Καμπανάκι Λαγουβάρδου για κλιματική κρίση: «Η χώρα μας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, πρέπει να συνηθίσουμε τα ακραία φαινόμενα»

«Οι πόλεις πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμες»

Must Read

Την πεποίθηση πως είναι πολύ πιθανό να δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη, εκφράζει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, κάνοντας παράλληλα σαφές πως στα ακραία καιρικά φαινόμενα συμπεριλαμβάνεται και το πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος, ενώ σε ό,τι αφορά στο ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, αναφέρει πως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή:

«Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει».

«Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

«Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, τονίζει πως στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

«Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Οι πόλεις πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμες»

Ο ίδιος κάνει αναφορά και στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο ethnos.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This