Mόνο 398 γεννήσεις νέων Ελλήνων στην Ροδόπη το 2024

Μόνον 398 γεννήσεις στην Ροδόπη, 458 στην Δράμα, 898 στον Έβρο, 903 στην Καβάλα, 723 στην Ξάνθη - Ραγδαία η συρρίκνωσις του πληθυσμού – Τι αποκαλύπτουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Must Read

Είναι μια κραυγή αγωνίας από την ακριτική Θράκη. Ο αναγνώστης μας Γεώργιος Καρακωστίδης επισημαίνοντας την διαρκή συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή καταγγέλλει την αδράνεια του Κράτους.

  • Εφημερίδα «Εστία»

Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις όχι απαραίτητα πάντα κοστοβόρες. Ευήκοα ώτα δεν υπάρχουν». Ουδείς ανησυχεί παρ’ ότι τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣTΑΤ είναι χαρακτηριστικά. Μόνον 398 οι γεννήσεις στην Ροδόπη του 2024 με τους θανάτους να ανέρχονται στους 1545. Μειώθηκε δηλαδή ο πληθυσμός κατά 1147! Ανάλογη η εικόνα και στους γειτονικού νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας και Ξάνθης. 459 γεννήσεις με 1469 θανάτους στην Δράμα, 898 γεννήσεις με 2.056 θανάτους στον Έβρο, 903 γεννήσεις με 1976 θανάτους στην Καβάλα και 723 γεννήσεις με 1248 θανάτους στην Ξάνθη. Έφθασαμε να είναι ο λόγος 0,579 της Ξάνθης ο καλύτερος για την περιοχή, όταν ο αντίστοιχος για την Ροδόπη είναι 0,257. Υπερτριπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις.

Πράγματι, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Θράκη, έχει επισημανθεί ήδη από την δεκαετία του 1990. Από την εποχή της Κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και από τότε μέχρι σήμερα οι Κυβερνήσεις και το σύνολον του πολιτικού κόσμου, εκφράζουν τον προβληματισμό τους και εξαγγέλλουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ό,τι όμως και αν έχει εξαγγελθεί, ακόμη και θεσμοθετηθεί έχει αποδειχθεί ατελέσφορο. Χωρίς κανείς ποτέ να δείξει ότι ενοχλείται, χωρίς ποτέ κανείς να ανησυχήσει, χωρίς ποτέ κανείς να αναθεωρήσει την γενική προσέγγιση στο πρόβλημα, ώστε να τεθεί σε νέα, ρεαλιστική βάση η προσπάθεια για την επίλυσή του.

Στα χρόνια που πέρασαν, η πλέον αξιόλογη προσπάθεια, έγινε από την Εκκλησία, επί των ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του για την στήριξη των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης. Εξέλιπε όμως ο Χριστόδουλος, εγκατελείφθη και η προσπάθεια. Η δε Πολιτεία συνεχίζει να κινείται στον κατήφορο της αναποτελεσματικότητος την οποία επιδεικνύει σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για τέτοια ζητήματα που απαιτούν μέριμνα για το αύριο, προγραμματισμό και ανάληψη ευθυνών.

Γράφει συγκεκριμένα ο αναγνώστης μας:

«Σε μια Ελλάδα που γερνάει και μικραίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια η «ψαλίδα» μεταξύ των γεννήσεων και των θανάτων σε κάποιες περιοχές φαίνεται να διευρύνεται με πρωτόγνωρους και ίσως ανεξέλεγκτους ρυθμούς υποθηκεύοντας έτσι την οικονομική αλλά και κοινωνική τους δυναμική.

Μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση βιώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζει όχι απλά μείωση αλλά ολική καθίζηση των
γεννήσεων σε ένα και μόνο έτος και σε ποσοστό που φτάνει το 36%.Μεταξύ δηλαδή των ετών 2023 και 2024!.Γεννησεις οι οποίες για το έτος 2024 ήταν 398 στον αριθμό έναντι 622 το 2023 και 870 το 2015. Παρατηρείτε δηλαδή μια μείωση σε ποσοστό 50% το 2024 σε σχέση με τις γεννήσεις των ετών 2015 , 2016 αλλά και 2017. Μια ακριτική περιοχή που δείχνει να απειλείται πλέον με μεγάλη πληθυσμιακή συρρίκνωση τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξει ένα φρένο και μια εξισορρόπηση στο φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις- θάνατοι).
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν την δημογραφική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι αιτίες του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας στην χώρα μας όπως και σε κάθε επιμέρους Περιφερειακή η Δημοτική Ενότητα σίγουρα είναι πολλές, οχι μόνο οικονομικές ,αλλά πολύ σύνθετες και βαθιά κοινωνικές. Η μελέτη ωστόσο και η κατανόηση των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και δεικτών, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αλλά και άλλων παραμέτρων θα βοηθούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό να κατανοήσουν οι αρμόδιοι καλύτερα την πραγματικότητα που βιώνει η Ροδόπη σήμερα .
Δυστυχώς ούτε το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης αλλά ούτε όπως φαίνεται και η ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας από την πολιτεία μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν βοηθήσει στον περιορισμό αυτής της δημογραφικής κατάρρευσης των γεννήσεων στην Ροδόπη .

Μια Ροδόπη που απαιτεί πλέον την προσοχή της πολιτείας αλλά και στοχοποιημένες παρεμβάσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, και φυσικά την στενή συνεργασία όλων των αρμοδίων Υπουργείων με την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού,τους τοπικούς βουλευτές, αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς .

Η λύση ενός τέτοιου πολυσύνθετου προβλήματος στην Ροδόπη προϋποθέτει αποφασιστικότητα και φυσικά πολιτική Βούληση».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This