Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το οικογενειακό τραπέζι, καθώς μόλις μία εβδομάδα έχει απομείνει στους καταναλωτές για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους για τα Χριστούγεννα. Για τον λόγο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα αγοράς, όμως η άνοδος των τιμών δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, φέτος οι καταναλωτές θα πληρώσουν 10% ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού για 4 άτομα πέρυσι η τιμή ήταν στα 146,55€, ενώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 156,02€.
Ειδικότερα, οι τιμές για το γιορτινό τραπέζι έχουν διαμορφωθεί στα κρεατικά ως εξής:
- Γαλοπούλα (τιμή/κιλό): 10,50 – 12€ (Δεκέμβριος 2023), 11 – 13€ (Δεκέμβριος 2024)
- Αρνί/κατσίκι (τιμή/κιλό): 12,5 – 16,5€ (Δεκέμβριος 2023), 12 – 16€ (Δεκέμβριος 2024)
- Χοιρινό (τιμή/κιλό): 7,5 – 9,5€ (Δεκέμβριος 2023), 7,5 – 9,5€ (Δεκέμβριος 2024)
- Κοτόπουλο (τιμή/κιλό): 3,5 – 5€ (Δεκέμβριος 2023), 3,5 – 5€ (Δεκέμβριος 2024)
- Μοσχάρι (τιμή/κιλό): 12€ (Δεκέμβριος 2023), 14,50€ (Δεκέμβριος 2024)
- Κιμάς μοσχαρίσιος (τιμή/κιλό): 10 – 10,50€ (Δεκέμβριος 2023), 12 – 12,50€ (Δεκέμβριος 2024)
«Αν συνεχιστούν οι εξαγωγές, η τιμή θα εκτοξευτεί»
Όπως εξηγεί ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας, στα κρεοπωλεία και τις αγορές, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού είναι η ίδια με πέρυσι.
«Εκεί που έχει μειωθεί η τιμή, είναι η τιμή στον κτηνοτρόφο κατά ένα ευρώ. Αυτήν την στιγμή στη χώρα μας, και από εκεί θα εξαρτηθεί η τιμή στα αμνοερίφια μέχρι τέλος της εβδομάδας, τα αρνιά και τα κατσίκια τα οποία είναι βάρος έως 8 κιλά, όλα φεύγουν για την Ιταλία, τα εξάγουμε. Αν συνεχιστούν οι εξαγωγές για την Ιταλία στα γάλακτος που λέμε, στα αμνοερίφια, τότε η τιμή από τη Δευτέρα θα εκτοξευτεί γιατί δεν θα έχουμε επάρκεια», επεσήμανε.
Προβλήματα όμως προκαλεί σε κτηνοτρόφους και εμπόρους και η ευλογιά, η οποία οδηγεί εκατοντάδες ζώα σε θανάτωση. «Βρισκόμαστε σε μια εξάπλωση του ιού, να θανατώνουμε το ένα κοπάδι μετά το άλλο. Τώρα έχουμε σε αναμονή στα 6 – 7 κοπάδια για θανάτωση. Συνολικά πρέπει να περνάν τα 40.000 ζώα στη Θεσσαλία. Είναι πολλά τα ζώα. Μιλάμε για κοπάδια από 500 – 600 έως 1.200 – 1.300», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος κτηνοτροφών Μαγνησίας και συνέχισε:
«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται στο κρέας γιατί πριν σφάξει ένας παραγωγός, πάνε οι κτηνίατροι, του παίρνουν δείγμα, του κάνουν τις εξετάσεις και όταν είναι εντάξει, σφάζει την άλλη μέρα. Το κρέας, σε εμάς τους παραγωγούς, έχει πέσει 1 ευρώ κάτω από πέρυσι. Εκτός το 1 ευρώ κάτω στον κτηνοτρόφο, μας πετάνε συκώτια, πνευμόνια, νεφρά. Ένα αρνί που είναι 10 κιλά, πετάγεται ενάμιση κιλό. Μας είπαν λόγω της ευλογιάς».
Η κατάσταση στα κρεοπωλεία
Την ίδια ώρα, ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας καταστηματαρχών κρεοπωλών κάνει λόγο για την τεράστια «χασούρα» στα κοπάδια.
«Έχουν σφαχτεί υπερβολικά πολλά ζώα, από την άλλη μεριά όμως ο φόβος της λέξης ‘ευλογιά’ έχει κάνει τον καταναλωτή να σταματήσει να τρώει αρνί και κατσίκι. Αυτήν την περίοδο εμείς θα έπρεπε να είχαμε πολλές παραγγελίες σε αρνάκι και κατσικάκι και δυστυχώς έχουμε ελάχιστες», υποστήριξε και συμπλήρωσε:
«Εμείς αυτήν την στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, από κοντινά μέρη σε σφαγεία έως τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έχουμε από 12 μέχρι 15 ευρώ. Πέρυσι κάτω από 14 δεν υπήρχε πουθενά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σαν κρεοπώλες να βάλουμε στο γιορτινό τραπέζι του καταναλωτή πάνω από όλα την ποιότητα και μετά την τιμή».
Σε ό,τι αφορά στις ελληνοποιήσεις, επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπάρξουν. «Γιατί και τα ρουμάνικα τα αρνιά είναι λιγοστά και δεν αξίζει τον κόπο ο έμπορος να το φέρει από εκεί και να το πουλήσει», κατέληξε.
Δείτε επίσης: