Αναφορά στους χιλιάδες αστυνομικούς, που υπηρετούν στην ΕΛΑΣ κι έχουν κριθεί ακατάλληλοι να φέρουν όπλο έκανε ο επίτιμος πρόεδρος των Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος, με αφορμή την υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής, που κατηγορείται πως βίαζε επί σειρά ετών τα ανήλικα παιδιά του. Όπως είπε, περίπου 5.500 άνδρες και γυναίκες εργάζονται δίχως όπλο, τονίζοντας την ανάγκη περισσότερων αξιολογήσεων.
«Δεν ξέρω αν αυτά τα ψυχομετρικά που περνούν για την κατάταξη είναι τα κατάλληλα. Δεν είμαι ειδικός. Σημασία έχει όμως ότι εντάξει, εκεί πάντα γινόταν μια ”μορφή” αξιολόγησης. Από κει και πέρα όμως, τα προβλήματα αρχίζουν μετά. Και το μετά είναι ότι θα πρέπει σύμφωνα με έναν νόμο που πέρασε μετά από αλλεπάλληλες συνδικαλιστικές πιέσεις, οι αστυνομικοί να εξετάζονται από τον ψυχολόγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο νόμος προέβλεψε κάθε πενταετία» ανέφερε αρχικά ο κ. Κατερινόπουλος και επεσήμανε:
«Είχαν φέρει κάποια ψυχομετρικά, νομίζω από το εξωτερικό, κάποια στιγμή στην πορεία θεώρησαν ότι αυτά δεν καλύπτουν πλήρως το θέμα, φέρανε κάποια άλλα. Διίστανται οι απόψεις μεταξύ των επιστημόνων ότι τα προηγούμενα ήταν καλύτερα από τα δεύτερα. Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Εκείνο όμως το οποίο μπορώ να κρίνω είναι ότι ο νόμος πρόβλεψε κάθε 5ετία να περνάνε ψυχομετρικά. Εκείνο το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή και προκαλώ το Υπουργείο να δώσει στοιχεία, γιατί η πληροφόρηση η δική μου είναι ότι περίπου 5.000-5.500 αστυνομικοί είναι χωρίς όπλο, πράγμα που σημαίνει ότι κρίθηκαν ακατάλληλοι. Το 10-12% περίπου, γιατί είναι 55.000 άτομα. Κόπηκαν από την ψυχομετρική εξέταση που υπέστησαν στην πορεία ή παραπέμφθηκαν από κάποιους διοικητές αξιωματικούς κυρίως για να εξεταστούν για κάποια προβλήματα, για κάποια συμπεριφορά η οποία. Πολύ μεγάλο ποσοστό».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι άνθρωποι από τους οποίος αφαιρείται το όπλο παραμένουν στην υπηρεσία και υποτίθεται ότι κάνουν μια βοηθητική δουλειά. «Μόνο βοηθητική δεν είναι. (…) Με λίγα λόγια δεν υπάρχει αστυνομία, να το πω έτσι απλά» συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε συνέχεια να περνάνε από ψυχομετρικά τεστ: «Ξέρω ότι οι επιτροπές είναι δύο. Είναι μία στην Αθήνα, μία Θεσσαλονίκη, επιφορτισμένες για αυτές τις εξετάσεις, αποτελούνται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους. Εντάξει, να δεχτώ ότι ο ένας θα κάνει λάθος. Όλοι λάθος δεν μπορεί να κάνουν εφαρμόζοντας αυτά τα ψυχομετρικά που έχουν στη διάθεσή τους. Τώρα αν θα πρέπει να αλλάξουν ή όχι, δεν μπορώ να το κρίνω ειλικρινά».
Σε ερώτηση για το τι γίνονται στη συνέχεια εκείνοι που κρίνονται ακατάλληλοι να φέρουν όπλο, είπε: «Να σας πω πού βρίσκονται, όπως ήταν αυτός στη Βουλή και κάποιοι άλλοι είναι στα αστυνομικά τμήματα, εις βάρος των υπολοίπων. Θα μου πείτε και τι πρέπει να γίνει; Να φύγουν από το σώμα; Είναι ένα θέμα αυτό. Θα πρέπει να το δουν κάποια στιγμή».
Δείτε επίσης:
- Φρικώδης υπόθεση αστυνομικού: Η νομική του ομάδα ζητά την συμπληρωματική κατάθεση της συζύγου του
- «Σπάει» τη σιωπή της η σύζυγος του αστυνομικού: «Είμαι ήδη νεκρή, το μόνο που με νοιάζει πλέον είναι τα παιδιά μου»
Σαφώς και πρέπει να φύγουν από το σώμα. Μόνο για δουλειά γραφείου ή οδηγός θα είναι ενώ οι υπόλοιποι είναι κορόιδα που βρίσκονται στο δρόμο.