Στις 4.00 μ.μ. αποχώρησαν από την Προκυμαία της Μυτιλήνης οι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν καταφέρει να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας στα Ταμπακαριά και να φτάσουν ως το κέντρο της πόλης, διαδηλώνοντας.
Η ένταση έχει ξεκινήσει από τις 12 το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Λέσβου, όπου συγκρούστηκαν αστυνομικοί με μετανάστες, ενώ η πορεία διαμαρτυρίας των τελευταίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι 2.000 διαδηλωτές (πρόσφυγες και μετανάστες) με κεντρικό αίτημά τους το «Azadi- Azadi» ζητούσαν… ελευθερία και διαμαρτύρονταν ενάντια στο νέο νόμο ασύλου, που «παγώνει» όλα τα προηγούμενα αιτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα άλλαξαν και τώρα πια θα εξετάζονται πρώτα τα αιτήματα των νεοεισερχομένων. Αυτό φυσικά έκανε έξαλλους τους παλιούς αιτούντες άσυλο, των οποίων τα αιτήματα μένουν αναπάντητα στην άκρη…
Η διαδήλωση έφτασε, περίπου στις 10.30 το πρωί, στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης, λίγο μετά το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου είχε ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν επέτρεψε στους μετανάστες να συνεχίσουν.
Η Αστυνομία επιχείρησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να ανακόψει την πορεία περίπου 500 διαδηλωτών, που διέφυγαν από τα στενά και βρέθηκαν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ άλλοι 1.500 είχαν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από παλαιοπωλείο.
Δείτε επίσης: Μετανάστες δημιούργησαν και πάλι επεισόδια στη Μυτιλήνη – Επέμβαση της αστυνομίας με χημικά (video)
Οι διαδηλωτές στην πορεία τους προς το εργοστάσιο, άναψαν φωτιές για αντιπερισπασμό οι οποίες έκαιγαν και σε κτήματα κοντά με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και οι οποίες επεκτάθηκαν και τότε άρχισαν οδομαχίες προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός όσων προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη.
Στις 12:10 η κατάσταση στον Καρά-Τεπέ ήταν αποπνικτική, ενώ οι ΜΚΟ εκκένωναν τον καταυλισμό και τα επεισόδια ήταν σε εξέλιξη.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του stonisi.gr, κάποιοι ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην προκυμαία, όπου συνέχισαν την διαμαρτυρία τους με πανό έως τις 16.00.
Υπήρχαν πληροφορίες για την συγκεκριμένη πληροφορία των μεταναστών και για αυτό ήρθαν από την Αθήνα δύο διμοιρίες ΜΑΤ για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.
«Ενδεχόμενο προϊόν υποκίνησης οι αντιδράσεις»
Με δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μίλησε για το ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης, πράγμα για το οποίο ερευνούν οι ελληνικές Αρχές.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».
Την ίδια ώρα που οι μετανάστες δημιουργούσαν επεισόδια, στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου βρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου όπου είχε σύντομη συνομιλία με τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης εκεί βρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Χριστόφας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Βάλεσης και Παναγιώτης Ανδριώτης και ο γραμματέας του ΚΚΕ στη Λέσβο Βασίλης Αμπελογιάννης.
Ο επικεφαλής της παράταξης ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο Παναγιώτης Χριστόφας δήλωσε: «Η κατάσταση στη Λέσβο είναι δύσκολη και δυστυχώς μέρα με τη μέρα γίνεται δυσκολότερη. Η κυβέρνηση προφανέστατα έχει εγκαταλείψει τα νησιά στην τύχη τους. Είναι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών άμεσης αποσυμφόρησης. Πρέπει η κατάσταση να αλλάξει. Όχι σε λίγο καιρό, όχι το καλοκαίρι του 2020. Άμεσα. Πρέπει να μπει τέλος στον εμπαιγμό».
Στο ίδιο μήκος και η δήλωση Γιάννη Σπιλάνη, επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:
«Μήπως τελικά υπάρχει σχέδιο; Μήπως τους αδικούμε τόσον καιρό που μιλάμε για εγκληματική αδράνεια απέναντι σε αιτούντες άσυλο και μόνιμους κατοίκους των νησιών; Μήπως περιμένουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας και μετά να φανεί πως τα κλειστά κέντρα είναι η μοναδική λύση;
Να γίνουν τα νησιά μας φυλακές με δικό μας αίτημα; Πώς αλλιώς να εξηγήσει λογικός νους ότι με το νέο νόμο για το άσυλο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ , εξετάζονται πρώτα τα αιτήματα των νεοεισερχόμενων, κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα και μπαίνουν στον πάγο τα αιτήματα των χιλιάδων που είναι στα νησιά μας;
Βγάζοντας τους στους δρόμους όπως σήμερα στη Μυτιλήνη; Αυτό ήθελαν, αυτό ήταν το σχέδιο; Μαζί με το πλωτό δίχτυ; Μαζί με το κακό φαγητό; Αιδώς Αργείοι ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΤΩΡΑ!!! Κοινό το αίτημα τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από τους αιτούντες άσυλο».
Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι από την κατάσταση και ετοιμάζονται να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις.