Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται η κυβέρνηση με τους νησιώτες για το μεταναστευτικό, με την Πολιτεία να δίνει το πράσινο φως για την έναρξη εργασιών και την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ στα νησιά και τους κατοίκους δηλώνουν σε κάθε τόνο πως θα εναντιωθούν στην κατασκευή κλειστών δομών.
Εξάλλου, σήμερα έληξε η προθεσμία «υποβολής προτάσεων-λύσεων» από τους νησιώτες και ανοίγουν οι προσφορές της απευθείας ανάθεσης του έργου της περίφραξης του επιταγμένου χώρου. Νωρίτερα αποφασίστηκε ότι μέσα στην εβδομάδα συνολικά 14 διμοιρίες των ΜΑΤ θα φτάσουν σε Χίο και Λέσβο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών…
Απορρίφθηκε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που επιθυμούσαν οι νησιώτες
«Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας», είπε σχετικά στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
«Έχει ληφθεί απόφαση τα νησιά μας, που είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή, να γίνουν «αποθήκες ψυχών». Δεν θέλουμε τα χρήματα με τα οποία έχει πει η Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν διάφορες υπηρεσίες στις περιοχές μας, εμείς θέλουμε να μείνουν ελληνικά τα νησιά, να μην εκφυλιστούν τα νησιά μας», είπε ο κ. Μουτζούρης, προσθέτοντας ότι «υπήρχε πρόταση για μετακίνηση πληθυσμού από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε ακατοίκητα νησιά, η οποία απορρίφθηκε. Όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι των νησιών ομονοούν και έχουν κοινή στάση και η Κυβέρνηση στέλνει διμοιρίες των ΜΑΤ», συμπληρώνοντας ότι «επεισόδια» μπορεί να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή».
Παράλληλα, τόνισε πως «η Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει απέναντι της 200.000 κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά 10.000.000 κατοίκους στην υπόλοιπη χώρα».
«Αυτό που προτείνουμε είναι να γίνει μια δραστική αποσυμφόρηση των νησιών, για να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να αποσυμφορήσει τα νησιά. Θέλουμε ενίσχυση του νοσοκομείου Λέσβου, ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Επί έξι μήνες ακούω διάφορα, έχω χάσει και εγώ και οι κάτοικοι την εμπιστοσύνη μου. Από γραφείου, οργανώνονται ωραία σχέδια, αλλά στο πεδίο της εφαρμογής…», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
«Το 19% των νησιών αποτελούν οι αιτούντες άσυλο»
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπουγδάνος, υπογράμμισε ότι το 19% του υφιστάμενου αυτήν την στιγμή πληθυσμού στο νησί είναι οι αιτούντες ασύλου και οι παράτυποι μετανάστες, που επηρεάζουν τη δραστηριότητα όλου του νησιού, «προφανώς και του τουρισμού», όπως ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης «δεν θα βγει». Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν ξέρει την κατάσταση ή κάποιος μεταφέρει λανθασμένη εικόνα».
«Η μη εφαρμογή του σχεδίου της Κυβέρνησης κρύβει τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στα νησιά χιλιάδες άνθρωποι και ακόμη να οδηγηθούμε και στην δημιουργία μειονότητας στα νησιά, με ό,τι αυτό σημαίνει», σημείωσε ο κ. Μπογδάνος.
Τι λέει ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου
Τους έντονους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, που είπε τα εξής: «Σαφέστατα και ακούγεται πολύ όμορφο όταν είσαι πολύ μακριά ότι «θα πάρω χιλιάδες ανθρώπους και θα τους πάω κάπου αλλού». Είμαι σε μια πόλη 8.000 κατοίκων. Είναι δυνατόν να χτιστεί δίπλα της μια άλλη πόλη 8.000 κατοίκων και να το κάνει δεκτό αυτή η πόλη;».
Ο κ. Στάντζος αναρωτήθηκε εύλογα: «Γιατί με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως φτιάχνονται τα κλειστά κέντρα, δεν ενισχύονται το νοσοκομείο, ο Δήμος, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς; Γιατί δεν ισχύουν για αυτά οι κατεπείγουσες διαδικασίες;».
Όπως τόνισε: «Η Κυβέρνηση δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει μια δομή 50.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιδεικνύει την ισχύ της στο να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά. Εμείς πήραμε ομόφωνη απόφαση την Κυριακή στη Σάμο για κινητοποιήσεις και για αποκλεισμό της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει το κλειστό κέντρο. Εμείς ετοιμαζόμαστε για τουρισμό στα νησιά μας. Τι θα γίνει;».
Μανταμάδο Λέσβου: «Οι καμπάνες θα είναι το σύνθημα»
Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής στο Μανταμάδο της Λέσβου έγινε συνέλευση για τις κινητοποιήσεις των αποφασισμένων -εδώ και καιρό- κατοίκων ενάντια στη νέα δομή. Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Χαράλαμπος Τζελαϊδης, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε. Πάμε μαζί και θα κερδίσουμε! Το σύνθημα θα είναι οι καμπάνες».
Ο πρώην πρόεδρος του χωριού, κ. Σταμάτης τόνισε ότι «άπαξ και εμφανιστούν τα ΜΑΤ, θα πρέπει να εμφανιστεί το μισό νησί. Μόνο με κόσμο ειρηνικά, με τα στήθια μας, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια», πρόσθεσε.
«Να σημάνει συναγερμός σε όλο το νησί», επεσήμανε μεταξύ άλλων η βουλέυτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr.
Παρακολουθήστε τις εισηγήσεις σε απευθείας μετάδοση:
Καμία υποχώρηση από την Κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε βέβαια πως θα εφαρμοστούν άμεσα κατά γράμμα και χωρίς άλλες οπισθοχωρήσεις όσα εξήγγειλε ο Νότης Μηταράκης, τονίζοντας πως αιτία της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολιτικάντηδες που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
«Δεν με αγγίζει»
Σε αυτές τις αιχμές του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κέλλυς Φαναριώτη στην εφημερίδα «δημοκρατία», απάντησε ο Κώστας Μουτζούρης, λέγοντας πως η πορεία του στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου και εν συνεχεία στην Περιφέρεια, όπου εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος, δεν αφήνει χώρο για τέτοιους χαρακτηρισμούς. «Συνεπώς, μια τέτοια αιχμή δεν με αγγίζει, πέρασε και δεν ακούμπησε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως λέει, επιθυμεί να βρεθεί λύση με έναν ειρηνικό τρόπο, ωστόσο, σε περίπτωση που επιβληθεί μέσω των ΜΑΤ η κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν θα διστάσει ακόμη και να μπει μπροστά. «Δεν θα επιτρέψω να δημιουργηθεί στα νησιά μας πολιτικό κλίμα με τις διμοιρίες να επιτίθενται στους πολίτες, όπως έγινε στην Κερατέα και αργότερα στις Σκουριές. Το να επιβάλλεται κάτι στο οποίο εναντιώνεται όλη η τοπική κοινωνία μόνο μπούλινγκ μπορώ να το αποκαλέσω. Αλλά αυτό το μπούλινγκ δεν έχει μέλλον, δεν μπορεί να αποδώσει» σημειώνει.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, επισήμανε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν ως το καλοκαίρι οι κλειστές δομές και δεσμεύτηκε ακόμη μία φορά πως θα κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες.
«Ακόμη και να δημιουργηθούν κλειστές δομές, οι ανοιχτές δεν πρόκειται να κλείσουν. Κάτι δεν έχει υπολογίσει σωστά η κυβέρνηση, η οποία εξήγγειλε τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων χωρητικότητας περίπου 7.000 ατόμων. Αυτή τη στιγμή στη Μόρια υπάρχουν περίπου 27.000 άνθρωποι και ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς, ενώ η πολυεξαγγελθείσα αποσυμφόρηση δεν έγινε ποτέ» σημειώνει ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ακόμη μία φορά πως ο πολύπαθος καταυλισμός της Μόριας δεν θα κλείσει ακόμη κι αν δημιουργηθούν οι κλειστές δομές.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού που την τελευταία πενταετία ταλανίζει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ο κ. Μουτζούρης θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό με την ελπίδα να λειτουργήσουν, όπως λέει, η σωφροσύνη και η νουνέχεια μέσα από έναν διάλογο που θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. «Τα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επί πέντε συναπτά σήκωσαν μόνα τους το βάρος του Προσφυγικού. Φτάνει!».