Μια ΜΚΟ με γερμανικά «πλοκάμια» και Έλληνα ερευνητή, αλλά και μια γερμανική εφημερίδα που προβάλλει τους ισχυρισμούς της συγκεκριμένης ΜΚΟ, βάλθηκαν να σπείρουν αμφιβολίες για την κυριαρχία των νησίδων του ποταμού Έβρου, κάνοντας λόγο για «αμφισβητούμενη ελληνική κυριαρχία»!
Δημοσίευμα της βερολινέζικης εφημερίδας Taz το οποίο μεταφέρει η DW, αναρωτιέται πονηρά σε σχόλιό της: «Ελληνικό ή τουρκικό έδαφος τα νησάκια στον ποταμό Έβρο;»
Η Taz επικαλείται έρευνα της ΜΚΟ Forensis, που είναι το ελληνογερμανικό παράρτημα της Forensic Architecture με έδρα στο Goldsmith College του Λονδίνου. Πρόκειται για μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα η οποία αναφέρει ότι χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές τεχνικές και τεχνολογίες για να διερευνήσει περιπτώσεις κρατικής βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής της είναι ο Βρετανο-ισραηλινός Eyal Weizman.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα και με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό το οποίο πολλές φορές έχει επίκεντρό του τον Έβρο, η ΜΚΟ Forensis υποστηρίζει ότι «η εδαφική σύγχυση χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την αφαίρεση δικαιωμάτων προσφύγων».
»Studie zu Grenzfluss Evros: Wem gehört die Insel?« https://t.co/SjESSeVG9h #Medien #SocialMedia
— Medien 💬 Multiplikator.in (@Botschafter_in) January 21, 2025
Και αυτό (σ.σ. η «εδαφική σύγχυση») σύμφωνα με την Taz, προέρχεται από το εξής γεγονός:
«Ήταν στις 16 Μαρτίου 2022 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά της Ελλάδας. Σε μια ομάδα 30 αιτούντων άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα νησί στον ποταμό Έβρο για έξι ημέρες θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση σε ‘τροφή, νερό, ρούχα και επαρκή ιατρική περίθαλψη’ – ‘αν το νησί είναι ελληνική επικράτεια’, όπως αναφέρεται στην απόφαση. Αν; Αυτός ο φαινομενικά περίεργος περιορισμός αποκαλύπτει μια εκπληκτική κατάσταση: η πορεία των συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας στον Έβρο, που καθορίστηκε το 1923 μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί επίσημα. Σίγουρα: Στο Google Maps υπάρχει συνοριακή γραμμή και στην ιστοσελίδα της κτηματολογικής αρχής Ελληνικό Κτηματολόγιο υπάρχουν ακόμη και τρεις παράλληλες συνοριακές γραμμές».
Συγκεκριμένα, ο οπτικός και χωρικός ερευνητής Στέφανος Λεβίδης, ο οποίος από το 2021 ασχολείται με «τον προσδιορισμό της ακριβούς γραμμής των συνόρων», όπως γράφει η DW, ισχυρίζεται ότι «στην πραγματικότητα τα σύνορα δεν έχουν οριοθετηθεί επίσημα».
Όπως αναφέρει το γερμανικό άρθρο, η ομάδα του κ.Λεβίδη «ψηφιοποίησε τους ιστορικούς χάρτες του 1926 από την British Library και τους συνέκρινε με τα σημεία αναφοράς που υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο προσδιόρισε μια συνοριακή γραμμή που ανταποκρίνεται στους κανονισμούς της εποχής, αλλά και στις σημερινές γεωγραφικές συνθήκες». Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό…
Our platform plots, for the first time, the precise course of the Evros/Meriç border line, which is incorrectly displayed on all mainstream navigation apps and had previously been inaccessible to civil society actors and EU bodies alike. pic.twitter.com/zudGpP5EHI
— Forensis (@counterinv) January 15, 2025
Όπως αναφέρει η DW, ο Στέφανος Λεβίδης πιστεύει ότι «η Ελλάδα δεν θα αμφισβητήσει σε νομικές διενέξεις τη νέα συνοριακή γραμμή που καθόρισε η Forensis. Ελλάδα και Τουρκία όμως δεν την έχουν αναγνωρίσει».
«Η Τουρκία και η Ελλάδα μεταφέρουν τη νομική ευθύνη για τέτοιες περιπτώσεις πέρα δώθε – εκμεταλλευόμενες τα θολά σύνορα στην περιοχή», γράφει η Taz.
Στις 15 Ιανουαρίου, η ΜΚΟ δημοσίευσε τη διαδραστική χαρτογραφική πλατφόρμα των συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ:
«Αυτή η διαδραστική χαρτογραφική πλατφόρμα αποκαλύπτει και απεικονίζει τη σύνθετη, εξελισσόμενη συνοριακή υποδομή της περιοχής του ποταμού Έβρου/Meriç, μιας αδιαφανούς και θανατηφόρας περιοχής στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ. Η πλατφόρμα εξετάζει τη σημερινή κατάσταση των συνόρων υπό το φως της μεταμόρφωσης του ποτάμιου τοπίου από την Τουρκία και την Ελλάδα τον περασμένο αιώνα», αναφέρεται στο σχετικό κομμάτι της πλατφόρμας.
Today w/@ForensicArchi, we publish our interactive cartographic platform, tracing 100 years of border design along the Evros/Meriç river between Greece and Turkey, at the EU’s southeastern frontier: https://t.co/MVhai4iXYY pic.twitter.com/VSi5z8L6xO
— Forensis (@counterinv) January 15, 2025
Το «ζουμί» είναι στη χρηματοδότηση
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της πλατφόρμας, αυτού του διαδικτυακού έργου χαρτογράφησης άρα και της έρευνας που αμφισβητεί την κυριαρχία των νησίδων του Έβρου, είναι αυτό που αναγράφεται στο τέλος της παρουσίασης της πλατφόρμας:
«Αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Rosa Luxemburg και το Open Society Foundations».
Όπου «Ίδρυμα Rosa Luxemburg», ένας από τους μεγαλύτερους φορείς πολιτικής επιμόρφωσης στη Γερμανία και όπου Open Society Foundations, η οικογένεια του Τζορτζ Σόρος!
Περισσότερα λόγια είναι περιττά…
Δείτε επίσης: