Γεμάτες καρχαρίες οι ελληνικές θάλασσες

Εντονη ανησυχία για την παρουσία τους από τη μαρίνα της Γλυφάδας μέχρι το λιμάνι του Βόλου και το Χαράκι της Ρόδου

Must Read

Ανησυχία προκαλεί η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι, από τη μαρίνα της Γλυφάδας μέχρι το λιμάνι του Βόλου και το Χαράκι της Ρόδου. Οι καρχαρίες, που καταγράφουν λουόμενοι στα ρηχά με τα κινητά τους τηλέφωνα, προκαλούν τρόμο ειδικά στους κολυμβητές και όσους κάνουν αθλήματα στη θάλασσα παγκοσμίως.

Τον τελευταίο καιρό, τα μεγάλα αυτά θαλάσσια ζώα έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία.
Και, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της iSea, γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια είναι οι ελληνικές θάλασσες, όπως προκύπτει από καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων, που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Συνολικά εντοπίστηκαν σε διαφορετικές πηγές δεδομένων 4.540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών και μία χίμαιρα, αποδεικνύοντας τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών στα συγκεκριμένα είδη τις τελευταίες εννέα δεκαετίες.

Συνέδριο

Περισσότερα στοιχεία για τη μελέτη θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ενωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση για τους καρχαρίες και τα σαλάχια, που αποτελεί ορόσημο για όσους μελετούν κι εργάζονται για την προστασία των μοναδικών αυτών ειδών. Φέτος, η θεματική, που θα φέρει κοντά συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, αλλά και πέρα από αυτήν, είναι η «ισχυρότερη συνεργασία για αποτελεσματικότερη προστασία», με στόχο την ενίσχυση της διευρυμένης διεπιστημονικής συνεργασίας, την αύξηση των ευκαιριών που έχουν οι νέοι ερευνητές, καθώς και την αύξηση της εκπροσώπησης περιοχών, όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή, από όπου τα δεδομένα και οι γνώσεις για τους καρχαρίες και τα σαλάχια είναι συχνά περιορισμένα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, Ρωξάνη Ναασάν Αγά-Σπυριδοπούλου, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής έρευνας για την παρουσία και κατανομή των χονδριχθύων (βατοειδή, όπου ανήκουν τα σαλάχια, οι καρχαρίες, οι χίμαιρες), που πραγματοποίησε, βασιζόμενη -μεταξύ άλλων- σε πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ, βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας, επιστήμη των πολιτών, επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις και ερευνητικά έργα.

Η περιβαλλοντολόγος Ρωξάνη Ναασάν Αγά-Σπυριδοπούλου

«Στόχος της μελέτης, που βασίστηκε σε διαφορετικές πηγές δεδομένων, ήταν να αποτελέσει τη βάση έτσι ώστε να στηθούν καινούργια ερευνητικά προγράμματα, να έχουμε καλύτερη εικόνα για την κατανομή των συγκεκριμένων ειδών και, με βάση έναν χάρτη καταγραφών, να επικεντρώσουμε τις έρευνες σε συγκεκριμένα σημεία» ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Σπυριδοπούλου, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει και «μπούσουλα» για επόμενες μελέτες. Χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι, από το σύνολο των καταγραφών, σχεδόν το 55% δεν είναι δημοσιευμένες σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, ενώ το 20% προέρχεται από την επιστήμη των πολιτών.

«Παράλληλα, στις 9 δεκαετίες που εξετάστηκαν, μόνο από το 2010 έως το 2023 συναντήσαμε περισσότερες από 2.500 καταγραφές, κάτι που δείχνει πόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξήσει τη γνώση μας γι’ αυτά τα είδη, που είναι τόσο σημαντικά ως κορυφαίοι θηρευτές» τονίζει η ερευνήτρια.

Η ερευνήτρια της iSea δημιούργησε και χάρτη, τον οποίο θα παρουσιάσει στο συνέδριο, με όλες τις καταγραφές που έγιναν τα τελευταία 90 χρόνια, με αποτέλεσμα, όπως λέει, να μην μπορεί να βρει ένα σημείο σε θαλάσσια περιοχή όπου να μην έχουν παρουσία οι καρχαρίες και τα σαλάχια!

«Οι ελληνικές θάλασσες είναι γνωστό ότι φιλοξενούν μια ποικιλία χονδριχθίων, η παρουσία των οποίων έχει τεκμηριωθεί από την εποχή του Αριστοτέλη. Ωστόσο, μόνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιείται συστηματική επιστημονική έρευνα σχετικά με τα χονδριχθιακά.

Αυτό κλείνει σταδιακά το κενό της γνώσης σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία αυτών των ειδών, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τη χωρική κατανομή τους εξακολουθούν να είναι σπάνιες, με περιορισμένο αριθμό μελετών που παρέχουν τέτοια δεδομένα και επικεντρώνονται κυρίως σε βιολογικές και σχετικές με την αλιεία παραμέτρους, με χαμηλή ταξινομική ή/και χωρική ανάλυση» καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Δείτε επίσης: 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This