Έτσι στήνεται «μακεδονική μειονότητα» στη χώρα μας!

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρακολούθησε το προκλητικό και ανιστόρητο συνέδριο που έγινε στο ΠΑ.ΜΑΚ. και αποτύπωσε τις προθέσεις και τα κίνητρα των διοργανωτών του

Must Read

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου (14/12) επιχειρήθηκε ακόμα μια προσπάθεια δημόσιας ανάδειξης της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» σε ελληνικό έδαφος. Με πρόσχημα τη διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), στη Θεσσαλονίκη, οι διοργανωτές επιχείρησαν ακόμα μια φορά να παρουσιάσουν και να αναδείξουν στην Ελλάδα το γλωσσικό ιδίωμα που ομιλείται στο γειτονικό κράτος, το οποίο φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων που ήταν η ελληνική.

  • Νικ. Σταυρουλάκις

Το συνέδριο διοργανώθηκε από ένα αποκαλούμενο «εργαστήριο μελέτης του πολιτισμού, των συνόρων και του κοινωνικού φύλου» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων. Απορίες και ερωτήματα εγείρονται, ωστόσο, για το γεγονός ότι για την εκδήλωση παραχωρήθηκε από το ΠΑ.ΜΑΚ. αμφιθέατρο, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και από την τοπική κοινωνία. Το συνέδριο υποκινήθηκε από μια γνωστή κάστα Σκοπιανών και φιλοσκοπιανών καθηγητών και δημόσιων προσώπων που ζουν στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση με χρηματοδοτήσεις κυρίως από το εξωτερικό και τη διακριτική βοήθεια του Ιδρύματος Τζ. Σόρος.

Ως εκπρόσωποι του υπό σύσταση σωματείου «Κέντρον Μακεδονικής γλώσσης εν Ελλάδι» (εννοώντας τα αρχαία ελληνικά) παρακολούθησαν την εκδήλωση, προκειμένου να παρέμβουν, εάν χρειαστεί. Επίσης, η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρακολούθησε διακριτικά τη διαδικασία και αποτύπωσε τις προθέσεις και τα κίνητρα των διοργανωτών. Με την είσοδό μας στην «αίθουσα 2» του ΠΑ.ΜΑΚ., που τελούσε υπό κατάληψη (καθώς η αίθουσα 12 τελικά δεν παραχωρήθηκε από τον πρύτανη και παρέμεινε κλειδωμένη), διαπιστώσαμε ότι θα γίνει μια εντελώς διαφορετική εργασία σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί στην πρόσκληση.

Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι κι όλοι 60-70 άτομα και, εάν εξαιρέσουμε τους ομιλητές (10 άτομα), τους φοιτητές (10 άτομα, που ήταν στην αίθουσα λόγω κατάληψης), αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για τις κινήσεις των Σκοπιανών στη Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα είχαμε μια εκδήλωση με μόλις 30-40 άτομα συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση άρχισε με τον χειρότερο τρόπο για το κύρος του πανεπιστημίου, αφού τους φοιτητές που ήταν στην αίθουσα, μέλη αναρχοαυτόνομων ομάδων, οι διοργανωτές τούς παρακίνησαν να βγουν έξω από το κτίριο και να «διαμαρτυρηθούν» προς τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του ΠΑ.ΜΑΚ., αντιδρώντας στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, με την ανάγνωση ενός χαοτικού κειμένου, ενώ φώναζαν το προκλητικό και ανόητο σύνθημα «Ελλάδα – Τουρκία – «Μακεδονία», Ο εχθρός είναι οι τράπεζες και τα υπουργεία». Τρικυμία εν κρανίω.

Τα βιβλία αλυτρωτισμού, γραμμένα από παρευρισκομένους, ήταν σε κοινή θέα και σε κεντρικό σημείο για όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Η συντονίστρια και οικοδέσποινα Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αφού τους επιβράβευσε με ένα θερμό χειροκρότημα, προχώρησε παρουσιάζοντας τους συγγραφείς και τους επιστήμονες και, νιώθοντας την πίεση των αντιδράσεων, ενημέρωσε την αίθουσα ότι η γλώσσα είναι αναγνωρισμένη από διεθνή συνθήκη (τη Συμφωνία των Πρεσπών) και ότι η γειτονική χώρα άλλαξε το όνομά της στον ΟΗΕ, σε «δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνέχεια της εκδήλωσης άρχισε με ένα τραγούδι στη γλώσσα του λεγόμενου «δεύτερου μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών», στο γνωστό σλαβικό ιδίωμα, από τον Παντελή Μάντζα, γνωστό στη Θεσσαλονίκη για τη μακροχρόνια δράση του όσον αφορά τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» και την επίσης νεοφυή «μακεδονική μειονότητα»…

Από τους παρευρισκομένους υπήρχαν πολλά στελέχη και φίλοι οργανώσεων με αυτοπροσδιορισμό ως «Μακεδόνες», όπως του γνωστού «Ουράνιου Τόξου» και του σκοπιανού ινστιτούτου «Krste Misirkov», για τη γλώσσα των Σκοπίων, αλλά και άτομα που συμμετείχαν στο «1ο και 2ο φόρουμ ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή μουσουλμάνων από τη Θράκη, μελών του αυτονομιστικού κόμματος ΚΙΕΦ, δηλώνοντας ότι ανήκουν στην «τουρκική μειονότητα», καθώς και διαφόρων γνωστών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχει η καταγωγή των περισσότερων ομιλητών, που σχεδόν όλοι είχαν ελληνικές ρίζες, προερχόμενοι από ελληνικά μέρη (Μελίτη Φλώρινας, Σόχο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά Πέλλας κ.λπ.). Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου διατηρεί στενές σχέσεις με κάποιους από αυτούς τους ομιλητές, καθώς ήταν και συνεργάτες της, ενώ ως συγγραφέας μεταφράστρια είχε μεταφράσει στα ελληνικά κάποια από τα βιβλία τους.

Οι παρουσιάσεις ήταν αφιερωμένες στη λεγόμενη «μακεδονική λογοτεχνία» αλλά και στην παρουσίαση λογοτεχνικών κειμένων που αφορούσαν τη λεγόμενη «Μακεδονία του Αιγαίου», τα «ιστορικά τραύματα» αλλά και την ανάγκη υπέρβασής τους.

Σε πλήρη εξέλιξη το βρόμικο παιχνίδι των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδας

Ωστόσο, η εκδήλωση δεν ήταν κάποιο τυχαίο μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που έχει εκπονηθεί στα Σκόπια και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Σε αυτήν την «ομπρέλα» υπάγονται κινήσεις σε διάφορα επίπεδα, όπως:

Α. Αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας»
1. Νομική αναγνώριση συλλόγων και σωματείων προώθησης της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας»
2. Κατοχύρωση της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
3. Προσπάθεια για δημιουργία έδρας «μακεδονικής γλώσσας» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.).

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκαν μέσα στον ίδιο μήνα (Δεκέμβριο), στη Θεσσαλονίκη και στα Τίρανα, συνέδρια προώθησης της «μακεδονικής γλώσσας».

Β. Κατάργηση του προσδιορισμού «βόρεια» στον δημόσιο πολιτικό λόγο των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας.

Γ. Διοργάνωση διεθνών φόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο φόρα στη Θεσσαλονίκη (2023 και 2024).

Δ. Συνεργασία με την Αγκυρα που χρηματοδοτεί και προωθεί και μέσω του αποσχιστικού κόμματος DEB (ΚΙΕΦ) τα πρόσωπα αυτά προκειμένου να διατηρήσει τη δυναμική τους. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα (Ευγενία Νατσουλίδου) φιλοξενήθηκαν και ως υποψήφια στα ψηφοδέλτια του DEB.

Την ίδια ώρα, προσπάθεια πολιτών στην Πέλλα να ιδρύσουν σωματείο με την επωνυμία «Κέντρον Μακεδονικής Γλώσσης εν Ελλάδι», με σαφή προσδιορισμό της ως «αρχαίας ελληνικής μακεδονικής διαλέκτου», απορρίφθηκε από Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών, με την αιτιολογία ότι ως «μακεδονική» αναφέρεται η γλώσσα του δεύτερου συμβαλλόμενου μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Πονυροι Σλάβοι φανατικοί της vardaska Banovina Yugoslavia, βουλγαρική γλώσσα βουλγαρική γραμματική σλαβικα ονόματα διαστροφή φανατισμός, καιρός να αντιδράσει η Ελλάδα, το βέτο της Βουλγαρίας είναι ακόμα ενεργό!!

  2. Η όλη ιστορία μου θυμήζει την καραμέλα που μας έδειναν να πιπιλάμε και ονομαζόνταν Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΒΟΡΑ και πάει η Κύπρος μέχρι να καταλάβουμε οτι ο κίνδυνος είναι απο ΑΝΑΤΟΛΑΣ . Μήπως λέω και τώρα μας πετάνε την καραμέλα αυτή του ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚ ΒΟΡΑ γιά να μας φάνε κανένα κομμάτι του Αιγαίου με κανένα νησάκι; Γιατί το όνομα Μακεδονία το έδωσε το 1954 ο ΠΑΠΑΓΟΣ στον ΤΙΤΟ αν θυμάστε . Για αναλογιστήτε όλα τα ξεπουλήματα της χώρας με τι κυβερνήσεις έγιναν .( βλέπε και σήμερα )

    • Ενδιαφέρον αυτό με τον Παπάγο. Έχεις κάποιο στοιχείο, άρθρο, βιβλίο; Ταιριάζει με τις παλιές ελληνικές 24τομες εγκυκλοπαίδειες που αναφέρουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Έσω και σχετικές εικόνες αν τις θέλεις.

      • Η γλώσσα είναι ρουμανο-σλαβο βλάχικα.
        Οπου βλέπεις ”Μακεδονία” σε ”ελληνική”εγκυκλ/δια για τα σκόπια,θα πρόκειται περί τοπικού τυπογραφείου-κρυσφύγετου,παλαιοσταλινικού τύπου της εποχής..

  3. Έναν Βελόπουλο θέλει τώρα η Ελλάδα για να εξαλείψει όλα αυτά τα παράσιτα που θέλουν να λέγονται Μακεδόνες

  4. Το 1977, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναγνωρίστηκε η μακεδονική γλώσσα σε διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα. Το 2010, «όταν καλοί διπλωμάτες έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα της γλώσσας -ότι δεν μπορεί να μείνει έτσι- απάντησε η γνωστή σε όλους μας και σας κυρία Σπέχαρ [σ.σ. τότε γραμματέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον ΟΗΕ]: “Τι ζητάτε τώρα να προσαρμόσουμε τις αλλαγές, 40 χρόνια ουδείς ζήτησε οτιδήποτε”.

  5. Μήπως ήρθε η ώρα αφαίρεσης της ιθαγένειας και απέλασης προς τα γειτονικά ΣΛΑΒΟΣΚΟΠΙΑ? Αν τα αυγά του ΦΙΔΙΟΥ παραμείνουν στην χώρα και εκκολαφθούν θα είναι αργά για δάκρυα από τους άχρηστους πολιτικούς μας. Της ΟΧΙΑΣ πατάς το κεφάλι πριν μεγαλώσει.

  6. Με τόσους πολιτικούς εθνικούς προδότες που έχουμε, όλα θα τα καταφέρουν οι οχτροί. Απλά περιμένουμε την ώρα και την στιγμή που θα μας καπελώσουν. Δεν υπάρχει λύτρωση πια για τους γηγενείς…

    • Έτσι Ακριβώς είναι!! Αν σκεφτούμε μάλιστα και τολμήσουμε να το γράψουμε κιόλας, φαντάσου Αγαπητέ τι δωράκια έπεσαν και συνεχίζουν να καρπώνονται οι γνωστοί άγνωστοι ΕΦΙΆΛΤΕΣ!! 🙂

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This