Στο κενό «πέφτουν» οι έρευνες για την υπόθεση της 54χρονης Βρετανίδας Τζιν Χάνλον, 16 χρόνια μετά τον θάνατό της, που συγκλόνισε τα εγχώρια και διεθνή μέσα.
Χθες, ο βασικός ύποπτος για τον θάνατό της εμφανίστηκε ενώπιον της Γ’ ανακρίτριας Ηρακλείου, με σκοπό να δώσει εξηγήσεις, όμως στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αφού αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση.
Ο ιδιωτικός ερευνητής Χάρης Βεραμόν, ο οποίος ανέλαβε την εξιχνίαση της υπόθεσης της αδικοχαμένης Βρετανίδας που βρέθηκε να επιπλέει στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2009, μίλησε για την υπόθεση αλλά και για τα ευρήματα που οδήγησαν στην ανατροπή.
«Υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες με συγκεχυμένο χαρακτήρα, γεγονός που περιέπλεκε τις θεωρίες. Η υπόθεση μου δημιουργεί ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς πέρασαν 16 χρόνια από το έγκλημα. Επίσης, δεν μπορώ να αγνοήσω τη συναισθηματική φόρτιση που νιώθω, γνωρίζοντας πως ο ενας γιος της Χάνλον κοιμάται κάθε βράδυ με ένα τεράστιο κάδρο της μητέρας του, ζώντας για τη δικαίωσή της», ανέφερε, ενώ επεσήμανε πως δύο αθώοι άνθρωποι κατηγορήθηκαν άδικα: «Μέχρι το 2021, οι αρχές είχαν τα ίδια πρόσωπα ως υπόπτους, χωρίς να επεκτείνουν την έρευνα. Είχαν, βέβαια, και το άτομο που κατονομάζω, αλλά η ύπαρξη πολλών υπόπτων έδειχνε θολά σημεία στην προσέγγισή τους. Για αυτό και η υπόθεση μπήκε για τρίτη φορά στο αρχείο».
Παράλληλα, έκανε λόγο για τα στοιχεία που ανέκυψαν. «Ανακάλυψα μάρτυρες που δεν υπήρχαν στη δικογραφία και σκιαγράφησα το προφίλ του δράστη. Επιπλέον, αξιοποίησα πλήρως το ημερολόγιο της θανούσας, το οποίο ήταν ένας τεράστιος οδηγός για την έρευνα. Ο δράστης είχε γίνει η σκιά της Χάνλον», τόνισε, ενώ για τη συνεργασία του με την οικογένεια της άτυχης γυναίκας είπε: «Με τον δικηγόρο της οικογένειας, Απόστολο Ξυριτάκη, και τους γιους της Χάνλον, είμαστε πλέον ομάδα. Ξεκινήσαμε την έρευνα από το μηδέν, καθώς η οικογένεια δεν μπορούσε να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα από την αρχική δικογραφία».
«Κάθε μαρτυρία που έβρισκα ζωγράφιζε την προσωπικότητά του»
Ο κ. Βεραμόν παραδέχτηκε ότι, στην αρχή, ήταν συγκρατημένος απέναντι στην οικογένεια. «Δεν έδωσα ψεύτικες ελπίδες, καθώς ήταν η πρώτη cold case που αναλάμβανα. Το ημερολόγιο της Χάνλον, όμως, ήταν το στοιχείο που με κράτησε συγκεντρωμένο. Μιλούσε η ψυχή της μέσα από τις σελίδες του», σημείωσε ο ιδιωτικός ερευνητής, ενώ υποστήριξε πως το στοιχείο-κλειδί ήταν η συμπεριφορά του δράστη:
«Κάθε μαρτυρία που έβρισκα ζωγράφιζε την προσωπικότητά του. Η τεκμηρίωση βασίστηκε σε συνδυασμό πληροφοριών και γεγονότων. Δεν είχαμε παρασκήνιο από τις αρχές, αλλά μετά την πρόοδο της υπόθεσης, δεχτήκαμε απειλές από το περιβάλλον του κατηγορουμένου».
Το χρονικό του εγκλήματος
Η 54χρονη Τζιν Χάνλον, η οποία αγάπησε την Κρήτη και αποφάσισε, το 2008, να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, εξαφανίστηκε από την καφετέρια όπου εθεάθη τελευταία φορά, στις 9 Μαρτίου 2009. Τέσσερις ημέρες αργότερα, το άψυχο σώμα της εντοπίστηκε να επιπλέει στο λιμάνι του Ηρακλείου, γεμάτο μώλωπες και τραύματα και σε προχωρημένη αποσύνθεση. Παρ’ όλα αυτά, το ιατροδικαστικό πόρισμα έκανε λόγο για ατύχημα, κάτι που τα παιδιά της δεν πίστεψαν από την πρώτη στιγμή.
Η συμπληρωματική ιατροδικαστική εξέταση «έδειξε» πτώση και πρόσκρουση στο έδαφος, ενώ κατέληγε με το συμπέρασμα ότι η 54χρονη μεταφέρθηκε νεκρή στη θάλασσα. Ωστόσο, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, ο φάκελος της δικογραφίας μπήκε στο συρτάρι, ώσπου, δέκα χρόνια αργότερα, μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ του Channel 5 με τίτλο «Δολοφονία στον Παράδεισο» και ύστερα από πίεση των τριών γιων της, άρχισε νέος κύκλος ερευνών.
Δείτε επίσης:
- Τζιν Χάνλον: Στην ανακρίτρια Ηρακλείου ο ύποπτος για την δολοφονία της 54χρονης Βρετανίδας
- Ελεύθερος ο ύποπτος για την δολοφονία της Τζιν Χάνλον το 2009 στο Ηράκλειο