Δεμένοι με σχοινιά οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού άρχισαν την καταρρίχηση από την οροφή του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, κόβοντας την ανάσα σε περαστικούς και υπαλλήλους που βρίσκονταν στο κτίριο.
Έχοντας μαζί τους όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, οι Σαμαρείτες κρέμονται στο αέρα σε μια προσομοίωση ενός πραγματικού συμβάντος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων συμμετέχουν από νωρίς το πρωί στις δράσεις που διοργανώνει ο Ερυθρός Σταυρός στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Θυσίας του Διασώστη που έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 14 Δεκεμβρίου.
Έκθεση διασωστικού εξοπλισμού, προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από το έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και επιδείξεις Πρώτων Βοηθειών και Καταρρίχησης, είναι μόνο μερικά από όσα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές από περίπου πέντε σχολεία της πόλης που βρίσκονται στο Δημαρχείο.
«Το σώμα των σαμαρειτών διασωστών διεξάγει μια έκθεση όλου του διασωστικού εξοπλισμού. Οι μαθητές και το κοινό έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το πώς στήνεται μια μονάδα και ένα ασθενοφόρο πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» αναφέρει στο makthes.gr η Διευθύντρια του Παραρτήματος του Ε.Ε.Σ. στη Θεσσαλονίκη, Δέσποινα Φιλιππιδάκη.
«Μέσα στο φουαγιέ του δημαρχείου οι μαθητές εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες μέσω εργαστηρίων για την ορθή εφαρμογή ΚΑΡΠΑ αλλά και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή τόσο για να βοηθήσουν τους συνοδούς τους όσο και κάποιους από τους τετράποδους φίλους» τονίζει η Δέσποινα Φιλιππιδάκη.
Για δεκαπέντε ώρες η Εβίνα Τζιώρα μαζί με άλλους Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. συμμετείχαν στην μεγάλη επιχείρηση έρευνας διάσωσης που στήθηκε στο Σελι για τον εντοπισμό του 23χρονου σκιέρ που αγνοούταν. «Φτάσαμε στις 10 το βράδυ και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε στο σημείο. Μαζί μας είχαμε και εξοπλισμό για διάσωση με χρήση σχοινιών που ευτυχώς δεν χρειάστηκε στην προκειμένη περίπτωση» εξηγεί η υπεύθυνη του Τμήματος Σαμαρειτών του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης.
«Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα είμαστε κάπου κρεμασμένοι με σχοινιά. Εκπαιδευόμαστε συνεχώς και διατηρούμε τις δυνατότητες μας στο έπακρο για να είμαστε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη», αναφέρει η Εβίνα Τζιώρα.