Μία καταγγελία-ντροπή για την κατάσταση τρομολαγνίας που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία πραγματοποίησε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζάνας.
Ο γιατρός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» και αποκάλυψε πως πολίτες που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για κάποια επίσκεψη ή εξέταση, φεύγοντας παίρνουν ολόκληρα τα κουτιά από τις προσφερόμενες μάσκες που υπάρχουν στην υποδοχή.
Τι συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό
Την ψυχραιμία και την εγρήγορση των γιατρών όλης της χώρας συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο ΠΙΣ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων.
Αναλυτικά οι οδηγίες του ΠΙΣ για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κοροναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας:
• Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.
• Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει.
• Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο 210- 5212000.
• Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους.
• Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, ο ΕΟΔΥ συστήνει:
• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή,
• εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο,
• εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή,
• άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων,
• άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Όσον αφορά τις βασικές προφυλάξεις, αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.
Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:
• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
• κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.
• εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.
Μεγάλη σημασία για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών έχει η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών είναι επαρκής.
Δείτε επίσης: Τι συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό