Ομόφωνα ένοχοι Αγοραστός και άλλοι τρεις για τις φονικές πλημμύρες του «Ιανού» στην Θεσσαλία το 2020

Προτάθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών - Οι πρώτες δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη

Must Read

«Καταπέλτης» ήταν το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας σχετικά με τους κατηγορούμενους για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία το 2020 στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Ιανός». Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Συγκεκριμένα με ομόφωνη απόφαση κρίθηκε ένοχος ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και τρία ακόμα άτομα και συγκεκριμένα ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας για το αδίκημα της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο.

Σε όλους τους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή κατά πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της έδρας πρότεινε ποινή φυλάκισης 2 ετών.

Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή με απόφαση κατά πλειοψηφία για τους τέσσερις πρώτους κατηγορούμενους και για τον δήμαρχο Μουζακίου. Μειοψήφησε ο πρόεδρος της έδρας.

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr, αθώα κρίθηκαν ακόμα έξι άτομα, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, δύο στελέχη της ΔΕΥΑΚ και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τι δήλωσε ο Αγοραστός

Το δικαστήριο έκρινε ότι είχαμε ευθύνη μόνο για την πλημμύρα. Μια πλημμύρα χιλιετίας που μόνο ο Θεός μπορούσε να σταματήσει, κατά τις απόψεις – διαγνώσεις των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Εγώ στη ζωή μου πορεύτηκα με γνώμονα το νόμο, ακολούθησα τους νόμους, τους εφάρμοσα και με δίκαιη, αληθινή, αποτελεσματική και συνεργατική συμπεριφορά. Υπενθυμίζω και τονίζω σ’ όλους τους τόνους ότι το 2018 είχα κάνει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για χρηματοδοτήσεις στις περιφέρειες. Τότε ο εισαγγελέας, κ. Δογιάκος είχε παραπέμψει την υπόθεση και παρέπεμπε στη βουλή για διερεύνηση 22 υπουργούς. Τα αποτελέσματα ακόμη δεν είναι γνωστά.

Τι άλλο να κάνω, έφτασα μέχρι το ακραίο, το τελευταίο εργαλείο που είχα στα χέρια μου, τη δικαιοσύνη, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Να υπενθυμίσω τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για έργα, Αχελώος, φράγμα Πύλης, Μουζάκι κλπ, αυτά που ζητούσα από το 2011 και το 2015 από τον υπουργό το 2016, τον κ. Σκουρλέτη, και προειδοποιούσα τότε, ότι εάν δεν γίνουν τα έργα στον Αχελώο και η ορεινή υδρονομία που είναι υπεύθυνοι το υπουργείο και η κυβέρνηση, τότε, θα υπάρχουν πλημμύρες και θα είναι υπεύθυνοι για τις πλημμύρες. Αυτά υπάρχουν παντού.

Σήμερα πραγματικά, νιώθω…. Θα πω όπως τελείωσα την απολογία μου: Με ποιο σύστημα πήγα να τα βάλω…

Πιστεύω σε δεύτερο βαθμό θα δικαιωθούμε και η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της και στο ύψος των περιστάσεων, διότι καταλαβαίνω ότι στην πολιτική ζωή της χώρας υπάρχουν και δίκες σκοπιμότητας για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα και να βγουν κάποιοι από το κάδρο. Εδώ φαίνεται καθαρά και μετά από τον Ιανό αυτό επιχειρείται από πολλούς και από μια άτυπη διακυβέρνηση και τον λαϊκισμό που οπλίζει τα χέρια στα τρολς, τα μπουτς και στις συκοφαντικές διαδικασίες».

«Έχουμε ασκήσει έφεση και πιστεύουμε απόλυτα ότι θα δικαιωθούμε στο εφετείο», είπε ο δικηγόρος του κ. Κώστα Αγοραστού κ. Γιώργος Σινέλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This