ΕΟΔΥ: Στο νοσοκομείο 1.656 άτομα μέσα σε 6 μήνες από δάγκωμα σκύλου(!)

Η ευθύνη βαρύνει τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες των ζώων

Must Read

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στην δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Μέσα σε 6 μήνες, 1.656 άτομα ζήτησαν ιατρική βοήθεια από δάγκωμα σκύλου, με την ευθύνη να βαρύνει τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες των ζώων.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι «η επαφή με σκύλους προσφέρει συντροφικότητα, χαρά, στοργή και παρέχει πολλά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία. Ωστόσο, την αρμονική αυτή εικόνα μπορεί να διαταράξει το δάγκωμα από τον σκύλο, το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο στη χώρα μας».

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων, 1.656 άνθρωποι έπεσαν θύματα δαγκώματος από σκύλο στην χώρα μας το 6μηνο από Ιανουάριο Ιούνιο 2023.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνον όσοι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα σε δομές υγειονομικής περίθαλψης. Ανέρχονται σε 1.656, αντιστοιχώντας σε 15,8 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Από τους τραυματισμούς, οι περισσότεροι (το 67,3%) ήταν ελαφροί. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 27,7%) ήταν μέτριοι. Οι υπόλοιποι ήταν σοβαροί (79 τραυματίες ή 4,9% των περιστατικών) ή κρίσιμοι (1 τραυματίας ή ποσοστό 0,1%).

Τα σημεία του σώματος, όπου ήταν πιο συχνό το δάγκωμα του σκύλου, ήταν τα πόδια. Υπήρχαν και τραυματισμοί στο κεφάλι και τον αυχένα, αλλά κυρίως σε νεότερα άτομα.

Στο σχεδόν 37% των περιπτώσεων οι τραυματίες δεν είχαν ένα δάγκωμα, αλλά πολλά. Επιπλέον, το σχεδόν 3,9% των ασθενών (οι 46) χρειάσθηκαν νοσηλεία. Ένα άλλο 1,4% (16 τραυματίες) παραπέμφθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για εξειδικευμένη περίθαλψη.

Στο σχεδόν 12% των περιστατικών παρατηρήθηκε απώλεια ιστού, που συχνότερα αφορούσε δερματική βλάβη.

Η συχνότητα των επισκέψεων διέφερε σημαντικά μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Τις περισσότερες είχε η Κεντρική Μακεδονία και τις λιγότερες τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ὀτι τα δαγκώματα σκύλων ως τραυματικά γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε λειτουργική βλάβη ή παραμόρφωση. Συνοδεύονται, επίσης, από σωματικό πόνο και οδύνη.

Υπάρχει ακόμη κίνδυνος να επιμολυνθεί το θύμα από παθογόνους μικροοργανισμούς ή κοινά βακτήρια από το στόμα του ζώου, αλλά και από την επιφάνεια του δικού του δέρματος. Σε τέτοια περίπτωση ελλοχεύει και κίνδυνος λοίμωξης από το κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani) και παστερέλα (Pasteurella multocida).

Σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια της Ελλάδας συνορεύουμε με χώρες όπου ενδημεί η λύσσα. Έτσι, ένα δάγκωμα μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασία ιατρικής αξιολόγησης για λήψη αντιλυσσικής αγωγής.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This