Τη δαπάνη για την κηδεία του ηθοποιού Γιώργου Φούντα καλείται να πληρώσει ο γιος του 14 χρόνια μετά τον θάνατό του και ύστερα από πολυετή δικαστικό αγώνα με το γραφείο κηδειών, καθώς όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζε ότι το κόστος έπρεπε να το πληρώσει το υπουργείο Πολιτισμού. Τη διχογνωμία ως προς το ποιος θα πληρώσει τη δαπάνη για την κηδεία του γνωστού ηθοποιού έλυσε ο Άρειος Πάγος ύστερα από πολυετή δικαστική διαμάχη.
Ο Γιώργος Φούντας απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, στις 28 Νοεμβρίου 2010, ύστερα από μακροχρόνια ταλαιπωρία με την υγεία του. Την ημέρα του θανάτου του πατέρα του ο Παναγιώτης Φούντας τηλεφώνησε στον γιο στενής φίλης του που έχει γραφείο τελετών και του ανέθεσε την οργάνωση της κηδείας. Στο τηλεφώνημα έδωσε οδηγίες για την επιλογή του κοιμητηρίου, του φέρετρου και του στολισμού με άνθη, συμφωνώντας να καταβάλει 8.310,50 ευρώ. Την επομένη ημέρα τηλεφώνησε στο γραφείο αναφέροντας ότι η τελετή θα γινόταν δημοσία δαπάνη.
Η ιδιοκτήτρια απευθύνθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να πληρωθεί, αλλά ύστερα από γραφειοκρατικές διαδικασίες που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια συνειδητοποίησε ότι δεν θα καταβάλλονταν. Τότε απευθύνθηκε στον γιο, ο οποίος αρνιόταν να καταβάλει τα έξοδα κηδείας.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια το 2015 και οι δικαστές έκριναν ότι δεν αποδεικνύεται πως το υπουργείο Πολιτισμού «διά των νομίμων εκπροσώπων του είχε αναλάβει ή είχε κατά τρόπο νομικώς δεσμευτικό ανακοινώσει ότι η κηδεία του εκλιπόντος θα γινόταν δημοσία δαπάνη». Όμως ούτε ο γιος του ηθοποιού γνωστοποίησε το πρόσωπο που τον είχε ενημερώσει ότι η κηδεία θα γινόταν δημοσία δαπάνη.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Παναγιώτης Φούντας είχε αναφέρει στο γραφείο τελετών ότι «επιθυμούσε η κηδεία του πατρός του να είναι η κατά το δυνατόν προσήκουσα στην προσωπικότητα και στη μακροχρόνια και σημαντική συνεισφορά του στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στον πολιτισμό εν γένει, καθώς και στη συνακόλουθη δημοσιότητα της τελετής με τη συμμετοχή επιφανών προσώπων των τεχνών και του δημοσίου βίου και του απλού κόσμου, ο οποίος θα επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα, καθώς και την κάλυψη της τελετής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Ο γιος του ηθοποιού έχασε τις δίκες που ακολούθησαν στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο. Ακολούθησε η άσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, όπου τελεσιδίκως έκλεισε η υπόθεση. Οι αρεοπαγίτες του Α2 Πολιτικού Τμήματος απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του, επικυρώνοντας την εφετειακή απόφαση, με την οποία υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό της κηδείας μαζί με τους τόκους, αλλά και δικαστικά έξοδα 2.700 ευρώ.
Πηγή: Εφημερίδα Espresso
Διαβάστε ακόμα: Η Φίνος Φιλμ θυμάται τον Γιώργο Φούντα 13 χρόνια μετά το θάνατό του