Λέκκας από Βαλένθια: «Αν αυτή η βροχή έπεφτε σε περιοχές που είναι καμένες, θα είχαμε τεράστιες επιπτώσεις»

«Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε ,είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, να μειώσουμε τα θύματα...»

Must Read

Στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας στη Βαλένθια βρίσκεται ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, απ’ όπου και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τεράστιας καταστροφής και στη χώρα μας.

Ειδικότερα, την ώρα που οι νεκροί από τη θεομηνία που έπληξε την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας έχουν φτάσει επίσημα -μέχρι στιγμής- τους 213, ο καθηγητής, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι «αν αυτή η βροχή με αυτήν τη ραγδαιότητα έπεφτε Ζωγράφου, Χαλάνδρι, έπεφτε στα Μεσόγεια, έπεφτε σε περιοχές οι οποίες είναι καμένες περιοχές, δηλαδή προς το Μαραθώνα, βεβαίως θα είχαμε τεράστιες επιπτώσεις».

«Πραγματικά οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες. Βεβαίως, σε καθεμία περίπτωση εκείνο το οποίο εμείς θέλουμε να κάνουμε και μπορούμε και προσπαθούμε να διερευνήσουμε, είναι να δούμε τις επιμέρους συνθήκες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά, έτσι ώστε να αναπτυχθούν σαν τεχνογνωσία στην όλη διαδικασία», υπογράμμισε.

Κατόπιν ανέφερε πως «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό,τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: εδώ στην Ισπανία έχουν “ακυρώσει” το ποτάμι που περνούσε μέσα από την πόλη, γιατί τη δεκαετία του 50 υπήρχαν κάποια ατυχήματα. Έχουν κάνει ένα καινούριο ποτάμι, εκτροπή του ποταμού έξω από την πόλη, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές οι οποίες υπήρχαν, με πλάτος 100 μέτρα η κοίτη και ύψος έξι μέτρα. Και βλέπουμε ότι και στο παλιό ποτάμι έγιναν ζημιές, γιατί η φύση ακολούθησε τους παλιούς δρόμους, αλλά και στην καινούργια χάραξη της κοίτης του ποταμού έγινε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, “πανωλεθρία”» και πρόσθεσε: «Δηλαδή η φύση πολλές φορές δρα με τους δικούς της νόμους. Ακυρώνει ό,τι έχουμε εμείς στο μυαλό μας, ακυρώνει αυτές τις γνώσεις που έχουμε. Είμαστε πολύ μικροί για να αντιμετωπίσουμε τη γνώση και τη σοφία της φύσης, η οποία -βεβαίως- δεν είναι τωρινή. Αυτά που βλέπουμε τώρα, είναι στιγμιότυπα μιας εξελισσόμενης διαδικασίας και κυρίως της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης».

Ερωτηθείς δε για το πόσο κινδυνεύουν περιοχές της Αττικής από παρόμοια φαινόμενα, ο κ. Λέκκας απάντησε: «Κοιτάξτε, δεν θα έλεγα μόνο μέσα στην Αθήνα. Η Αθήνα, βέβαια, έχει υψηλή τρωτότητα, είναι αστικοποιημένη περιοχή, μεγάλη έκταση, έχουν κλείσει τα ποτάμια, αλλά θα έλεγα ότι, θα παρακινδύνευα μία πρόγνωση ή μία πρόβλεψη ότι όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα όπως τον “Ιανό”, όπως τον “Daniel” ή όπως εδώ, δεν υπήρχε περίπτωση ευρωπαϊκή πόλη να τη γλυτώσει. Το λέω πολύ “ωμά”. Όχι μόνο η Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές, είτε είναι στην Ευρώπη, είτε είναι στην Αμερική, είτε είναι στον Τρίτο Κόσμο».

«Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δομήσουμε πιο σωστά επιχειρησιακά σχέδια. Δηλαδή, τις ζημιές στο δομημένο ιστό, στις υποδομές, στο περιβάλλον, δεν θα τις γλιτώσουμε. Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, να μειώσουμε τα θύματα. Αυτή, πιστεύω, είναι η όλη προσπάθεια μας και στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Ισπανία. Αυτό διαφαίνεται ότι προσπαθούν όλοι. Να δούμε πώς θα κάνουμε τις δομές τις επιχειρησιακές τέτοιες, ούτως ώστε να μην εκτιθέμεθα πολύ στους κινδύνους αυτούς», επεσήμανε ο καθηγητής.

Στην ερώτηση τι θα γινόταν αν είχαμε την ίδια ποσότητα νερού που έπληξε τη Βαλένθια στη χώρα μας, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «εξαρτάται πού θα έπεφτε η βροχή. Έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον Κηφισό ποταμό και δικαίως βεβαίως. Αλλά, αν αυτή η βροχή με αυτή τη ραγδαιότητα έπεφτε Ζωγράφου, Χαλάνδρι έπεφτε στα Μεσόγεια, έπεφτε σε περιοχές οι οποίες είναι καμένες περιοχές, δηλαδή προς το Μαραθώνα κ.λπ., βεβαίως θα είχαμε τεράστιες επιπτώσεις. Σε κάθε σημείο του κόσμου εάν είχαμε τέτοια βροχόπτωση θα είχαμε αντίστοιχες επιπτώσεις. Εδώ, βεβαίως, είναι και θέμα τύχης που θα έχουμε το ακραίο καιρικό φαινόμενο, σε ποια ακριβώς περιοχή, σε ποια ακριβώς λεκάνη και από κει και πέρα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα…».




Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις «περιοχές SOS»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέδρευσε σε σύσκεψη για την επισκόπηση των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η Περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες.

Eξετάστηκαν έργα που αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα, πρωτίστως οι εν εξελίξει καθαρισμοί ρεμάτων, καθώς και η ολοκλήρωση κατασκευής υποδομών, ενώ συζητήθηκαν δυνατότητες επίσπευσης των χρονοδιαγραμμάτων και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Προτεραιότητα δίνεται στον Κηφισό. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, οι περιοχές που ενδέχεται να πληγούν από πλημμύρες, είναι εκείνες γύρω από τον Κηφισό, από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι τις εκβολές του Κηφισού στον Ταύρο, αλλά και στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος τις προάλλες σε συνέντευξή του στις πλημμύρες, διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει την ευθύνη της κατασκευής των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, οι περιφέρειες έχουν την ευθύνη των καθαρισμών των ρεμάτων, όπως του Κηφισού, και οι δήμοι έχουν την ευθύνη των καθαρισμών των φρεατίων.

«Η δική μας αρμοδιότητα είναι η πρόληψη, η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των φορέων του μηχανισμού, καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε ενδεχόμενη κακοκαιρία, προκειμένου να λάβουν όλοι τα μέτρα τους. Θέλω να πω, όμως ότι, παρόλο που έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εντάσεις των πλημμυρών, των καταιγίδων και των φαινομένων αυτών. Να ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλία πέρσι; 800 mm βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο σε μία μέρα; Ή 800 τόνοι ανά στρέμμα; 40 χρόνια παλεύαμε στη Θεσσαλία με την ξηρασία, και η συζήτηση, αν θυμάστε, στα δημόσια φόρα ήταν αν θα γίνει εκτροπή του Αχελώου ή όχι για να αρδευτεί η Θεσσαλία και να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.

Κατόπιν πρόσθεσε τα εξής: «Και σε μία μέρα έγινε τρεις φορές το μέγεθός της η λίμνη Κάρλα. Και τώρα πάλι για ξηρασία μιλάμε στη Θεσσαλία. Αλλά το κυριότερο, που έχει να κάνει με τους δημόσιους λειτουργούς και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και από το κράτος επίσης, είναι ότι, ωραία, έγιναν αντιπλημμυρικά έργα πριν από 50, 40, 30, 20 χρόνια για συγκεκριμένα μεγέθη καταιγίδας και πλημμυρικών φαινομένων. Αν τώρα αυτά είναι υπερ-πολλαπλάσια, όπως μας έδειξαν ο “Ιανός” και ο “Ντάνιελ”, τότε απαιτούνται άλλου μεγέθους και παραμέτρων αντιπλημμυρικά έργα ανά περιοχή».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This