Λίγοι γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές από τη «χρυσή» ομάδα του Παναθηναϊκού που έφτασε στο Γουέμπλεϊ φρόντιζαν παράλληλα για το επαγγελματικό τους μέλλον. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήδη σπούδαζαν. Ο Αριστείδης Καμάρας στη Νομική, ο Φραγκίσκος Σούρπης στην Ιατρική, άλλοι σε τεχνικά επαγγέλματα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ένας από τους ελάχιστους -αν όχι ο μοναδικός- που έβλεπαν ήδη από τη δεκαετία του ’60 το ποδόσφαιρο αμιγώς επαγγελματικά ήταν ο Μίμης ∆ομάζος. Αν και τότε το ποδόσφαιρο ήταν ακόμα ερασιτεχνικό, δίχως μια σημαντική καριέρα να διασφαλίζει ένα σίγουρο μέλλον, στο μυαλό του τότε πιτσιρικά ∆ομάζου υπήρχε μόνο η μπάλα. Τίποτα άλλο.
Σήμερα έχουν τη δυνατότητα και οι νεότεροι να παρακολουθήσουν από το ίντερνετ ολόκληρο τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ το 1971. Εκεί, στο Γουέμπλεϊ, ο Μίμης ∆ομάζος δεν θυμίζει σε τίποτα έναν παίκτη προ μισού αιώνα. Το στιλ του είναι ενός σύγχρονου μεσοεπιθετικού του 2025.
Με εκπληκτική αντίληψη του χώρου, εξωπραγματική φυσική κατάσταση για τα δεδομένα της εποχής, υψηλή κινητικότητα σε όλη τη διάρκεια και σβελτάδα στις μεταβιβάσεις. Αν και ο Παναθηναϊκός είχε τότε σπουδαίους παίκτες σε όλες τις θέσεις, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ∆ομάζος ξεχώριζε σαν την μύγα μες στο γάλα για τις δεξιότητές του και τον μοντέρνο τρόπο παιχνιδιού του, που «αντέχει» μέχρι τις μέρες μας, αν και το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε όλα.
Αυτός ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου και αιώνιος «στρατηγός» του Παναθηναϊκού χθες λύγισε. Βρέθηκε, ανήμερα τα γενέθλιά του, εσπευσμένα στην Εντατική και διασωληνώθηκε. Υπέστη καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου κι έμεινε χωρίς σφυγμό και καρδιακή ηλεκτρική δραστηριότητα. Οι γιατροί προχώρησαν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ο ασθενής ανταποκρίθηκε, αλλά η κατάστασή του παρέμενε κρίσιμη, σύμφωνα με τα βραδινά ανακοινωθέντα.
Μαχητής, ο ∆ομάζος παλεύει, όπως πάντα στη ζωή του, για να βγει νικητής. Όπως μαθεύτηκε το απόγευμα, ήταν ήδη επιβαρυμένος από τον κορωνοϊό. Ο διευθυντής του διαγνωστικού κέντρου που είχε επισκεφθεί νωρίτερα ο βετεράνος ποδοσφαιριστής δήλωσε ότι λόγω των προβλημάτων από τον Covid παρουσίαζε έντονα προβλήματα καρδιολογικά και πνευμονικό οίδημα. Επίσης είχε υγρό και στους δύο πνεύμονες. Το πανελλήνιο αγωνιά και βρίσκεται δίπλα του, έστω και νοητά.
Ο Μίμης ∆ομάζος είχε σπουδαία καριέρα, γεμάτη τίτλους και διακρίσεις. Τα κατορθώματά του τον ανέδειξαν γρήγορα σε λαϊκό ήρωα. Στα 12 του ήταν τόσο παθιασμένος που δήλωσε ότι ήταν 15 ετών για να βγάλει δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιατικής καταγωγής.
Η ανεπίσημη πρεμιέρα του έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, στις 26 ∆εκεμβρίου 1958. Το 1959 ο τότε προπονητής των «πρασίνων» Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς εισηγήθηκε την απόκτησή του και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Ήταν παρών στο πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού (0-0) από καταβολής της Α’ Εθνικής, στις 14 Φεβρουαρίου 1960, με τραυματίες, δεκάδες συλλήψεις μαυραγοριτών, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και προσωπική εγγύηση των προέδρων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για να γίνει το παιχνίδι.
Ο ∆ομάζος ήταν πολλά περισσότερα από ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής. Έγινε ο πρώτος «τηλεοπτικός» σταρ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού οι μεγαλειώδεις εμφανίσεις του και η πορεία προς το Γουέμπλεϊ συνδυάστηκαν με τις πρώτες ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις στην Ελλάδα, που είχαν αρχίσει από το Μουντιάλ του 1970.
Ο γάμος του με τη Βίκυ Μοσχολιού την Πρωτομαγιά του 1967 τον είχε ήδη τοποθετήσει στο σταρ σύστεμ της εποχής. Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι για τα δύο είδωλα. Για να προσεγγίσει το ζευγάρι την εκκλησία χρειάστηκε η ομάδα παλαιστών του Παναθηναϊκού για να ανοίγει δρόμο. Οι δυο τους χρειάστηκαν ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του 1967 (15.000 δρχ.) προκειμένου να αποκατασταθούν οι μεγάλες φθορές από τους θαυμαστές στη Μητρόπολη.
Στα παιχνίδια βετεράνων μέχρι και τις προηγούμενες δεκαετίες είχε πάντα την καλύτερη φυσική κατάσταση, ενώ ουδέποτε ασχολήθηκε με την προπονητική. Η καφετέριά του στην πλατεία Βικτωρίας μπορεί να χαρακτηριστεί ένα από τα θρυλικά στέκια για πολλά χρόνια.
«Οι παίκτες δεν αγωνίζονται πια για τη φανέλα. Είναι επαγγελματίες και τους ενδιαφέρουν, όπως είναι φυσικό, τα χρήματα. Όταν παίζαμε εμείς, είχαμε παράλληλα και άλλη δουλειά» δήλωνε το 1999. Και πρόσθετε: «Γεννήθηκα για να είμαι πρώτος. Αν αγωνιζόμουν σήμερα, καμία ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να με πληρώσει».
Το μεγαλείο του και η σκληρή ιδιοσυγκρασία του φαίνονται -καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κείμενοαπό τις δικές του αφηγήσεις… «∆εν ήμουν καλός μαθητής. Κάποτε ο διευθυντής του Σεβαστοπούλειου είπε στη μάνα μου να με κάνει λούστρο, αφού δεν διάβαζα και είχα μείνει σε δύο μαθήματα. Ο ίδιος άνθρωπος, αφού είχα πάει ήδη στον Παναθηναϊκό, μου δήλωσε: «Έλα να δώσεις τα δύο μαθήματα για να πάρεις το πτυχίο, θα σ’ τα γράψουμε εμείς, δεν χρειάζεται να διαβάσεις». Φυσικά, δεν πήγα ποτέ. Εγώ ήθελα να αποδείξω ότι όσο φτωχός κι αν είσαι, μπορείς με θέληση και πίστη να βρεις τον δρόμο σου και να κατακτήσεις την κορυφή»!
Το βιογραφικό του Μίμη Δομάζου
Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1942. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ, πίσω μόνο από τον Μίμη Παπαϊωάννου. Το 2021 η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1959 έως το 1980, με ενδιάμεση στάση το 1978-’79 στην ΑΕΚ.
Είχε συνολικά 536 συμμετοχές με 139 γκολ και είναι ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 14 τίτλους (συν ένα πρωτάθλημα με την ΑΕΚ) και ήταν ο ηγέτης του στη θρυλική πορεία προς το Γουέμπλεϊ για τον τελικό με τον Άγιαξ στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών (Champions League). Με την Εθνική μέτρησε 50 συμμετοχές. Από χθες νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατίας
Διαβάστε ακόμα:
- Αγωνία για τους «Διόσκουρους»: Μετά τον Δομάζο, στο νοσοκομείο κι ο Αντώνης Αντωνιάδης με συμπτώματα πνευμονίας
- Μίμης Δομάζος: Τι λέει ο γιατρός που τον εξέτασε πριν την ανακοπή
- Πόπη Δομάζου: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα της λίγες ώρες πριν την ανακοπή