Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Απαράδεκτα όσα προκαλούνται στην Ελλάδα. Είμαστε στο πλευρό σας»

Must Read

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε όσα προκαλούν στα σύνορα της χώρας μας οι Τούρκοι ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι: «Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που παραπλανήθηκαν, ώστε να πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική και πρέπει να αλλάξει», προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι μη αποδεκτή από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η κατάσταση στα σύνορα θα μπορούσε να επηρεάσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το οικονομικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή, ο κ. Πάλμερ τόνισε: «Ελπίζουμε ότι θα δούμε να επιλύεται η κατάσταση στα σύνορα σε σχετικά σύντομο διάστημα και ιδίως ελπίζουμε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας στο Ίντλιμπ θα αποσυμπιέσει κάπως την κατάσταση, όπως και η βοήθεια που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν προσφέρει για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια 108 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια για την UNHCR και τον ΙΟΜ, που στόχο έχει -κατά ένα μέρος- να βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης στα σύνορα».

Σχετικά με το αν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στα σύνορα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας, ο κ. Πάλμερ απάντησε:

«Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».

Η επίσκεψη των Μάθιου Πάλμερ και Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη έγινε με αφορμή τη συμφωνία των ΗΠΑ με τον ελληνική κυβέρνηση για χρήση του Οργανισμού Λιμένα της πόλης (Ο.Λ.Α). Ο Πάλμερ υπενθύμισε σε όλους ότι βρέθηκαν στην περιοχή για να υπογραμμίσουν τη σταθερή τους προσήλωση «σε αυτό το πρότζεκτ, σε αυτό το λιμάνι, να στηρίξουμε τις αμερικανικές επενδύσεις και να καταδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους της Ελλάδας και της περιοχής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ο κ. Πάλμερ ενημερώθηκε για τις προοπτικές και δυνατότητες του λιμανιού από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ενθουσιασμένες με το ενδεχόμενο εμβάθυνσης της συνεργασίας τους με την Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Μήνυμα Σουλεϊμάν Σοϊλού στην Ελλάδα: «Όσα συνέβησαν ως τώρα, δεν ήταν τίποτα. Να δεις τι σου ‘χω για μετά!»

Οι δυο άνδρες, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκαν και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο περιθώριο της σύσκεψης, όπου συμμετείχαν στον Ο.Λ.Α.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνομιλία που είχαν, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, και του πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, με τον γενικό επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Σκούμα, και τον διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πασχάλη Συριτούδη, ο κ. Πάιατ επεσήμανε ότι η παρουσία των Αμερικανών αξιωματούχων καταδεικνύει την αφοσίωση της χώρας τους στο να συνεχίσει τη συνεργασία της με την κυβέρνηση της Ελλάδας».

Δείτε επίσης: Υποκρισία Ερντογάν: Έδωσε «εντολή» στους μετανάστες να μην περνάνε το Αιγαίο, γιατί είναι… επικίνδυνο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This