Πυρά κατά του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», εξαπολύει η μητέρα ενός παιδιού με αναπηρία, με αφορμή την απόφαση να μεταφερθεί ο 7χρονος γιος της μαζί με την ίδια σε μικρότερο δωμάτιο στο οποίο, στο οποίο όμως δεν χωρούσαν.
«Το παιδί μου ήταν στο δωμάτιο όπως τις προηγούμενες 20 ημέρες. Ξαφνικά μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε. Ρώτησα γιατί και μου είπαν γιατί το τάδε παιδάκι έχει το τάδε πρόβλημα. Λέω, ‘μα εγώ δεν χωράω με το παιδί μου σε αυτό το δωμάτιο’ και η απάντηση ήταν ‘ναι, αλλά πρέπει να φύγετε’», περιέγραψε, φανερά οργισμένη η Μαριάννα Γουλή και συνέχισε:
«Πήγα σε αυτό το δωμάτιο, στριμώξαμε τα πράγματά μας όπως μπορούσαμε, έτυχε να περνάει η διευθύντρια που έκαναν επίσκεψη εκείνη την ώρα και την ρώτησα αν ήταν άλλο 7χρονο παιδί, θα το βάζατε σε αυτό το δωμάτιο; Μου είπε όχι, αλλά… έκανε μια γκριμάτσα. Όχι ειρωνική. Της λέω ‘άρα βοηθάει και η αναπηρία του, το ότι είναι μικρόσωμος’. Μου λέει συμβαίνουν αυτά στις μεγάλες εφημερίες. Με πήρε το παράπονο, ένιωσα ότι το παιδί μου δεν υπολογίζεται σαν 7χρονο παιδί, αλλά σαν μωρό».
Η ίδια εξήγησε πως πρόκειται για ένα τόσο μικρό δωμάτιο, ώστε άνοιγε τα χέρια της και ακουμπούσε τον τοίχο. «Ήταν με τη δικαιολογία ότι εκείνο το παιδί είχε πυρετό και για την προστασία του δικού μου. Σε ένα δωμάτιο που δεν έκλεινε καν η πόρτα. Κοιμηθήκαμε εκεί δύο βράδια. Η ιατρική φροντίδα που έχει πάρει το παιδί μου όλες αυτές τις ημέρες είναι άψογη, απλά αυτές οι υποδομές δεν είναι υποδομές ούτε καν για μωρά. Για μένα, που είμαι μαμά χρόνιου ασθενή 7 χρόνια και έχω γυρίσει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, οι υπουργοί τα τελευταία 7 χρόνια είναι άφαντοι», τόνισε η μητέρα.
Η ίδια έκανε ανάρτηση στο Facebook κοινοποιώντας το πρόβλημά της, σε μία προσπάθεια να ακουστεί η φωνή της. Μετά την ανάρτηση όπως είπε «επικοινώνησε μαζί μου η ΕΣΑΜΕΑ, ενημερώθηκαν για την κατάσταση, έστειλαν μια επιστολή διαμαρτυρίας στη διοίκηση και την ίδια ημέρα που έλαβαν την επιστολή, την ίδια ημέρα μεταφέρθηκα σε ένα δίκλινο. Η γιατρός μού είπε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε όλο αυτό το θέμα διαφορετικά, χωρίς να δώσω τόσο μεγάλη έκταση».
«Η υγεία είναι αγαθό»
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος ΕΣΑΜΕΑ, υπογραμμίζει την σημασία που έχει η ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων, κάνοντας παράλληλα σαφές πως πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό, ώστε να μάθει να συμπεριφέρεται στα άτομα με αναπηρία.
«Θέλω να συγχαρώ τη μητέρα για την εξαιρετική της τοποθέτηση και για την πρωτοβουλία της να το αναδείξει. Είπε τη μεγάλη αλήθεια. Έχουμε θέσει επανειλημμένα στις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, όλων των κομμάτων, ότι υπάρχει ανάγκη, όχι μόνο στα παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, να υπάρχουν ειδικά δωμάτια για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό δεν έχει συμβεί. Να εκπαιδευτεί και το προσωπικό, όχι στο επιστημονικό μέρος, αλλά στο πώς πρέπει να συμπροφέρονται στα άτομα με αναπηρία», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Η υγεία είναι αγαθό το οποίο πρέπει να το απολαμβάνουν οι πολίτες, με επιστημονική επάρκεια αυτών που το παρέχουν αλλά και με ευγένεια και κατανόηση των δικαιωμάτων που έχουν».