Η συνεχιζόμενη καταστροφή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς συντελείται, κατά τα φαινόμενα, με την ανοχή της κυβέρνησης και της «γαλάζιας» Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η πλήρη αδιαφορία των οποίων αποτελούν σταθερή πηγή κινδύνου για το προστατευόμενο και από την διεθνή σύμβαση Ramsar σπάνιο αυτό οικοσύστημα, που για μια ακόμη φορά επλήγη από δασική πυρκαγιά που προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) αποφάσισε να αναλάβει δράση και σε σημερινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, απαιτώντας να «παταχθούν» αποτελεσματικά οι ετήσιοι εμπρησμοί των καλαμιώνων της Στροφυλιάς.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
«Για μια ακόμη φορά το οικοσύστημα των Υγροτόπων της Στροφυλιάς δέχτηκε εμπρηστική επίθεση. Το ότι έπληξε κυρίως καλαμιώνες (χωρίς να αποφευχθεί και ζημιά στην καθαρά δασική βλάστηση) δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Σημειώνουμε την επιμονή των εμπρηστών να βάλουν και να ξαναβάλουν φωτιά όταν οι πρώτες απόπειρες αντιμετωπίστηκαν λόγω ταχείας ειδοποίησης των αρχών από μέλη της ΟΙΚΙΠΑ.
Η ετησίως επαναλαμβανόμενη θρασεία αυτή ενέργεια από κοντόφθαλμα συμφέροντα που προσβλέπουν στην μετά τη φωτιά βοσκή ή το “άνοιγμα” της περιοχής για λαθροκυνήγι, συνιστά βαρύ πλήγμα στη βιοποικιλότητα της περιοχής γιατί από τους καλαμιώνες προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό η πρωτογενής διατροφική βάση ολόκληρου του δάσους. Οι καλαμιώνες από “Phragmite saustralis” (τσιποκάλαμα), παίζουν σημαντικότατο ρόλο στους υγρότοπους καθώς αποβάλλουν θερμότητα από το έδαφος και λειτουργούν ανταγωνιστικά στην ανάπτυξη υδροβίων φυτών που ευνοούνται από τον ευτροφισμό στα πλημμυρισμένα εδάφη, αποτρέποντας την πρόκληση ανοξικών συνθηκών και αναερόβιας σήψης σε λίμνες και υγρότοπους.
Εκτιμούμε ότι πάνω από 30 προστατευόμενα είδη έχουν πληγεί και κάποια ανεπανόρθωτα, όπως αμφίβια που ήταν ήδη αποδεκατισμένα από την επιδημία επιβλαβούς μύκητα όπως οι δενδροβάτραχοι. Ακόμα οι σπάνιες υδρόβιες μυγαλές neomys fodiens και άλλα είδη όπως οι χερσαίες χελώνες που λόγω της ξηρασίας είχαν βρει καταφύγιο στους καλαμιώνες.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί ότι, πέραν της ενδελεχούς έρευνας για τον εντοπισμό των εμπρηστών, επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν την “επιβράβευση” των παράνομων και επικίνδυνων ενεργειών τους.
Θεωρούμε επιβεβλημένο και σκόπιμο να μη γίνει καμία δημοπράτηση των καμένων κορμών, ή εάν χρειαστεί να απομακρυνθούν κάποια μόνο εκατέρωθεν δρόμων και μετά από τρία χρόνια όταν δεν θα υπάρχει καμία εμπορική αξία.
Κανένα τροχοφόρο μέσα στα καμένα και κανένα δασοτεχνικό έργο, φυσική αναβλάστηση μόνο. Απαγόρευση βόσκησης βοοειδών στους καμένους καλαμιώνες και δάσος. Με λίγα λόγια καμία δραστηριότητα που έχει άμεσο και με οποιοδήποτε έμμεσο τρόπο οικονομικό όφελος από τη πυρκαγιά και κάθε μελλοντική πυρκαγιά.
Το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών (εμπρησμών) των καλαμιώνων απειλεί το σύνολο του οικοσυστήματος. Πρέπει να χτυπηθεί αποτελεσματικά και στη ρίζα του.»
- Δείτε επίσης: Χωρίς ενεργές εστίες η πυρκαγιά στο Βουπράσιο Αχαΐας – Δεν επεκτάθηκε στο δάσος της Στροφυλιάς