Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: «Το εμβόλιο με ανοσία για επτά χρόνια ίσως προκαλεί τη νόσηση»

Must Read

Τεράστια είναι η αγωνία ανάμεσα στους κτηνοτρόφους για την ραγδαία εξάπλωση της ευλογιάς στα πρόβατα καθώς νέα κρούσματα διαπιστώνονται καθημερινά σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί 104 εστίες σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο ενώ έχουν θανατωθεί περισσότερο από 17.000 ζώα. Τα σφαγεία θα κλείσουν για τουλάχιστον δέκα μέρες ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση των προβάτων για βοσκή και αναπαραγωγή.




Σχετικά με την ασθένεια, τις αιτίες και τις συνέπειες μίλησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

«Η ανοσία των ζώων για 7 χρόνια μετά τον εμβολιασμό γεννά υποψίες μήπως η νόσηση προέρχεται από το εμβόλιο. Η νόσηση και η επέκταση της μπορεί να έχει γίνει πριν ληφθούν τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζουμε από το τέλος Αυγούστου» ανέφερε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Ant1.

«Είναι ευρωπαϊκή οδηγία ότι αν υπάρξει έστω ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Αυτό φάνηκε αποτελεσματικό στην πανώλη», είπε ο Κ. Τσιάρας σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται. Σχετικά με τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους  είπε πως «πριν την κακοκαιρία Ντάνιελ, η αποζημίωση ήταν 85 ευρώ για τα ζώα ράτσας, μετά τον Ντάνιελ έγινε 150 ευρώ ανά ζώο και πλέον είναι 250 ευρώ. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που να αποζημιώνει την απώλεια και να υπάρχει χρηματοδότηση για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου».

«Χρειάζεται να ακολουθήσουμε πιστά τα μέτρα της πολιτείας και χρειάζεται και η ατομική ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρχει αστυνόμευση κάθε στιγμή σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη από όλους και να μην κινδυνολογούμε, με σοβαρό τρόπο όπως κάναμε με την πανώλη, θα κάνουμε και με την ευλογιά αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις ανατιμήσεις και τις ελλείψεις στην αγορά είπε πως «με την πανώλη έχουν θανατωθεί περισσότερα ζώα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα. Κατά την περίοδο της πανώλης δεν παρατηρήθηκε καμία έλλειψη στην αγορά ούτε υπήρξε κάποια ανατίμηση».

Δείτε το σχετικό βίντεο:




Δείτε επίσης:

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι με την ευλογιά: «Καταστρέφονται οικογένειες, έχουν θανατωθεί 23.000 ζώα»

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ξεκίνησαν ήδη οι αυξήσεις στο κρέας μετά το «λουκέτο» στα σφαγεία

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Μπλόκο στις μετακινήσεις για τις επόμενες ημέρες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This