Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που… αφάνισαν το Λος Άντζελες και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε για τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με τις οποίες ερχόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι αλλά και την πιθανότητα επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε καταστροφικές πυρκαγιές ακόμη και εκτός της κανονικής αντιπυρικής περιόδου», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως η Καλιφόρνια έχει ένα κλίμα το οποίο προσομοιάζει με το δικό μας: «Η αντιπυρική περίοδος είναι περίπου ίδια όπως η δική μας από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, με μια αιχμή τον Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και όμως βλέπουμε τέτοιες τεράστιες πυρκαγιές τελείως εκτός της αντιπυρικής περιόδου και δυστυχώς αυτό αρχίζουμε και το βλέπουμε και στη χώρα μας. Αυτό είναι το ανησυχητικό».
Όπως επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος μπορεί από δω και στο εξής να έχουμε αντιπυρική περίοδο όλο τον χρόνο. «Αυτό είναι όπως αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ ανησυχητικό, γιατί οι δασικές πυρκαγιές είναι μια τεράστια καταστροφή, οικονομική και οικολογική», τόνισε.
«Δεν κάνει η κλιματική αλλαγή όλες τις πυρκαγιές, γιατί πάντα είχαμε, αλλά αυτή η επέκτασή της, είναι κάτι που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στις παρατεταμένες περιόδους ζέστης, ξηρασίας», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή.
Εν συνεχεία ανέφερε ότι «πιθανότατα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, η “πυρόκαινος” που οι μεγάλες πυρκαγιές θα μας απασχολούν όλο τον χρόνο, για κάθε εποχή» και γι’ αυτό «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να περιμένουμε φωτιές και νωρίτερα και αργότερα, μέσα στην εποχή».
Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε πως, «είναι πάρα πολύ επιβαρυντική. Θα είναι μια περιοχή κατεστραμμένη. Το βλέπουμε και εδώ στην Πεντέλη. Κατεστραμμένες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά που είχαμε τον Αύγουστο. Επομένως υποβαθμίζεται σοβαρά η ζωή των ανθρώπων γύρω από τις περιοχές όπου έχουμε μεγάλες πυρκαγιές».
Δείτε επίσης:
- Πύρινος εφιάλτης στο Λος Άντζελες: Γιατί είναι δύσκολο να ελεγχθεί – Τι εξηγούν οι επιστήμονες
- Πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες: Εικόνες βιβλικής καταστροφής – Στους 16 οι νεκροί, 13 οι αγνοούμενοι
Καλές οι προβλέψεις και οι διαπιστώσεις, λεφτά δε βλέπω να πέφτουν κυρίως για την πρόληψη και μετά για τη καταστολή των πυρκαγιών από τους πολιτικάντηδές ανεξαρτήτως κόμματος….. δεν είναι κρατικές επενδύσεις αυτές που φέρνουν κέρδη μάλλον