Σε απόγνωση βρίσκονται οι «μετρόπληκτοι» επιχειρηματίες, που διατηρούν εμπορικά καταστήματα γύρω από τα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς οι φρακαρισμένες είσοδοι και η κατάσταση που διαμορφώθηκε, λόγω των έργων, οδήγησαν στην «ερημοποίηση» των περιοχών και στην πτώση του τζίρου έως και 80%. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο», ενώ αρκετές είναι εκείνες που τα βγάζουν πέρα με το ζόρι.
Οπως φαίνεται, οι «μετρόπληκτοι» καταστηματάρχες θα αργήσουν να δουν φως στο τούνελ, αφού η αποτίμηση των πιθανών αποζημιώσεων, που θα κριθούν παραδεκτές για τους πληγέντες επιχειρηματίες, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή (αισίως) μετά το 2023!
Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Απάντησαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Οικονομίας και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας τα εξής:
«Το θέμα των αποζημιώσεων ή λήψης οικονομικών μέτρων ανακούφισης των επαγγελματιών είναι ένα θέμα πολύπλοκο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει η ελληνική Πολιτεία σε καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα απαιτείτο για κάτι τέτοιο, προτού ολοκληρωθεί το έργο και γίνει αποτίμηση των πιθανών αποζημιώσεων που κρίνονται παραδεκτές».
Η απάντηση, φυσικά, και δεν ικανοποίησε τους καταστηματάρχες, που βλέπουν ότι, ενώ καταστράφηκε η επιχείρησή τους, δεν θα πάρουν σύντομα τα λεφτά της αποζημίωσης, άρα αναμένονται νέες κινητοποιήσεις των «μετροπλήκτων».
Δείτε επίσης: ΕΦΕΤ: Ανάκληση φύλλων για spring rolls επειδή περιέχουν γάλα χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα