Ποιος είπε «ο καιρός γαρ εγγύς»;

Must Read

Η φράση «ο καιρός γαρ εγγύς» είναι γεγονός πως είναι από εκείνες που χρησιμοποιούνται αρκετά στην ελληνική γλώσσα και την καθημερινή μας τριβή. Ποιος όμως ήταν εκείνος που την είπε;

Αν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους εκεί έξω, είναι σίγουρο πως αρκετοί από αυτούς θα αποδώσουν τη φράση σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Ίσως και σε κάποια ατάκα από ταινίες, ή βιβλία. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Η προέλευση της φράσης έχει ισχυρή θρησκευτική και φιλοσοφική προέλευση.

Προέρχεται από τις σελίδες της Βίβλου. Πιο συγκεκριμένα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη και συνδέεται με την έννοια της επικείμενης αλλαγής ή της προειδοποίησης για το μέλλον.

Ουσιαστικά, η έκφραση «ο καιρός γαρ εγγύς» αναφέρεται στην προειδοποίηση ότι τα γεγονότα που περιγράφονται στην Αποκάλυψη είναι κοντά. Ότι δηλαδή οι προφητείες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα. Σήμερα, αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει ότι πλησιάζει μια σημαντική αλλαγή, ή ότι ο χρόνος για μια απόφαση ή εξέλιξη είναι περιορισμένος.

Αναφορές της φράσης συναντάμε επίσης και στην καθημερινή γλώσσα με πιο γενικό νόημα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος θέλει να επισημάνει ότι η αλλαγή ή η κρίση είναι κοντά, ότι «τα γεγονότα έρχονται». Οι αναφορές στην Αποκάλυψη και η επαναχρησιμοποίηση αυτής της φράσης έχουν αναδείξει το «ο καιρός γαρ εγγύς» ως κάτι που αποπνέει επείγουσα αναμονή για το μέλλον. Μπορούμε να πούμε πως η φράση έχει γίνει συνώνυμη με την αίσθηση ότι οι εξελίξεις «βρίσκονται προ των πυλών», με έντονο συμβολικό και δραματικό τόνο.

Πέρα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η φράση αυτή έχει διεισδύσει στη λαϊκή κουλτούρα, σε ταινίες, βιβλία και άλλες μορφές ψυχαγωγίας, καθώς ταιριάζει τέλεια σε κάθε σκηνικό που υπονοεί μια επερχόμενη κρίση ή κομβική στιγμή. Η χρήση της ως προειδοποίηση ή υπενθύμιση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα αγωνίας ή επείγοντος, παραπέμποντας σε καταστάσεις όπου τα γεγονότα τρέχουν και χρειάζεται εγρήγορση. Επίσης, η φράση έχει βρει τη θέση της και σε πιο ανάλαφρους τομείς, όπως στις συζητήσεις γύρω από την τύχη και τα τυχερά παιχνίδια, όπως τα φρουτάκια, όπου οι παίκτες συχνά θεωρούν ότι η «μεγάλη στιγμή» πλησιάζει.

Η έννοια πίσω από το «ο καιρός γαρ εγγύς» μεταφέρει ένα διαχρονικό μήνυμα. Αντανακλά την ανθρώπινη αίσθηση ότι οι αλλαγές είναι πάντα κοντά και ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ό,τι επιφυλάσσει το μέλλον. Στην πραγματικότητα, οι διαχρονικές εκφράσεις όπως αυτή ενσωματώνονται στη γλώσσα μας γιατί μας θυμίζουν τη φύση του κόσμου και την αίσθηση του χρόνου.

Έτσι, κάθε φορά που την ακούμε ή τη χρησιμοποιούμε, είτε σε σοβαρό είτε σε χιουμοριστικό πλαίσιο, μας καλεί να κοιτάξουμε μπροστά και να αναλογιστούμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που βρίσκονται προ των πυλών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This