Αμοιβή έως και 10% της αξίας της περιουσίας, η οποία θα έπρεπε να έχει περιέλθει στο δημόσιο ή σε κοινωφελές ίδρυμα, αλλά κάπου στην πορεία «χάθηκε» και μένει στα αζήτητα ή την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι καθιερώνει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση, ιδιώτες οι οποίοι θα υποδείξουν στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν εμφανίζουν κληρονόμο και δικαιωματικά ανήκουν στο Δημόσιο, θα λαμβάνουν αμοιβή.
Το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει στο σχετικό μέτρο, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κληρονομιές χωρίς κληρονόμο και γενικά κοινωφελείς περιουσίες καταπατούνται συστηματικά από επιτηδείους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ακινήτων, όπως κατοικίες και οικόπεδα των οποίων οι ιδιοκτήτες αποβιώνουν χωρίς να έχουν ορίσει κληρονόμους. Πρόκειται για τις λεγόμενες σχολάζουσες κληρονομιές, οι οποίες δικαιωματικά ανήκουν στο Δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις, γείτονες των αποβιωσάντων επιχειρούν και πολλές φορές καρπώνονται τα ακίνητα με μεθόδους καταπάτησης, παράνομων χρησικτησιών, κ.λπ.
Διαβάστε επίσης: «Βουλιάζουν» στα χρέη τα ΕΛ.ΤΑ – Σε αναζήτηση 400.000.000 ευρώ για να σωθούν
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική απόφαση, όποιος γνωρίζει περιπτώσεις κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών που δεν είναι σε γνώση του Δημοσίου, οφείλει να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση τη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών. Η χρηματική αμοιβή καταβάλλεται στο δικαιούχο πρόσωπο μετά την εκκαθάριση και την περιέλευση της περιουσίας στο Δημόσιο ή στον φορέα εκτέλεσης κοινωφελούς σκοπού και εφόσον δεν έχει παρέλθει πενταετία από τον θάνατο του διαθέτη ή δωρητή ή του κληρονομούμενου από το Δημόσιο.
Το ύψος της αμοιβής μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας.