Στον χορό των Ρίχτερ η Χαλκιδική: Δεκάδες οι μετασεισμοί τα ξημερώματα – Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

Ο τελευταίος μετασεισμός σημειώθηκε στις 7:31 σήμερα το πρωί

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι μετασεισμοί στην Χαλκιδική, όπου χθες καταγράφηκε ισχυρή δόνηση, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητή όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, από τις 00:01 έως τις 07:31 σήμερα το πρωί, σημειώθηκαν ακόμη δεκατρείς μετασεισμοί, εντάσεως από 1,3 μέχρι 2,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τους κατοίκους, οι οποίοι αναμένουν τις επίσημες τοποθετήσεις των ειδικών, μετά την αξιολόγηση του φαινομένου.

«Άγνωστο υποθαλάσσιο ρήγμα»

Από χθες, οι σεισμολόγοι εξετάζουν με προσοχή την κατάσταση, με σκοπό να καταφέρουν να αναλύσουν την πορεία του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ «οφείλεται σε ένα άγνωστο μέχρις στιγμής υποθαλάσσιο ρήγμα». Όπως επεσήμανε, «η έως τώρα μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και εκτιμώ ότι η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή».

Υπενθυμίζεται, πως χθες γύρω στις 7 το απόγευμα στην Χαλκιδική καταγράφηκε ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε θαλάσσιο χώρο 12 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, με εστιακό βάθος 15,9 χλμ.
Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησαν δύο αξιοσημείωτοι μετασεισμοί μεγέθους 3,8 και 4,2 Ρίχτερ, πιστοποιώντας πως η βραδιά δεν θα είναι ήσυχη, παρά το γεγονός πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές. Οι σεισμολόγοι, πάντως, παρακολουθούν τη δραστηριότητα και θα αξιολογήσουν με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, για να δώσουν απάντηση σχετικά με το εάν ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Η στιγμή της δόνησης καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, και από κάμερες σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική, με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ποτίδαιας, Βασίλη Κιοσσέ, να αναφέρει στο τοπικό Μέσο voria.gr πως «κατά τη διάρκεια της δόνησης σημειώθηκαν μικροζημιές, όπως πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια ή σε καταστήματα. Επίσης ένας τοίχος έπεσε από ένα έρημο σπίτι, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ο κόσμος, βέβαια, τρομοκρατήθηκε και βγήκε στους δρόμους». Οπως αναφέρει ο ιστότοπος, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο, Δευτέρα 4/11, ελέγχους στην παλιά γέφυρα της Ποτίδαιας, για τυχόν προβλήματα στατικότητας.




«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας»

Οι σεισμικές δονήσεις που συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία υποστηρίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, καθώς όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές».

«Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ, και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς», επισήμανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, αλλά διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη, την Κασσάνδρα γενικότερα θα “κουνιούνται” για ένα διάστημα, θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί…».

«Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά, λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία. Φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία, που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς», κατέληξε ο Κώστας Παπαζάχος.




Από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στα social media, ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό. Αυτό θα το δούμε αύριο με περισσότερα στοιχεία. Πάντως η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλό σεισμικό δυναμικό. Αλλά αυτό δεν αποτελεί 100% εγγύηση».

Για ρήγμα το οποίο πιθανόν ενεργοποιείται κατά διαστήματα μίλησε σε δήλωσή του στο thesstoday.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σημειώνοντας πως «δεν γνωρίζουμε αν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, στο παρελθόν». Πρόσθεσε δε πως «σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This