Συναγερμός για νέες φονικές πλημμύρες μέσα στους επόμενους μήνες – Οι ανησυχητικές καταγραφές του Meteo

«Η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής» τονίζουν οι επιστήμονες

Must Read

Για επερχόμενες επικίνδυνες πλημμύρες προειδοποιούν οι -«κυνηγημένοι» από την κυβέρνηση- επιστήμονες, προειδοποιώντας πως είναι επιτακτική η άμεση λήψη μέτρων, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε πως στην χώρα μας ακόμη και μια απλή μπόρα αρκεί για να θρηνήσουμε ζωές, για να μην μιλήσουμε καν για το τι δεν έχει γίνει στη Θεσσαλία που ακόμη δεν έχει συνέλθει -κι ούτε πρόκειται- από τα περσινά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει η επιστημονική ομάδα του Meteo, του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι πιο φονικές πλημμύρες στη χώρα μας καταγράφονται παραδοσιακά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Αναλυτικότερα, τα τελευταία 45 χρόνια (από το 1980 μέχρι σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα συνολικά 190 άνθρωποι να έχουν χάσει ζωή τους. Η ανησυχητική τάση, όπως επισημαίνεται από το Meteo, είναι πως ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενδεικτικά, οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία. «Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή», τονίζεται από το Meteo.

Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

Όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα του Meteo, τα αποτελέσματα της έρευνας «υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται».

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This