Στα «κάγκελα» βρίσκονται τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλλοντας στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως οι επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρίσκονται σε καθεστώς «ομηρείας» και «εργασιακής ανασφάλειας», καθώς η πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων παρατείνει την οριστική επίλυση του προβλήματος, ενώ παράλληλα υπάρχει και αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.
«Πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομενων. Πέρα της θετικής εξέλιξης της παράτασης για το 2025, υπάρχει η παράταση της εργασιακής ανασφάλειας των Συμβασιούχων. Τα επίσημα στοιχεία του κράτους, μέχρι και ο προϋπολογισμός του έτους 2025 που είναι προς ψήφιση ομολογούν τις μαζικές αποχωρήσεις από το ΕΣΥ και το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει:
«Στα Νοσοκομεία έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000. Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ). Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται όταν τα Νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με ωράρια εργασίας πλήρους απασχόλησης και αμοιβές μερικής απασχόλησης. Δέσμευση του Πρωθυπουργού ήταν στη διάρκεια της πανδημίας η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μάλιστα υπήρξε σχετικό κάλεσμα της πολιτείας να αφήσουν την δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα να έρθουν να βάλουν πλάτη στην πανδημία. Η μονιμοποίηση γίνεται με τις προκηρύξεις και με αυξημένη μοριοδότηση».
«Άλυτο πρόβλημα οι χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ»
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας να αναλάβει από κοινού πρωτοβουλία, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί.
«Υπηρετούν 8 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Περιττό να πούμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η εργασιακή ανασφάλεια τους οδηγεί σε μαζικές αποχωρήσεις. Αποχώρησαν μέσα σε ένα χρόνο πέραν των μονίμων και 1.000 συμβασιούχοι που παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ. Η μοριοδότηση των συμβασιούχων σε νέες προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού οδηγεί σε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι προσλαμβάνονται ως μόνιμοι στα ίδια ή άλλα Νοσοκομεία. Οι ήδη υπηρετούντες μόνιμοι προσλαμβάνονται σε άλλα Νοσοκομεία. Οι χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι μεγάλο και άλυτο πρόβλημα. Πάνω από 4 χρόνια διαρκεί η ολοκλήρωση των προκηρύξεων», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και καταλήγουν:
«Η προκήρυξη 7Κ 4.000 θέσεων τώρα ολοκληρώνεται με ανακύκλωση του ίδιου του προσωπικού. Να επανέλθουν με νομοθετική ρύθμιση στο ΕΣΥ οι τριμηνίτες εργαζόμενοι που απολύθηκαν μετά την επιστροφή των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Να επιστρέψουν οι 100 περίπου συνάδελφοι του προγράμματος PHILOS που απολύθηκαν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Να μετατραπούν σε συμβάσεις επικουρικού προσωπικού οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές και οι συνάδελφοι του προγράμματος 4.000 μέσω ΔΥΠΑ, οι οποία σε 8 χρόνια εργασίας δεν έλαβαν ούτε ευρώ αύξηση, δεν λαμβάνουν επιδόματα και ο μισθός τους είναι χαμηλότερος κατά πολύ από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Να δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης. Όχι στην εργασιακή ομηρία, όχι στην ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, όχι στου εργολάβους».