Μαθητές και μαθήτριες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας επισκέφθηκαν μαζί με τους γονείς τους τη Σταυρούπολη και το δημοτικό σχολείο, συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης, έγιναν μια αγκαλιά με τα παιδιά της ορεινής περιοχής και παρέλασαν μαζί τους αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όπου υπάρχουν Άγγελοι» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Αττικής, το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου 2024, μαθητές και γονείς βρέθηκαν στην περιοχή της Σταυρούπολης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ντούτσουλη. Πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη αποστολή της πρωτοβουλίας «Όπου υπάρχουν άγγελοι». Η πρώτη αποστολή ήταν στους Αρκιούς, η δεύτερη στη Χειμάρρα και η τρίτη στο Αγαθονήσι.
Ο διευθυντής του τετραθέσιου δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης, Ηλίας Μπουναρτζής, μιλώντας το ΑΠΕ, υπογραμμίζει πόσο ξεχωριστές ήταν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου στην ορεινή Ξάνθη και υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. «Ομολογώ», τονίζει, «πως ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη δράση, που τη χάρηκαν όχι μόνο τα παιδιά μας αλλά όλοι οι κάτοικοι της Σταυρούπολης και των άλλων περιοχών της ορεινής Ξάνθης. Η παρέλαση ήταν πολύ συγκινητική και τη χάρηκαν όλοι, γιατί οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Βούλας, θέλοντας να τιμήσουν την προσφυγική καταγωγή των κατοίκων εδώ που προέρχονται από τον Πόντο παρέλασαν φορώντας ποντιακές στολές. Γενικά, η επίσκεψη αυτή ήταν μια εμπειρία για όλους μας».
Ένα σχολείο με ιστορία
«Οι φίλοι μας από τη Βούλα», συνεχίζει ο κ. Μπουναρτζής, «μας είχαν ενημερώσει από τον Αύγουστο για την απόφασή τους να έρθουν να μας επισκεφθούν. Χαρήκαμε πολύ με αυτή την πρωτοβουλία και ενημερώσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτές τις τρεις μέρες φιλοξενήσαμε τα παιδιά και τους γονείς τους, τους ενημερώσαμε για την ιστορία και τις δράσεις τους σχολείου μας. Τους άρεσε πολύ το σχολείο, ιδιαίτερα στους γονείς, που τους θύμισε τα δικά τους μαθητικά χρόνια, γιατί στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο της Σταυρούπολης, έχει μεγάλους χώρους και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή καθώς χρονολογείται από το 1928. Μαθητές και γονείς ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, στη δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ τα παιδιά έγραψαν μηνύματα αγάπης στους πίνακες των αιθουσών για τους συμμαθητές τους στο σχολείο της Σταυρούπολης».
Αναμνηστικές πλακέτες και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή της Σταυρούπολης δώρισαν ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης, Ηλίας Μπουναρτζής και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Φωτεινή Ηλιάνα Στάμου στον πρόεδρο του Συλλόγου του σχολείου της Βούλας, Γεώργιο Ντούτσουλη. Με τη σειρά του, αυτός δώρισε στον διευθυντή του σχολείου ένα λάπτοπ για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σειρά παιδικών βιβλίων και μια αναμνηστική πλακέτα με τους σταθμούς της δράσης «Όπου υπάρχουν Άγγελοι».
Ο κ. Μπουναρτζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχαρίστησε από καρδιάς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας για την επίσκεψή του στο σχολείο και τη συμμετοχή του στην παρέλαση, όπως επίσης τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Εύη Στυλιανίδου και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, Σάββα Μελισσόπουλο, για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Μια βιωματική εμπειρία σε οικοτεχνία μελιού στα Κομνηνά
Κατά την παραμονή τους στην ορεινή Ξάνθη, οι 22 μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους γονείς από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας επισκέφθηκαν, στα Κομνηνά της Ξάνθης, την οικοτεχνία παραγωγής προϊόντων μελιού της Γεύσης Τουλουμίδου. Εκεί έζησαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία και απόλαυσαν μια ξεχωριστή φιλοξενία. Στο κατάφυτο κτήμα της οικοτεχνίας, στις πλαγιές της Ροδόπης, οι μαθητές ενημερωθήκαν για τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZONE Europe RESTPOLL, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς, Γιώργος Βλόντζος, βρέθηκε στη Σταυρούπολη και μίλησε στα παιδιά για την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των μελισσών επικονιαστών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα των δράσεων που μπορούν να ληφθούν και να εφαρμοστούν ακόμη και μέσα στις σχολικές μονάδες (όπως, για παράδειγμα, με τη δημιουργία μικρών βοτανόκηπων), προκειμένου οι μέλισσες επικονιαστές να προστατευθούν και να βελτιώσουν τη λειτουργία της επικονίασης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης στην οικοτεχνία της Γεύσης Τουλουμίδου, μικροί και μεγάλοι γεύτηκαν χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά παρασκευασμένα από μέλι, ενώ πριν φύγουν οι μαθητές έγραψαν τα ονόματά τους πάνω σε κυψέλες καθώς το σχολείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια κυψέλη», που υλοποιεί η οικοτεχνία.
Διαβάστε ακόμα:
- Δίχως τέλος οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Αμαλιάδας: «Η Ειρήνη πήρε το μωρό αγκαλιά και το πέταξε κάτω»
- Πλημμύρα στη Μάνδρα: Ενοχή για την πρώην δήμαρχο και δύο στελέχη υπηρεσιών για πρόκληση πλημμύρας
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ