Διαστάσεις θρίλερ έχει λάβει η υπόθεση θανάτου των τεσσάρων βρεφών στην Αμαλιάδα, με κοινό παρανομαστή την Ειρήνη Μουρτζούκου. Οι Αρχές προσπαθούν μέσα από μαρτυρίες και εργαστηριακές εξετάσεις να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη στα μωρά, την ώρα που οι «διαβολικές» συμπτώσεις ολοένα και αυξάνονται.
Χθες ολοκληρώθηκε ο γονιδιακός έλεγχος για το ένα από τα δύο παιδιά της 24χρονης κι «έδειξε» πως το 19 ημερών βρέφος της δεν αντιμετώπιζε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα. Ωστόσο, για το δεύτερο παιδί, το οποίο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία δύο μηνών, εκτιμάται πως ο γονιδιακός έλεγχος θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα. Για την υπόθεση έχει δοθεί σχετική εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους θανάτων των παιδιών, ενώ είναι πιθανό να ληφθούν και καταθέσεις από πρόσωπα που γνώριζαν τα παιδιά και τους γονείς τους.
«Πάνε να μου φορτώσουν και τον θάνατο της αδερφής μου»
Την ίδια ώρα, η Ειρήνη Μουρτζούκου, σε δηλώσεις της, υποστηρίζει ότι στα παιδικά της χρόνια είχε πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς, ενώ επιμένει πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον θάνατο ούτε των δικών της παιδιών ούτε των παιδιών των δύο στενών φίλων και συγκατοίκων της. Μάλιστα, εξηγεί πως θέλει -αν είναι εφικτό- να γίνει και πάλι μητέρα.
«Μεγάλωσα δύσκολα, οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Με τους γονείς μου μετακινηθήκαμε αρκετές φορές, ζούσαμε σε συνθήκες που τις λες και άθλιες. Εγώ προσωπικά έχω κάνει λάθη στη ζωή μου, όπως όταν έφυγα πριν από λίγα χρόνια από το σπίτι μου με ένα φίλο μου για λίγες μέρες. Όμως, τα παιδιά μου τα υπεραγαπούσα και έκανα τα πάντα για αυτά», αναφέρει μιλώντας στην Απογευματινή η Ειρήνη και συνεχίζει:
«Είχα περιστασιακές σχέσεις με κάποια άτομα από σχετικά νεαρή ηλικία. Έζησα και τον θάνατο της νεογέννητης αδερφής μου πριν από μια 10ετία, πάνε και αυτό να μου το χρεώσουν σήμερα. Όμως, εγώ προσπαθώ να συνεχίσω τη ζωή μου, εργάζομαι για να τα βγάλω πέρα και παλεύω να μάθω για ποιο λόγο πέθαναν τα παιδιά μου».
«Σε κανένα από τα παιδιά δεν προκύπτει μια ξεκάθαρη αιτία θανάτου»
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων επεσήμανε πως σε κανένα από τα παιδιά δεν προκύπτει μια ξεκάθαρη αιτία θανάτου. «Υπάρχουν ομοιότητες, υπάρχουν και διαφορές. Μια ομοιότητα βασική είναι ότι μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, τα οποία παιδάκια δε φεύγουν από τη ζωή χωρίς κάποια αιτία θανάτου. Μια διαφορά που έχουμε είναι ότι, και οι συνάδελφοί μου που έχουν κάνει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις μόλις τελείωναν την έκθεση δεν ήταν σίγουροι για το ποια είναι η αιτία θανάτου», τόνισε και εξήγησε:
«Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου. Από κάτι πρέπει να έχει προέλθει αυτό. Εδώ είναι γεγονός ότι δεν έχουμε σαφή αιτία θανάτου. Σε κανένα από τα παιδιά δεν προκύπτει να έχουμε μια ξεκάθαρη αιτία θανάτου. Σε κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει ένα πρόβλημα στην καρδιά. Το σημαντικό εδώ είναι ότι έχουν γίνει και τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε καταλήξει. Και η ίδια η κοπέλα μαζί με τη φίλη της, αν έχω καταλάβει καλά, έχουν υποβάλει μήνυση για ιατρική αμέλεια πιθανή. Άρα και οι ίδιες δεν πιστεύουν ότι το παιδί είχε κάτι».
Ο ίδιος επεσήμανε πως πρέπει να διακριβωθεί αν υπάρχουν σαφή ευρήματα τα οποία θα έπρεπε να παραπέμψουν σε μια αιτία. «Αν υπήρχε μια σαφή παθολογία, με τις ιστολογικές εξετάσεις θα είχε φανεί. Αν είχαμε μια δηλητηρίαση, με τις τοξικολογικές εξετάσεις θα είχε φανεί. Είναι ξεκάθαρο, με τις εξετάσεις που έχουμε μέχρι τώρα, δεν βρίσκουμε παθολογία, δεν βρίσκουμε δηλητηρίαση. Η ασφυξία είναι κάτι το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί και σε αυτήν την υπόθεση. Μου κάνει εντύπωση ότι η κοπέλα που ήταν δίπλα στα παιδιά επιμένει πάρα πολύ στο οξυγόνο. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεκτιμήσουμε», υπογράμμισε και προσέθεσε:
«Ενδιάμεση πνευμονίτιδα είμαι βέβαιος ότι είναι παθολογοανατομικό εύρημα. Σημαίνει μια αντίδραση των πνευμόνων σε κάτι, είτε ένα μικρόβιο είτε ένας ιός είτε ακόμα και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ένα φάρμακο, μια ουσία. Δε σημαίνει αιτία θανάτου η πνευμονίτιδα».
Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Ηλείας για τον 15 μηνών Παναγιωτάκη
Υπενθυμίζεται ότι η 24χρονη, που έχει χάσει δύο μωρά, πρόσεχε τον Παναγιωτάκη όταν έφυγε από την ζωή.
Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου και διοικητή των νοσοκομείων της Ηλείας, αναφέρεται πως «τη Δευτέρα 5/8/2024 και ώρα 13.10 μεταφέρθηκε στα επείγοντα ιατρεία της Ν.Μ. Αμαλιάδας βρέφος 15 μηνών, με ιδιωτικό μέσο.
Συνοδευόταν από μικρόσωμη γυναίκα με κοντό μαλλί, η οποία το κρατούσε στην αγκαλιά και το άφησε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι των ιατρείων ενώ πίσω ακολουθούσε η μητέρα του κλαίγοντας. Ήταν άσφυγμο με διεσταλμένες κόρες και στα δύο μάτια, άτονο, χωρίς καρδιακούς ήχους και χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, με μελανιασμένα χείλη. Πραγματοποιήθηκε άμεσα έλεγχος για τη βατότητα των αεροφόρων οδών, χωρίς ευρήματα και εν συνεχεία έγινε χειρισμός Heimlich και εξαγωγή εμεσμάτων γάλακτος και εφαρμόστηκε ΚΑΡΠΑ, με συνεχή χορήγηση οξυγόνου.
Ελήφθη ενδοκαρδιακός εργαστηριακός έλεγχος αίματος κι έπειτα οι γιατροί προχώρησαν σε ενδοκαρδιακή έγχυση αδρεναλίνης. Οι ΚΑΡΠΑ συνεχίστηκε και πέραν του χρόνου των πρωτοκόλλων χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποια ένδειξη ζωτικότητας στο monitor παρακολούθησης το οποίο και έδειχνε συνεχή ισοηλεκτρική γραμμή.
Η αναισθησιολόγος που είχε ήδη κληθεί, δεν ήταν δυνατό να παρέμβει διότι το βρέφος ήταν νεκρό. Το τελευταίο ηλεκτροκαρδιογράφημα έγινε ώρα 14.05 με ισοηλεκτρική γραμμή. Το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε προς τους οικείους τον θάνατο του παιδιού κι ακολούθως το βρέφος μεταφέρθηκε, όπως προβλέπεται, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, για ιατροδικαστικό έλεγχο και νεκροψία.»
Δείτε επίσης:
- Υπόθεση Αμαλιάδας: Επί ποδός οι Αρχές για την διαλεύκανση – Νέα στοιχεία για τα νεκρά βρέφη
- Υπόθεση Αμαλιάδας: Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Ηλείας για τον 15 μηνών Παναγιωτάκη – «Το βρέφος ήταν νεκρό»
- Kάθε χρόνο ένα νεκρό βρέφος στα χέρια της Ειρήνης! Τι έδειξε ο γονιδιακός έλεγχος – «Έστελνε φωτογραφίες με το νεκρό μωρό μου»
- Πανελλήνιο «μούδιασμα» με την υπόθεση της Αμαλιάδας: Εξετάζεται το ενδεχόμενο εκταφής των νεκρών βρεφών