Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός τις τελευταίες ημέρες, λόγω του ζητήματος που έχει ανακύψει με την στατικότητα του Κηφισού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται να συμμετέχει σε σύσκεψη με τον υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, ώστε να εξεταστούν οι κίνδυνοι αλλά και οι λύσεις για το τεράστιο αυτό θέμα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο προσεχές μέλλον.
Υπενθυμίζεται, πως προ ημερών εντοπίστηκαν τρεις λίμνες κάτω από τον Κηφισό και εκφράζονται φόβοι για την στατικότητα του. Μιλώντας για την υπόθεση ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε πει:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και στην εθνική οδό κυρίως, που είναι πάνω από τον Κηφισό, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ένας έλεγχος ο οποίος θα πρέπει να γίνει από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της εγκιβωτισμένη κοίτης ια να δούμε ενδεχόμενες παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, εάν φυσικά υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα».
Και συνέχισε: «Οι λίμνες είναι κάτι το συνηθισμένο σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή εγκιβωτισμένες ποτάμια δεδομένου ότι η διαβρωτική ενέργεια του νερού που ρέει πρώτα διαβρώνει τον πυθμένα. Βεβαίως, στα τοιχώματα του εγκιβωτισμενου ποταμιού δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Από ό, τι φαίνεται δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή δεν έχουν διαβρώσεις.
Είναι άλλη η αντοχή της βάσης του εγκιβωτισμού και είναι άλλη αντοχή των τοιχωμάτων. Τα τοιχώματα φέρουν φορτία. Η βάση δε φέρει φορτία απλώς και μόνο μπορεί να διαβρωθεί από το νερό[…] τα τοιχώματα φέρουν φορτία και φαίνεται ότι δεν έχουμε εκεί ζημιές.
Βεβαίως αυτό δεν μας απαλλάσσει από τον έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά και θα πρέπει να αντληθούν (σ.σ. τα νερά) έτσι ώστε να αποκατασταθεί ουσιαστικά η διάβρωση[…] Εκεί βεβαίως θα πρέπει να γίνει πάλι επανατοποθέτηση όλων των οπλισμών που καταστράφηκαν αλλά και σκυροδέτηση έτσι ώστε το νερό να λέει πολύ πιο εύκολα προς τα κάτω[…]».
Επίσης είπε πως «η διακινδύνευση η οποία υπάρχει είναι μεγάλη, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση, είναι ο κεντρικός άξονας του λεκανοπεδίου. Από κει και πέρα όμως, εκείνο το οποίο ορθώς επισημάνατε πάλι, είναι το θέμα της κουλτούρας. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε την κουλτούρα της συντήρησης των έργων. Δεν υπάρχει έλεγχος των έργων μετά από την κατασκευή τους. Συνήθως αφήνονται στην τύχη τους[…]
Βεβαίως υπάρχει από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταγραφούν οι γέφυρες, να υπάρχουν συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης των παραμορφώσεων και των άλλων δεδομένων που πρέπει να έχουμε σε κεντρικό επίπεδο για όλες τις γέφυρες της χώρας. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει όμως να βελτιώσουμε το επίπεδο συντήρησης όλων των έργων σε όλο τον ελληνικό χώρο».
Δείτε επίσης:
- Λέκκας για Κηφισό: «Δεν υπάρχει θέμα στατικότητας, αλλά χρειάζονται έλεγχοι»
- SOS για την στατικότητα του Κηφισού: «Πρέπει να γίνουν αυτοψίες και παρεμβάσεις» λέει μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τις λίμνες
- Ειδικός κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον Κηφισό – «Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται»