Με τιμή, σεβασμό, λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης την 26η Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τον Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο.
Στις 11:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δοξολογία για τον πολιούχο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στην οδό Τσιμισκή η μαθητική παρέλαση, με αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την Ι. Δραγούμη όπου θα παρελάσουν μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.
Στην στρατιωτική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 11:00 στην Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Η γη θα τρίξει από τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που θα παρελάσουν, από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι και τον Λευκό Πύργο, ενώ για ακόμη μία χρονιά θα κλέψουν τις εντυπώσεις τα Rafale και η επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας από την ομάδα Αεροπορικών επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». Ρίγη συγκίνησης αναμένεται να προκαλέσει το μήνυμα του πιλότου, Γεώργιου Σωτηρίου. Εκεί θα είναι και η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα λάβουν μέρος 66 μαθητικά και πολιτικά τμήματα και o στρατός ξηράς, η στρατονομία, το μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, το πυροβολικό, το μηχανικό, το τμήμα διαβιβάσεων και το υγειονομικό. Πολεμική Αεροπορία, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και Πυροσβεστικό Σώμα θα τιμήσουν με την παρουσία τους την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Στην Θεσσαλονίκη κατέπλευσαν για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, τα αρματαγωγά Ρόδος, Χίος, Λέσβος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.
Ωστόσο τιμούν τις επετείους και τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, καθώς θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 112ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40. Η τελετή θα ξεκινήσει με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, θα ακολουθήσουν η προσφώνηση του πρύτανη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Φιλήμονα Παιονίδη, με τίτλο: «Το έπος του ’40 και η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου».
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου όπου τον πανηγυρικό εκφώνησε ο καθηγητής Χρήστος Νίκας, με θέμα: «Η ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πολεμικής περιόδου 1940-49 και το Σχέδιο Marshall».
Δρακόντεια είναι τα μέτρα της Αστυνομίας. Στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένο να βρεθούν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, καθώς και Γενικοί και Επίτιμοι Πρόξενοι. Στην πόλη, πλην των τοπικών βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα βρεθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Σε ισχύ βρίσκονται ήδη από την Τετάρτη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κεντρικό δήμο, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα. Την Κυριακή κατά την διάρκεια διεξαγωγής της μαθητικής παρέλασης που ξεκινά στις 11:00, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Τσιμισκή, την Παύλου Μελά και όλες τις κάθετες οδούς. Για τη Δευτέρα, από τις 3:00 μέχρι και την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης που θα αρχίσει στις 11:00, απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στους γύρω δρόμους.
Η ζωή του Μεγαλομάρτυρα
Στις 26 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, προστάτη τς Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει τον βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος. Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου. Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Γιατί είναι προστάτης της Θεσσαλονίκης
Σήμερα 26 Οκτωβρίου, ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια του Αγίου Δημητρίου, η πόλη της Θεσσαλονίκης σώθηκε πολλές φορές από τις επιδρομές των Αβάρων, των Σλάβων και των Βουλγάρων. Οι υπερασπιστές της διηγούνταν πολλές φορές ότι έβλεπαν έναν πολεμιστή πάνω στο άλογο του να προχωρεί μπροστά στα πλήθη και να καταδιώκει με το ξίφος του τους εχθρούς. Με αυτή την μορφή παρουσιάζεται και από τη βυζαντινή αγιογραφία. Μάλιστα, την ημέρα της γιορτής του Αγίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός μπήκε νικητής στη Θεσσαλονίκη ελευθερώνοντας την από τους Τούρκους.