Στα ελαιοχώραφά τους αναγκάζονται να κοιμούνται πολλοί παραγωγοί στην ενδοχώρα της Κρήτης ή πληρώνουν άλλα άτομα για να τα φυλούν καθώς δεκάδες είναι τα «κρούσματα» κλοπών του καρπού το τελευταίο χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η συγκομιδή.
«Το φαινόμενο που είδαμε να καταγράφεται έντονα στην Κρήτη πριν από τρία περίπου χρόνια συνεχίζεται ακόμη. Πηγαίνουνε το βράδυ με ηλεκτρικά επαναφορτιζόμενα τρυπάνια, που είναι αθόρυβα, κόβουν τα κλαδιά από τα δέντρα, φορτώνουν σε αγροτικά αυτοκίνητα και μετά τα πηγαίνουν σε αποθήκες και τα ραβδίζουν», αναφέρει στο ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Μύρων Χιλετζάκης και συνέχισε: «Ακόμη και χρονιές όπως είναι η φετινή, που οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν πέσει σε σχέση με άλλες περιόδους, πρέπει να σας πω ότι η αξία ενός τόνου λαδιού φτάνει τις 5.000 ευρώ. “Χρυσές δουλειές” κάνουν κάποιοι κλέβοντας τον κόπο και την περιουσία άλλων, ειδικά μάλιστα αυτήν την περίοδο, που βλέπουν τα ελαιόδεντρα φορτωμένα».
Όπως επισημαίνει και φέτος έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για κλοπές και μάλιστα αφορούν σε περιπτώσεις ανθρώπους που δεν είναι αγρότες κατ’ επάγγελμα. Ο στόχος των επιτηδείων είναι κυρίως τα ποτιστικά ελαιόδεντρα.
«Έχουμε και φέτος πολλές κλοπές ελαιοκάρπου, ειδικά στα ποτιστικά λιόφυτα και ειδικά σε περιουσίες εταιροεπαγγελματιών, που δε ζουν στα χωριά. Οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν συνήθως μία φορά την εβδομάδα και βλέπουν αν οι περιουσίες τους θέλουν είτε ράντισμα, είτε πότισμα. Δυστυχώς, αυτές ακριβώς οι περιουσίες μπαίνουν στο στόχαστρο των επιτήδειων και έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε», επεσήμανε.
Μάλιστα, οι δράστες δεν αρπάζουν μόνο τον καρπό αλλά φτάνουν και στο σημείο να παίρνουν και εξοπλισμό όπως τα ελαιόπανα, όπως λέει ο παραγωγός Μπάμπης Αντωνακάκης, ο οποίος πριν από δύο χρόνια έπεσε θύμα τέτοιας κλοπής.
«Το γνωρίζω ότι είναι ιδιαίτερα κουραστικό, ειδικά αν δεν έχεις τελειώσει ένα χωράφι, να τα μαζεύεις όλα. Χρειάζεται και περισσότερο κόπο και περισσότερο χρόνο. Όμως, αν θες πραγματικά να επιστρέψεις την επόμενη ημέρα και να βρεις τον εξοπλισμό σου, καλό είναι να τα μαζεύεις κι ας σου “τρώει” χρόνο. Όποιος θέλει τα πανιά του, καλό είναι με τον τρόπο αυτό να το κάνει, γιατί αλλιώς παίρνει το ρίσκο να πάει την επόμενη μέρα και να μη βρει τίποτα», τόνισε ο κ. Αντωνακάκης.
Οι παραγωγοί ζητούν περισσότερους αστυνομικούς στα τμήματα της υπαίθρου ώστε να νιώθουν περισσότεροι ασφάλεια.
Δείτε βίντεο: