να επισκεφτείτε το ΓΝΝ Δράμας. Συζητώντας με το προσωπικό και την διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής θα καταλάβετε ότι οι λύσεις που προτείνετε δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Κύριε Υπουργέ, μην παραπληροφορείτε την κοινή γνώμη. Το νοσοκομείο Δράμας, όπως σας έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει, δεν χρειάζεται την παρουσία των ιδιωτών παθολόγων ιατρών. Οι συνάδελφοι που δήλωσαν διατεθειμένοι να βοηθήσουν μπορούν να πραγματοποιούν μόνο εσωτερικές εφημερίες και όχι 24ωρες. Οι ανάγκες της Παθολογικής μας Κλινικής είναι σε μόνιμο προσωπικό. Χρειαζόμαστε άμεσα 4 Παθολόγους και 9 Ειδικευομένους. Το πρόγραμμα των εφημεριών και η κάλυψη του ΤΕΠ χρειάζεται άμεσα ειδικευομένους. Η εφημέρευση των ιδιωτών ιατρών χωρίς την ενίσχυση του ΤΕΠ με την παρουσία ειδικευομένων είναι μη ασφαλής και ως Ιατρικός Σύλλογος δεν την επιτρέπουμε», τονίζουν και καταλήγουν:

«Όταν η Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας μην επιρρίπτετε τις ευθύνες στον ιδιωτικό τομέα. Η ευθύνη του ιατρού είναι προς τον ασθενή και όχι προς το Σύστημα Υγείας. Θα αναγκαστούμε ως Ιατρικοί Σύλλογοι να κινηθούμε νομικά επί παντός υπευθύνου για την τραγική εγκατάλειψη και υποστελέχωση των Νοσοκομείων».

Δείτε επίσης: Δράμα: 12 γιατροί υπέβαλαν παραίτηση μέσα σε μία ημέρα – Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο της πόλης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Δύο νέες δομές σε Κρήτη και Ρόδο, ενώ αναμένονται περί τα 2.000.000 Άραβες ακόμα, με δικαιολογία την νέα ανάφλεξη.

    Πολυεθνική χοάνη και κοινωνικό κράτος είναι πράγματα ΑΣΥΜΒΑΤΑ. Είτε μιλάμε για τον Λίβανο είτε για το Τέξας, κρατικά νοσοκομεία σε πολυεθνικό χώρο είναι απλώς αδιανόητα.

  2. Εβαλε ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ενα ΚΑΘΑΡΜΑ για να διαλυσει το Ε.Σ.Υ. Και φυσικα τα καταφερε. Γιατι θελει την καταστροφη του Ε.Σ.Υ ? 1ον γιατι δεν αγαπαει τους πολιτες της Ελλαδος και 2ον και βασικοτερο γιατι απο τα ιδιωτικα νοσοκομεια που ξεπεταγονται εχει ΜΕΤΟΧΕΣ !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This