Τη δέσμευση των λογαριασμών ενός ζευγαριού απατεώνων από τη Θεσσαλονίκη, που ειδικευόταν στις ηλεκτρονικές απάτες, καταφέρνοντας να αποσπάσει 2.000.000 ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες, διέταξε ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαβίβασε το αναλυτικό πόρισμά του στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς εντοπίστηκαν ενδείξεις για τα κακουργήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το δίδυμο απατεώνων, ένας διανομέας και μία ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ, όπου πληρώνονταν και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, προχωρούσε σε ηλεκτρονικές απάτες, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο τρόπο, ακόμα και τα «κλασικά» μέσα, όπως e-mails με παραπομπές σε ψεύτικες σελίδες ή και μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των «στόχων» του, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τελευταία δύο χρόνια είχαν καταφέρει να αποσπάσουν 2.000.000 ευρώ από τα θύματά τους, τα οποία εξαπατούσαν με διάφορες δικαιολογίες και τεχνάσματα, όπως λέγοντάς τους πως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής τους χρειαζόταν αναβάθμιση ή ότι δικαιούνταν δήθεν επιστροφή χρημάτων από δημόσιες υπηρεσίες ή πείθοντάς τους να τους δίνουν τους κωδικούς τους, εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι της Microsoft.
Μέσα σε έναν χρόνο
Τα ποσά που αποσπούσαν έφταναν συνήθως τα 2.000-3.000 ευρώ, ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η δράση τους δεν ξεπερνά τους 24 μήνες, δηλαδή κατάφερναν να κλέβουν σχεδόν 100.000 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο, ή 25.000 ευρώ την εβδομάδα!
Στον κύκλο των θυμάτων του ζευγαριού, που φρόντιζε να μην κυκλοφορεί με πανάκριβα ρούχα ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να ξεσκεπάσει τις ηλεκτρονικές κλοπές εκατομμυρίων, περιλαμβάνονται γιατροί, επιστήμονες, φαρμακοποιοί.
Η Αρχή έφτασε στα ίχνη τους αξιοποιώντας τα στοιχεία που φτάνουν από τις τράπεζες στη βάση των δεδομένων της. Από τις διαδρομές του χρήματος διαπιστώθηκε πως, παρά τον… λιτό βίο που επεδείκνυαν οι απατεώνες, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κλεμμένων ποσών κατέληξε σε ταξίδια στο εξωτερικό, πανάκριβα εστιατόρια, αυτοκίνητα και «ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους», όπως τόνισαν πηγές με γνώση της υπόθεσης. Την ίδια ώρα, πολλά χρήματα κατέληξαν στο εξωτερικό και, μάλιστα, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν διαθέτει συνεργασία των φορολογικών και άλλων Αρχών. Από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα φανεί επίσης αν το συγκεκριμένο ζευγάρι, που παρουσίαζε ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, λάμβανε ακόμη και κρατικά επιδόματα!
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Προφυλακίζονται οι δύο Τούρκοι εκτελεστές για την επίθεση στη Γλυφάδα
- Δεσμεύτηκε όλη η περιουσία του Πηλαδάκη – Ελέγχεται για «μαύρο» χρήμα περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ
- Αιτωλοακαρνανία: 14χρονοι κατέβασαν το παντελόνι 12χρονου μέσα στο σχολείο τους!