spot_img

To WWF Ελλάς αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα για τις καμένες εκτάσεις

Η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή το βασικό έλλειμμα είναι ο σωστός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δασοπυροπροστασίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς το κύριο μέλημα είναι πώς θα «βγει» η αντιπυρική περίοδος

Must Read

Περίπου 500.000 στρέμματα καμένες εκτάσεις, υπολογίζοντας και τις πυρκαγιές κάτω των 300 στρεμμάτων, αφήνει πίσω της η φετινή αντιπυρική περίοδος. Όπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, τα στοιχεία που αφορούν τα περιστατικά και την καμένη έκταση της φετινής αντιπυρικής περιόδου δεν διαφέρουν από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών σε βάθος 20ετίας. «Μπορεί η καταμέτρηση μόνο υψηλών δασών να δημιουργεί ένα καλό επικοινωνιακό αφήγημα, κάνοντας τις καμένες δασικές εκτάσεις να φαίνονται λιγότερες, ωστόσο αυτή η εικόνα απέχει πολύ από την πραγματικότητα» αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου ότι τα περιστατικά πυρκαγιάς για το 2024 ήταν 9.101, όταν ο μέσος όρος της τελευταίας εικοσαετίας για την ίδια περίοδο (1/1-22/10) είναι 8.703 περιστατικά/έτος. Ειδικά για τη μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, το WWF Ελλάς σημειώνει ότι έπληξε 109.710 στρέμματα, εκ των οποίων δασική έκταση ήταν τα 90.500 (82,4%) και όχι τα 10.000 στρέμματα που αναφέρει η κυβέρνηση.

Κάποια σωστά βήματα

«Σε μόλις 40 ώρες κάηκαν ώριμα δάση που είχαν απομείνει κυρίως στις βόρειες παρυφές του Πεντελικού και τον Μαραθώνα, και αυτά ακριβώς αφορούν τα 10.000 στρέμματα. Εκτός από αυτά, όμως, κάηκαν ξανά πολύτιμες περιοχές με θάμνους, χαμηλή βλάστηση, επίμονη φυσική αναγέννηση και προσπάθειες αναδάσωσης προηγούμενων ετών, που, κατά την κυβέρνηση, δεν αποτελούν δάσος και δεν αξίζει να προσμετρηθούν στις δασικές απώλειες» αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως εξηγεί, αυτές οι εκτάσεις αποτελούν τις πιο σημαντικές από τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν και φέτος. Αντανακλούν αφενός τις προσπάθειες της φύσης να αναγεννήσει το δάσος και αφετέρου τις προσπάθειες του ανθρώπου, με τεράστιο οικονομικό και διαχειριστικό κόστος, να τη βοηθήσει με τεχνητές αναδασώσεις, όπου χρειάζεται. Πέρα απ’ αυτό, τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πορεία της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική ήταν παρόμοια με αυτή του 2009. Πιθανότατα θα είχε αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, αν είχε μελετηθεί δημόσια και με επιστημονικό τρόπο η συμπεριφορά της και αποτελούσε μια αφορμή εκπαίδευσης και προσαρμογής για όσους εμπλέκονται στην πυρόσβεση και τη βελτίωση των στρατηγικών κατάσβεσης.

Το WWF αναγνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, που λειτουργούν ενισχυτικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή (π.χ., η συνεργασία δασικής υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος, τα έργα δασικής διαχείρισης, ο κανονισμός πυροπροστασίας και η κινητοποίηση μέσω του ΑΙΓΙΣ για προμήθεια νέου εξοπλισμού), σηματοδοτώντας μια καλή αρχή. Ωστόσο, τα προβλήματα στρατηγικής και συνολικού σχεδιασμού παραμένουν ίδια για πολλά χρόνια. Κάθε χρόνο το κύριο μέλημα είναι πώς θα «βγει» η αντιπυρική περίοδος, δίχως να αγγίζονται σε βάθος κρίσιμα θέματα πρόληψης, εκπαίδευσης και αποτελεσματικού συντονισμού. Η λέξη σχεδιασμός προκαλεί διαχρονικά αρνητικά αντανακλαστικά συνολικά στους διοικούντες αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Όμως ο ενιαίος, σωστός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δασοπυροπροστασίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή το βασικό έλλειμμα και ταυτόχρονα η βασική λύση στο πρόβλημα, συμπληρώνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This