Η Ελληνική απετέλεσε τον κρυφό κώδικα σημειώσεων του Ισαάκ Νεύτωνα, αφού σε πλείστα όσα από τα πολύτιμα σημειωματάρια του πρωτοπόρου επιστήμονα, όπου κατέγραφε τις θεωρίες του, γράφονταν στα ελληνικά, με πεζά γράμματα και με τήρηση όλων των κανόνων πολυτονισμού!
Οι τίτλοι και τα θέματα των θεμελιωδών ζητημάτων με τα οποία ασχολείτο ήταν στην Λατινική, όπως συνέβαινε και με σχόλια στα περιθώρια των σελίδων, το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι εξηγήσεις σχετικά με τα αναλυόμενα προβλήματα εδίδοντο με συντόμους, δοκίμους και εξαιρετικής συμπυκνώσεως φράσεις της ελληνικής γλώσσης.
Φυσικά ο μέγας επιστήμων έγραφε στην Αγγλική όπως και στην Λατινική αλλά όπως έγινε γνωστόν από σημειώσεις που εφύλαττε ιδιωτικώς η οικογένειά του επί 150 έτη, πριν παραδώσει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είχε την δυνατότητα να κρατά σημειώσεις των παρατηρήσεών του σε άπταιστα ελληνικά.
Ο γεννηθείς το 1643 Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος ήταν λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και διετύπωσε την φράση «ο Πλάτων είναι φίλος μου, ο Αριστοτέλης είναι φίλος μου, αλλά η μεγαλύτερη φίλη μου είναι η αλήθεια».
Σημειώνεται ότι τα κείμενα του Σερ Ισαάκ Νεύτωνα είναι όλα ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από το 2011 και ανάμεσα τους υφίσταται και εν το οποίο εγράφη στα ελληνικά.
Ο Νεύτων όπως εσυνηθίζετο στους κύκλους των μορφωμένων γνώριζε πρωτίστως λατινικά αλλά και ελληνικά, όπως και αρχαία ελληνική ιστορία, τέχνη, λογοτεχνία και δράμα. Οι επισημάνσεις του Νεύτονα όμως λόγω διαγραφών, γραμμών και διορθώσεων κατέστησαν το βιβλίο «ακατάλληλο για εκτύπωση» εκείνη την εποχή.
Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»
Σε μονοτονικό σύστημα περιμένατε να γράφει; Μήπως ξεχάσατε πως το μονοτονικό επιβλήθηκε μόλις το 1980;