Εκτός από τεράστια ανησυχία, ο ισχυρός σεισμός που καταγράφηκε χθες στην Χαλκιδική, προκάλεσε και υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, με κλιμάκια να πραγματοποιούν σήμερα αυτοψία.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο κτήριο όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο της Κασσάνδρας, παρατηρήθηκαν σήμερα το πρωί ρωγμές. Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο μηχανικών, που διενεργεί με την επίβλεψη της διευθύντριας, ελέγχους για την καταλληλόλητα του κτιρίου. Όπως ανέφερε ο υποδιευθυντής του σχολείου, κ. Ιωάννης Μπακατάρης, οι μαθητές παραμένουν στον προαύλιο χώρο ως την ολοκλήρωση των ελέγχων, με σκοπό να αποφασιστεί από τους μηχανικούς αν η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.
«Δεν είναι απίθανος κάποιος μεγάλος μετασεισμός»
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, αναφορά στην σεισμική δραστηριότητα στην Χαλκιδική έκανε ο Κώστας Παπαζάχος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν αποκλείεται κάποιος μεγάλος μετασεισμός.
«Δεν είναι δικαιολογημένος ο πολύ φόβος. Τέτοιοι σεισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι στην περιοχή, γίνονται 15-20 κάθε χρόνο. Δεν πρέπει να μας προβληματίσει γιατί είναι μια περιοχή σχετικά χαμηλής σεισμικότητας και δεν έχουμε μεγάλα ρήγματα. Αν κάτι είναι λίγο ανησυχητικό είναι ότι οι κάτοικοι δεν είναι υποψιασμένοι και τα κτήρια είναι αρκετά παλιά γιατί η περιοχή είχε πολλά προσφυγικά σπίτια, οπότε φαντάζομαι κάποιες βλάβες θα αποκαλυφτούν σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.
Όπως επεσήμανε, είναι ένας τυπικός σεισμός του ελληνικού χώρου, σαν ένα κανονικό ρήγμα το οποίο από ότι φαίνεται από τους μηχανισμούς έχει διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική. «Είναι ένα από τα τυπικά ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή της Χαλκιδικής. Οι έρευνες για ρήγματα στη θαλάσσια περιοχή του ελληνικού χώρου δυστυχώς είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αυτά τα ρήγματα δεν έχουν επιφανειακή εκδήλωση, δεν φτάνουν στην επιφάνεια, δεν μπορεί να είναι κάποιο γνωστό ρήγμα. Εξάλλου, δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα τα ξέραμε, θα είχαν εκδηλωθεί, θα είχαν προηγούμενη δραστηριότητα. Υπάρχουν άλλα ρήγματα, πιο νότια και σε άλλες περιοχές στη Χαλκιδική. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εξωγενής ζώνη, ούτε κάποια ιδιαίτερα ρήγματα που να μας έχουν ανησυχήσει στο παρελθόν», επεσήμανε και ξεκαθάρισε:
«Βέβαια να πούμε ότι ο ελληνικός χώρος έχει τόσα πολλά μικρά ρήγματα, ρήγματα της τάξης των 10 – 15 χιλιομέτρων που ένας σεισμός της τάξης του 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε. Άρα δεν χρειάζεται να έχουμε κάποια ιδιαίτερη τεκτονική και κάποια ιδιαίτερη ιστορία. Όμως αυτός ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή πολύ χαμηλής σεισμικότητας. Έχει μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Θα έλεγα ότι είναι ένας τυπικός συνηθισμένος σεισμός χωρίς κάτι το πολύ ιδιαίτερο».
Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ήταν ο κύριος σεισμός κι αυτό γιατί υπάρχουν μικρά ρήγματα τα οποία μπορούν να δώσουν και έναν λίγο πιο ισχυρό σεισμό σχεδόν παντού. «Προς το παρόν όμως η ακολουθία είναι φυσιολογική. Είχαμε πολλούς σεισμούς πάνω από 3 που γίνονται έντονες στην περιοχή και πολλές φορές και με θόρυβο και αυτό είναι λίγο ανησυχητικό. Αυτό θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε αν πραγματικά η ακολουθία σβήνει φυσιολογικά. Αυτό όμως είναι το πλέον πιθανό. Το δύσκολο μόνο είναι ότι επειδή σίγουρα κάποιες βλάβες τώρα που ξημερώνει θα φανούν σε κάποια παλιά κτίρια, πρέπει να γίνει μια διαχείριση στην περιοχή, έτσι ώστε αυτά τα κτίρια να μην κατοικηθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες πριν ελεγχθούν. Γιατί υπάρχουν και πολύ παλιά κτίρια στην περιοχή, φτιαγμένα από την εποχή που ήρθαν οι πρόσφυγες και κατοίκησαν αυτά τα μέρη της Χαλκιδικής», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να προκληθεί ντόμινο, δηλαδή να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα, ήταν κατηγορηματικός:
«Είναι μικροί αυτοί οι σεισμοί, δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία αναστάτωση. Πρέπει να είναι μόνο πολύ μεγάλοι σεισμοί στην άμεση γειτονιά που μπορεί να οδηγήσουν ένα ρήγμα στο να σπάσει. Δεν προκαλεί ο ένας σεισμός τον άλλον, κάποιος σεισμός είναι τελείως ώριμος να συμβεί και καθώς θα περάσουν τα σεισμικά κύματα θα αλλάξει το πεδίο τάσεων. Θα επιταχυνθεί λίγο η γένεση του. Δεν γεννιέται ένας σεισμός επειδή ξύπνησε ένας άλλος. Μπορεί να φτάσει ή και να φύγει πιο γρήγορα κοντά στην ωριμότητα. Συνεπώς επιταχύνεται λίγο η γένεσις. Τυπικοί σεισμοί όμως δεν έχουν επιπτώσεις όπως δείχνουν και τα μοντέλα αλλά και οι παρατηρήσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».
Δείτε επίσης:
- Στον χορό των Ρίχτερ η Χαλκιδική: Δεκάδες οι μετασεισμοί τα ξημερώματα – Αναστατωμένοι οι κάτοικοι
- Αναστάτωση από τα 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική – Για «μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία» μιλά ο Παπαζάχος
- Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Χαλκιδική