Την ώρα που οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στις εστίες, οι οποίες βρίσκονται υπό κατάρρευση, νέα στοιχεία για το περιστατικό με το ασανσέρ, καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων.
Ειδικότερα, κανένας από τους ελέγχους, στις 3 Μαρτίου 2022 και στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας στο ΑΠΘ λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς το προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.
Αυτό γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η TÜV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων για το χθεσινό περιστατικό στις εστίες του ΑΠΘ. «Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του», σημειώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως έξης:
«Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 με το τεχνικό πρόβλημα ενός εκ των ανελκυστήρων της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η TÜV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους ελέγχους ασφάλειας, επισημαίνει ότι ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023.
Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TÜV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του».
Το χρονικό
Υπενθυμίζεται, ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο κτίριο Γ’ της β’ πτέρυγας των φοιτητικών εστιών, όταν το ασανσέρ χάλασε και ολίσθησε με ελεύθερη πτώση, σταματώντας μεταξύ 3ου και 4ου ορόφου. Φοιτητές περιγράφουν ότι άκουσαν μετά τις 21.00 έναν συνεχόμενο θόρυβο, με συνέπεια να τρανταχτεί όλο το κτίριο, ενώ αμέσως μετά άρχισαν να βγαίνουν καπνοί, με αποτέλεσμα να σπεύσουν επιτόπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Όπως περιέγραψε φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, η οποία διαμένει στις φοιτητικές εστίες, χρησιμοποίησε το ασανσέρ λίγη ώρα πριν αυτό πέσει. «Γύρισα από το σούπερ μάρκετ με τα ψώνια και πήρα το ασανσέρ για να ανέβω. Από το ισόγειο έως τον πρώτο έκανε κάποιες αναταράξεις τις οποίες γνωρίζαμε. Οταν έφτασε στον δεύτερο όροφο έκανε ένα απότομο «πάνω κάτω» και εγώ έπεσα πάνω στα ψώνια, ενώ άκουγα σοβάδες να πέφτουν στην οροφή. Εκείνη την ώρα φοβήθηκα πάρα πολύ – ευτυχώς βγήκα και έχω μόνο μελανιές» επεσήμανε.
Από την πλευρά της, έτερη φοιτήτρια είδε κομμάτια στο ισόγειο, τονίζοντας πως επί τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στις εστίες τα ασανσέρ μονίμως χαλάνε. «Το ασανσέρ ξεκίνησε από πάνω, κάποιος το κάλεσε να κατέβει και σταμάτησε στον τρίτο με τέταρτο και το άλλο στον δεύτερο. Από αυτό που έπεσε είδαμε κομμάτια πεσμένα στο ισόγειο» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως, στην περίπτωση που βρισκόταν στην καμπίνα φοιτητής, θα μπορούσε να έχει συμβεί το μοιραίο. «Δεν γίνεται να παίζουμε κορόνα γράμματα τη ζωή μας. Αυτή η κατάσταση κρατάει παρά πολλά χρόνια. Είμαι 4 χρόνια στις εστίες και κάθε μήνα χαλάνε τα ασανσέρ. Τους κάνουν απλά συντήρηση. Εγινε και μια επισκευή, αλλά δεν αρκεί. Ως φοιτητές προσπαθούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, γιατί φοβόμαστε μέχρι και να μπούμε στο ασανσέρ – και τα παιδιά και οι καθαρίστριες» υπογραμμίζει η κοπέλα.
Χθες, οι φοιτητές προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση των φοιτητικών εστιών, με τους εκπροσώπους τους να κάνουν λόγο για αδιαφορία από την πλευρά των πρυτανικών Αρχών. «Επεσε ένα ασανσέρ, χωρίς ευτυχώς να έχουμε κάποιο θύμα. Από την πλευρά της Πρυτανείας και της διεύθυνσης των εστιών υπήρξε πλήρης αδιαφορία, δεν ήρθαν ούτε το βράδυ που έγινε το περιστατικό ούτε το πρωί. Επρεπε να τους παρακαλάμε στο τηλέφωνο. Αυτό που έκαναν ήταν να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στον εργολάβο, και συγκεκριμένα στον εργαζόμενο που πηγαίνει και κάνει τον έλεγχο στις εστίες, δηλαδή το έριξαν στην ατομική ευθύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία, φοιτήτρια στο ΠΑΜΑΚ και μέλος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φορητών Εστιών Θεσσαλονίκης.
Η ίδια έκανε σαφές πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. «Αυτή είναι η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες. Δεν θα γίνουμε εμείς τα θύματα των προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων τους» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας πως οι φοιτητές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να αναδείξουν τα προβλήματα των εστιών.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται πραγματογνωμοσύνη από υπηρεσίες του ΑΠΘ και από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, με σκοπό να διακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του ασανσέρ.
Δείτε επίσης: Έπεσε ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ – Απο τύχη δεν υπήρξαν νεκροί!