Πού οφείλεται η κλιματική αλλαγή;

Must Read

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα σοβαρότερα που απασχολούν την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια και οι αιτίες του είναι πολυδιάστατες. Όπως ακριβώς τα προγνωστικά στοιχήματος απαιτούν προσεκτική ανάλυση και δεδομένα, έτσι και η κατανόηση του προβλήματος που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, απαιτεί εις βάθος μελέτη των παραγόντων που την συντελούν. Είτε αυτοί είναι οι ανθρώπινες δραστηριότερες, είτε οι φυσικές διεργασίες.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η ανθρωπότητα πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είναι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4) και το οξείδιο του αζώτου (N2O). Για τα τρία αυτά, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας) για την παραγωγή ενέργειας, της αποδάσωση και της γεωργίας. Μιλάμε γιατί τις κύριες πηγές αυτών των αερίων. Η βιομηχανία και η μεταφορά συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των εκπομπών, καθώς οι μηχανές και οι εγκαταστάσεις εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες CO2.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα από τα τρία παραπάνω, είναι η αποδάσωση. Κι αυτό καθώς τα δέντρα απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα. Επομένως, όσο κόβουμε δέντρα, αυξάνουμε την ποσότητα CO2 σε αυτή, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η γεωργία, επίσης, παράγει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, κυρίως από την εκτροφή ζώων και την καλλιέργεια ρυζιού.

Φυσικά, η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος. Όχι το μοναδικό όμως! Η φύση από μόνη της, συμβάλλει και αυτή στη διόγκωση του. Για παράδειγμα, η ηλιακή δραστηριότητα και οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα της Γης. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας που παρακολουθεί το θέμα, συμφωνεί πως κύριος παράγοντας στην αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη, είναι ο άνθρωπος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μιλάμε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Που όμως διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Ορισμένες περιοχές -ας πούμε- βιώνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες. Αναμενόμενα, τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν τη γεωργία, την υγεία και την οικονομία, με αποτέλεσμα να προκαλούν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως η κλιματική αλλαγή δεν θα πρέπει να μας φαίνεται τόσο… μακρινό πρόβλημα. Άλλωστε, οι συνέπειές της είναι ήδη ορατές και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Από τις φυσικές καταστροφές έως τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και την εκτοπισμένη προσφυγική κρίση. Η κλιματική αλλαγή έχει τόσο άμεσες, όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η αντιμετώπιση της  απαιτεί παγκόσμια συνεργασία και στρατηγικές που να περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών CO2, την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Επίσης, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και να κινητοποιήσουμε τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δράσουν.

Συνολικά, η κλιματική αλλαγή είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί συνδυασμένη δράση από όλους μας. Είτε πρόκειται για την επιλογή μας να στηρίξουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικών, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση είναι κλειδιά για την αλλαγή και το μέλλον της Γης εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This